Ohjelmahaku

Selaa ja hae Kirkkopäivien ohjelmia täältä.

Voit lajitella ohjelmaa ajankohdan, ohjelmatyypin tai ohjelmapaikan mukaan. Esiintyjiä ja ohjelmia voit etsiä myös hakusanalla.

Sunnuntain ohjelma, Hiljaisuuden talo, seurat ja messut sekä Manskin, Hansan ja Jaakonpuiston ohjelmat ovat ilmaisia.


Tulosta Tulosta

Torstai 21.5.
Kirkon viestintäpäivät
21.5.2015 klo 9.00 - 20.00
Kaupungintalo: Juhlasali, Torikatu 10 »Kartta

Kirkon viestintäpäivät pidetään tällä kertaa Kirkkopäivien yhteydessä 21.–22.5.2015. Viestintäpäivien teemana on "The Web – verkko piristyy". Päivillä pureudutaan niin verkosta löytymisen kuin tunteella viestimisen aiheisiin. Perjantain iltapäivä tehdään yhdessä Kirkkopäivien kanssa aiheella "Elokuvan iltapäivä". Mukana on tunnettuja suomalaisia elokuvaohjaajia ja näyttelijöitä kertomassa omasta tavastaan saada viesti perille.
Lisätietoa: Reijo Kontio, p. 050 572 6318.

Vain ennakkoon ilmoittautuneille.

Sotahistoriallinen seminaari "Kouvolan veripelloista talvisodan rauhaan"
21.5.2015 klo 17.00 - 20.30
Kouvolan srk-keskus: Maria-sali, Hovioikeudenkatu 8 »Kartta

Sotahistoriallisessa seminaarissa mukana kirjailija Teemu Keskisarja, opetusneuvos Sakari Viinikainen, Kalevi Sirén, Antero Rossi ja kirkkoherra Keijo Gärdström.

Seminaarin yhteydessä Sotilaskotiyhdistyksen keittämät kahvit. Tilaisuus päättyy iltahartauteen sankarivainajien muistomerkillä.

Viimeiset kiusaukset -ooppera
21.5.2015 klo 18.30 - 21.00
Keskuskirkko, Marjoniementie 5 »Kartta

Suomessa satoja esityksiä kerännyt ja New Yorkin Metropolitanissakin esitetty suosikkiooppera Viimeiset kiusaukset kuullaan Kirkkopäivillä Kouvolan keskuskirkossa useana iltana. Oopperan tuottaa Pohjois-Kymen musiikkiopisto.

Joonas Kokkosen säveltämä Viimeiset kiusaukset on suomalainen oopperaklassikko, jonka ensiesitys oli Suomen kansallisoopperassa syksyllä 1975. Tarinassa kuvataan karismaattisen saarnamiehen vaiherikasta elämää ja kamppailua 1800-luvun lopun Suomessa.

Pääroolin laulaa baritoni Esa Ruuttunen, joka esittää maankuulua herännäisjohtajaa ja maallikkosaarnaajaa Paavo Ruotsalaista. Lähes 30 vuoden uran Suomen kansallisoopperan solistina tehnyt Ruuttunen on esiintynyt laajasti myös Keski-Euroopan oopperataloissa sekä konsertoinut ympäri maailman.

Pohjois-Kymen musiikkiopiston oopperalla on pitkät perinteet. Aikaisempia produktioita ovat olleet mm. Mozartin oopperat Figaron häät ja Taikahuilu, Bizet'n Carmen ja Verdin Rigoletto. Ruuttusen lisäksi rooleissa nähdään mm. Sirkka Parviainen-Hiekkapelto, Riku Pelo, Heikki Halinen ja Nina Petelius-Lehto. Oopperan ohjaa Markku Arokanto, kapellimestarina on Esa Heikkilä. Mukana on soitinyhtye sekä musiikkiopiston oopperakuoro.

Viimeiset kiusaukset Kirkkopäiviä ennakoiden 13.5., 17.5. ja 21.5. sekä Kirkkopäivien aikana pe 22.5. ja la 23.5.2015.

Esitykset ovat Kirkkopäivien lisämaksullista ohjelmaa. Liput Lippupalvelusta

PKMO-oppera-facebook.

Perjantai 22.5.
Kirkon viestintäpäivät
22.5.2015 klo 9.00 - 13.00
Kaupungintalo: Juhlasali, Torikatu 10 »Kartta

Kirkon viestintäpäivät pidetään tällä kertaa Kirkkopäivien yhteydessä 21.–22.5.2015. Viestintäpäivien teemana on "The Web – verkko piristyy". Päivillä pureudutaan niin verkosta löytymisen kuin tunteella viestimisen aiheisiin. Perjantain iltapäivä tehdään yhdessä Kirkkopäivien kanssa aiheella "Elokuvan iltapäivä". Mukana on tunnettuja suomalaisia elokuvaohjaajia ja näyttelijöitä kertomassa omasta tavastaan saada viesti perille.
Lisätietoa: Reijo Kontio, p. 050 572 6318.

Vain ennakkoon ilmoittautuneille.

Ystävyysseurakuntaseminaari Rakenteet muuttuvat – ystävyys säilyy
22.5.2015 klo 9.00 - 16.45
Muut paikat: Sokos Hotel Vaakuna, Hovioikeudenkatu 2 »Kartta

Tule päivittämään tietosi kansainvälisen ystävyysseurakuntatoiminnan nykytilanteesta ja mahdollisuuksista.

Seminaarissa on mukana mm. arkkipiispa Urmas Viilma Virosta, Inkerin kirkon piispa Aarre Kuukauppi, piispa János Szemerei Unkarista sekä kirkkoneuvos Kimmo Kääriäinen. Toimintaa tarkastellaan olemassa olevien suhteiden, toiminnan sisällön, taloudellisen merkityksen sekä uudistuvien seurakuntarakenteiden näkökulmasta.

Seminaariin kutsutaan erityisesti avainasemassa olevia seurakuntien kirkkoherroja, joiden toivotaan osallistuvan tilaisuuteen seurakuntansa ystävyystoiminnassa aktiivisen maallikon ja/tai viranhaltijan kanssa. 

pdfOhjelma

Seminaariin on ollut ennakkoilmoittautuminen. Osallistumismaksu on 40 €.

Järj. Kirkon ulkoasiain osasto

Kirkon erityistyömuotojen alasajo?
22.5.2015 klo 10.00 - 11.00
Kouvolan srk-keskus: Luukas-sali, Hovioikeudenkatu 8 »Kartta

Onko kirkko uskollinen perustehtävälleen? Miten se voi kohdentaa vaikuttamistaan henkilökohtaisella tavalla? Seurakunnissa yhteisöjen kanssa tehtävään työhön käytetään noin 4 % työvoimasta. Erityistehtävissä luodaan useinkin kontakteja ihmisiin, jotka eivät ole mukana seurakuntien perustoiminnassa ja kohdataan tilanteita, joissa tarvitaan erityisosaamista.

Taloudellisten resurssien vähentyessä seurakunnat joutuvat arvioimaan, miten ne suuntaavat toimintaansa. Seminaarin taustamateriaalina toimii Sakastista löytyvä kirkon erityistehtävien yhteinen katsaus Toteuttavatko erityistehtävät kirkon perustehtävää 2014? Katsauksessa kysytään, keihin kirkko suuntaa väheneviä resurssejaan. Mistä toiminnan muodoista seurakunnat ovat valmiita luopumaan vähenevien resurssien takia?

Emerituspiispa Voitto Huotarin ja muiden asiantuntija-alustusten jälkeen osanottajilla on tilaisuus työstää teemaa kirkkohallituksen oppilaitostyön asiantuntijoiden Elina Juntusen ja Jussi Murtovuoren sekä sairaalasielunhoidon asiantuntija Virpi Sipolan kanssa.

Järj. Kirkkohallitus / Jumalanpalvelus ja yhteiskunta

Perustulo ja köyhyysongelma
22.5.2015 klo 10.00 - 11.30
Kouvolan srk-keskus: Maria-sali, Hovioikeudenkatu 8 »Kartta

Alustuspuheenvuorot:
Voisiko perustulo lievittää köyhyyttä? Professori Heikki Hiilamo / Helsingin yliopisto
Perustulokokeilut Intiassa ja Namibiassa väitöskirjatutkija Johanna Perkiö / Tampereen yliopisto

Kommenttipuheenvuorot:
Dosentti Jouko Kajanoja / Helsingin yliopisto
Seurakuntadiakonian asiantuntija Tiina Saarela / Kirkkohallitus

Puheenvuorojen jälkeen vapaata keskustelua puheenjohtajana YTM Markku Ikkala, BIEN Finland – Suomen Perustuloverkosto ry:stä.

Järj.  Kirkon Sosiaalifoorumi ja BIEN Finland – Suomen Perustuloverkosto ry

Kirkkopalvelut ry:n valtuuston kokous
22.5.2015 klo 10.00 - 12.00
Kaupungintalo: Valtuustosali, Torikatu 10 »Kartta

Kirkkopalvelujen valtuuston kevätkokous.

Veteraanien kirkkojuhla
22.5.2015 klo 10.00 - 13.00
Valkealan kirkko, Kalevantie 5, 45370 Valkeala »Kartta

Kymenlaaksolaisten sotiemme veteraanien kirkkojuhla Valkealan kirkossa.

Messussa saarnaa sotilaspastori Sanna Timonen ja liturgina on kirkkoherra Marko Marttila. Messun jälkeen ruokailu Valkealan seurakuntakeskuksessa sekä kirkon sivusalissa. Ruokailu on maksuton sotaveteraaneille ja heidän puolisoilleen.

Päiväjuhla jatkuu ruokailun jälkeen kirkossa.

Suurella Sydämellä -vapaaehtoistoiminnan non-stop-esittely
22.5.2015 klo 10.00 - 14.00
Kaupungintalo: Katutason kokoushuone, Torikatu 10 »Kartta

Miten saan hankittua uusia vapaaehtoisia mukaan? Miten pidän yhteyttä jo mukana oleviin vapaaehtoisiin? Onko vapaaehtoisille ylipäätään sijaa ja tilaa? Minkä tyyppisiä vapaaehtoisia meillä jo on? Onko meillä varaa lähteä tähän? Toimiiko tämä ollenkaan?

Tervetuloa tutustumaan Suurella Sydämellä -verkkopalveluun. Netti on tämän päivän tapa viestiä niin vapaaehtoisista avun antamisen mahdollisuuksista kuin järjestää avun pyytäminenkin. Suurella Sydämellä -palvelua ylläpitää Kirkkopalvelut ry jäsenineen ja yhteistyökumppaneineen; toimintaa on jo kymmenillä paikkakunnilla.

Vapaamuotoinen ja rento non-stop-esittely on tarkoitettu erityisesti toiminnasta kiinnostuneille uusille paikkakunnille sekä tietysti kaikille muillekin vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille.

Järj. Kirkkopalvelut / Suurella Sydämellä

Kirkkotori
22.5.2015 klo 10.00 - 20.30
Kaupungintalo

Kirkkopäivien Kirkkotorilla järjestöt ja yhteistyökumppanit  esittelevät toimintaansa ja palvelujaan Kirkkopäivä-vieraille. Kirkkotori on kävelykatu Manskin ja tapahtumien välittömässä läheisyydessä Kaupungintalolla. Kirkkotoriin tutustuminen on maksutonta.Tervetuloa!

KirkkotoriStagen ohjelmaa
 valtuustosalissa  pe klo 13 alkaen.

Usko, toivo ja toiminta. Dietrich Bonhoeffer esikuvaksemme?
22.5.2015 klo 12.00 - 14.00
Keskuskirkko, Marjoniementie 5 »Kartta

Tervetuloa pohtimaan Flossenbürgin keskistysleirillä kuolleen, kautta maailman suositun, siteeratun ja inspiroivan teologin ja vastarintataistelijan Dietrich Bonhoefferin sanomaa sekä hengellistä ja eettistä annettavaa nyky-Suomen kontekstissa.

Bonhoeffer välittää mielikuvan kirkosta, joka on sekä hengellinen että pontevasti ihmisten puolesta reagoiva ja toimiva. Bonhoefferin ihannekirkko on sanomalleen uskollinen, mutta suvaitseva. Se on myös kansainvälinen ja ekumeeninen, toisaalta tukevasti juurillaan seisova.

Eric Metaxasin Bonhoeffer-elämäkerta ja Patrik Hagmanin keskustelua herättänyt kirja "Efter folkkyrkan" ovat nostaneet Bonhoefferin tunnettuutta Suomessa. Bonhoefferin teologian ja persoonan erityispiirre on se, että se yhdistää ja innoittaa kristittyjä herätyskristillisistä sosiaalieettisesti suuntautuneisiin, eri kirkkokuntien edustajia sekä ei-kristittyjä kautta maailman – niin sosiaalieettisesti kuin hengellisestikin. 

Alustus: johtava asiantuntija Tomi Karttunen
Panelistit: päätoimittaja Heli Karhumäki, piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen, hiippakuntasihteeri Kati Jansa ja Tomi Karttunen
Haastattelija: Emerituspäätoimittaja Tapani Ruokanen.
Yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun. 

Yhteistyössä kirkon ulkoasiain osaston kanssa

Armoa 2017 - Reformaation merkkivuosi

Hyvän tekemisen tori
22.5.2015 klo 12.00 - 20.00
Kävelykatu Manski (Kauppalankatu) »Kartta

Kouvolan keskustan kävelykatu Manskille nousee Kirkkopäivä-viikonloppuna perjantaina ja lauantaina Hyvän tekemisen tori. Nimensä mukaisesti siellä esitellään ja tehdään hyvää. Hyvän tekemisen torilla järjestöt ja eri tahot esittelevät toimintaansa, johon on mahdollista päästä myös osallistumaan itse.

Meijän kylä – enemmän kuin nimikkosopimus
22.5.2015 klo 12.30 - 13.30
Kouvolan srk-keskus: Luukas-sali, Hovioikeudenkatu 8 »Kartta

Nimikkosopimusjärjestelmä syntyi 1962 ja se on palvellut seurakuntia hyvin. Tule kuulemaan, miten seurakunnat ovat halunneet uudistaa järjestelmää. Kokemuksiaan Suomen Lähetysseuran kanssa toteutetusta uudistuksesta kertovat mm. Lappeenrannan ja Kemin seurakuntien työntekijät ja luottamushenkilöt.

Järj. Suomen Lähetysseura

Suomi 100 vuotta. Armoa 2017. Mitä yhteistä Suomen suurena juhlavuotena?
22.5.2015 klo 12.30 - 13.30
Muut paikat: Kirjasto, Salpausselänkatu 33 »Kartta

Suomi juhlii 100-vuotista itsenäisyyttään vuonna 2017. Samana vuonna Suomen evankelis-luterilainen kirkko viettää reformaation merkkivuotta teemalla Armoa 2017.

Merkkivuodet kannustavat pohtimaan Suomea ja suomalaisuutta sekä toisaalta reformaation merkitystä. Reformaatiolla ja sen ajamilla asioilla on ollut suuri vaikutus itsenäisen Suomen menneisyyteen, nykyhetkeen ja tulevaisuuteen. Mikä on kirkon ja reformaation tehtävä muuttuvassa yhteiskunnassa? Miten kirkko rakentaa yhteisöjä ja yhteiskuntaa? Miten juhlavuodesta tehdään jokaisen ihmisen merkkivuosi?

Näitä teemoja pohtimassa arkkipiispa Kari Mäkinen, toimittaja-kirjailija Kaisa Raittila sekä kirjailija-näyttelijä Manuela Bosco ja pääsihteeri Pekka Timonen Suomi 100 -hankkeesta. Keskustelua isännöi merkkivuoden projektisihteeri Timo-Matti Haapiainen.

Järj. Suomi 100 -hanke ja Reformaation merkkivuosi 2017

Elokuvan iltapäivä "Tähdet kertovat"
22.5.2015 klo 13.00 - 15.00
Muut paikat: Veturi, Tervasharjunkatu 1 »Kartta

Elokuvaohjaajat ja näyttelijät kertovat elokuvan tekemisestä, omasta sanomastaan ja tavastaan viestiä. Haastateltavina ovat mm. näyttelijä-ohjaaja Mari Rantasila, ohjaaja-käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa, näyttelijä Minka Kuustonen, näyttelijä-ohjaaja Janne Virtanen sekä
ohjaaja Petri Kotwica.

Petri Kotwica esittelee keväällä 2015 ensi-iltaan tulleen elokuvansa "Henkesi edestä" (Katso traileri). Elokuva kertoo pariskunnasta, joka kohtaa anteeksiantamisen ja -saamisen haasteet vaikeimman kautta.

"Henkesi edestä on henkilövetoinen draama, joka kertoo neljän ihmisen tarinan. He tekevät inhimillisiä virheitä, mutta heillä on mahdollisuus rehellisyyteen, sovitukseen ja anteeksiantoon. Mutta tarttuvatko he tilaisuuteen?" kertoo ohjaaja Kotwica.

Esittelyn ja leffakahvien jälkeen on mahdollista katsoa elokuva. Iltapäivän avaa 10-vuotisjuhlaansa viettävä Kirkon mediasäätiö. "Henkesi edestä" on yksi Kirkon mediasäätiön tuotantotukea saaneista elokuvista.

Järj. Kirkkopäivät, Kirkon viestintäpäivät ja Kirkon mediasäätiö

Sisäänpääsy Kirkkopäivien ja Viestintäpäivien lipuilla.
Kino123:n saliin mahtuu 250 katsojaa joista n. 100 Kirkkopäivävierasta.

Kirkkopalvelut ry:n yhdistyksen virallinen kokous
22.5.2015 klo 13.00 - 15.00
Kouvolan srk-keskus: Maria-sali, Hovioikeudenkatu 8 »Kartta

Valtakirjojen tarkastus alkaa tuntia ennen kokousta.

Global Leadership Summit
22.5.2015 klo 13.30 - 14.30
Kaupungintalo: Juhlasali, Torikatu 10 »Kartta

Suomessakin vuodesta 2006 lähtien järjestetty Global Leadership Summit (GLS) on yhteiskristillinen, kansainvälinen johtajuuskoulutus, joka kokoaa kristittyjä ympäri maailman kasvamaan omassa tehtävässään ja johtajuudessaan Kristuksen seurakunnassa. Vuosittainen kaksipäiväinen konferenssi tarjoaa innostavaa opetusta maailmankuuluilta kristityiltä johtajilta. Konferenssit toteutetaan videon välityksellä.

Kirkkopäivillä nähdään Henry Cloudin videopuhe, "Viisaat, tyhmät ja pahat". Videoluento auttaa toimimaan erilaisten ihmisten kanssa omassa työyhteisössä. Lisäksi tilaisuudessa on juonnettua keskustelu- ja pohtimisaikaa, joka auttaa sulattelemaan opittua ja soveltamaan sitä omaan työhön.

Henry Cloud on kliinisen psykologian tohtori, menestyskirjailija ja johtajuuskonsultti sekä suosittu puhuja kansainvälisissä johtajuuskonferensseissa. Tilaisuuden juontaa Pitäjämäen kirkkoherra Arto Antturi, joka on toiminut useana vuonna Helsingissä järjestetyn GLS-tapahtuman järjestelytiimissä.

Kuka huolehtii lapsista ja perheistä huomisen Suomessa?
22.5.2015 klo 14.00 - 15.30
Kouvolan srk-keskus: Luukas-sali, Hovioikeudenkatu 8 »Kartta

Lainsäädäntö uudistuu ja lupaa perheille tukea enemmän ja aiemmin. Onnistutaanko tässä tavoitteessa rakennemuutosten ja talouden paineissa?

Miten kirkko, seurakunnat ja kristilliseltä arvopohjalta toimivat yhteisöt voisivat paikata entistä systemaattisemmin yhteiskunnan turvaverkkojen jättämiä aukkoja? Voisimmeko tehdä enemmän asioita yhdessä?

Perheiden ja lasten hyvinvoinnin kysymyksiin etsitään vastauksia keskustelussa, jonka alustajana toimii lastensuojelun professori Pirjo Pölkki Itä-Suomen yliopistosta. Mukana ovat myös lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila, dosentti, painoalapäällikkö Valdemar Kallunki, Kymenlaakson ammattikorkeakoulu ja lastensuojelun palvelupäällikkö Sanna-Riitta Junnonen Kouvolan kaupunki. Tilaisuuden juontaa toimittaja Kaisa Raittila.

Yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun.

Järj. Kirkkopalvelut / Lapsi- ja Perhepalvelukeskus Ruusu

Hiljaisuuden Ystävät ry:n vuosikokous
22.5.2015 klo 14.00 - 16.00
Kouvolan srk-keskus: Istuntosali, Hovioikeudenkatu 8 »Kartta
Kirkon vihollinen
22.5.2015 klo 14.00 - 16.00
Muut paikat: Kouvolan Teatteri, Salpausselänkatu 38 »Kartta

Kouvolan teatteri puhaltaa henkiin rakastetun Eino Leinon näytelmän "Kirkon vihollinen" lukudraamana, joka yllättää ajankohtaisuudellaan! Tarinassa ateisti ihastuu rovastin tyttäreen, ja tuloksena on kiivas aatekamppailu. Mikä elämässä on turhaa ja mikä arvokasta?

Kouvolan teatterin näyttelijöiden lukudraaman ohjaa Henrik Timonen. Esitykset Kirkkopäivien aikana to 21.5. klo 19, pe 22.5. klo 14 & klo 19 ja la 23.5. klo 13. Esitykset ovat Kirkkopäivien oheisohjelmaa, liput 15/12 €. Varaukset Kouvolan Teatterin lippukassalta, p. 05 7400 330 ti-la klo 11-15 sekä 3 h ennen iltaesityksiä (myös www.kouvolanteatteri.fi).

Valtakunnallisen virsivisan finaali
22.5.2015 klo 14.00 - 16.00
Muut paikat: Kuusankoski-talo, Kymenlaaksonkatu 1 »Kartta

Virsivisan 2014–2015 finaali toteutetaan Kirkkopäivillä ohjelmayhteistyönä lastenteatteritapahtuma Kuulaan kanssa. Virsivisan tavoitteena on innostaa peruskoulun 3.- ja 4.-luokkalaiset laulamaan virsiä ja tehdä virsikirjaa tutuksi innostavalla tavalla. Tehtäviin kuuluu laulamista, mutta lisäksi tarvitaan nokkeluutta, tietoa, hoksaamista ja virsikirjan käyttötaitoa.

Järj. Seurakuntien Lapsityön Keskus ja Kuulas

Hiljaisuuden talo
22.5.2015 klo 14.00 - 21.00
Muut paikat: Koiviston talo, Marjoniementie 7 »Kartta

Hiljaisuuden talossa voit tutustua vuosi vuodelta suosiotaan lisänneen hengellisen hiljaisuuden viljelyyn. Hiljaisuus on yksinkertaisuutta. Se auttaa selvittämään, mikä elämässä on oleellista ja merkityksellistä, mikä taas pintakuohua.

Hiljaisuuden talona palvelevassa Koiviston talossa on kolme kerrosta. Ylin kerros on pyhitetty täysin hiljaisuudelle – puhumisen sijaan voi keskittyä ikkunoista levittäytyvään kauniiseen ympäristöön tai vaikkapa hyvään kirjaan. Keskikerroksesta tullaan taloon sisään ja ilmoittaudutaan mukaan hengellisen ohjauksen ryhmiin. Tässä kerroksessa on myös Enonkosken luterilaisen luostariyhteisön aineistoa. Alin kerros toimii rukoushetkien ja ohjausryhmien pitopaikkana. Sinne on myös pyörätuolilla esteetön pääsy. Hiljaisuuden talon takapihalla on pieni hiljaisuuden puutarha, johon voi tulla hengähtämään luonnon kauneuden ja meditaatiotekstin äärelle.

Talossa tapahtuu perjantaina (ilmoittautuminen paikan päällä):

 • 14.30–16 ja 18–19.30 Johdatusta erämaa-isiin ja meditaatioon, Lasse Maarala
 • 16–17.15 ja 18–19.15 On Spiritual Companionship, Henry Morgan (englanniksi)
 • 20 Kompletorio-rukoushetki, Kaija-Liisa Lindberg
 • klo 19–20 ja 20.30–21 Healing Room avoinna
 • Mahdollisuus henkilökohtaiseen keskusteluun klo 15–19 (paitsi rukoushetken aikana)
Poliittinen diakonia
22.5.2015 klo 14.15 - 15.15
Keskuskirkko, Marjoniementie 5 »Kartta

Onko diakoniasta maailmanparantajaksi? Keskustelemassa mm. kirkkososiologian dosentti Tapio Lampinen ja Yhteisvastuukeräyksen keräysjohtaja Tapio Pajunen.

Abrahamin lapset - miten usko pitää vahvana?
22.5.2015 klo 15.00 - 16.30
Muut paikat: Monikulttuurikeskus Saaga, Asemakatu 1 »Kartta

Mitkä asiat erottavat ja yhdistävät kristittyä, messiaanista juutalaista ja muslimia, kun he kohtaavat päivittäin haasteita elämässään?

Paneelin jäsenet ovat sitoutuneet myös tekoihin puheen lisäksi. Tervetuloa kuuntelemaan miten joukko uskovia miehiä ja naisia luottavat uskoonsa, kun elämä asettaa haasteita: rasismia, terveyden heikentymistä, ennakkoluuloja sekä etnistä ja uskonnollista kiihkoilua.

Mukana keskustelussa ovat Isä Arto Leskinen ortodoksisesta kirkosta, kirjailija ja messiaaninen juutalainen Silja J. A. Talvi, maahanmuuttajien tukihenkilö ja tunnettu itkuvirsilaulaja Jaana Luomajoki, Dmitri Nyman helluntaiseurakunnasta, ravintola-alan yrittäjä ja vastaanottokeskuksen ohjaaja, muslimi Muhamud Said Elmi ja Kouvolan ev. lut. seurakunnan nuorisotyönohjaaja Eveliina Huuskonen. Puheenjohtajana toimii tunnettu kouvolalainen muusikko ja näyttelijä Sami Kosola.

Kirkon missio, lähetys ja diakonia
22.5.2015 klo 15.00 - 16.45
Kaupungintalo: Valtuustosali, Torikatu 10 »Kartta

Seminaari lähetystyön ja kansainvälisen diakonian välisestä - osin jännitteisestä - suhteesta. Osa toimijoista määrittelee itsensä lähetystyöstä erillisiksi kansainvälisen diakonian toimijoiksi. Lähetysjärjestöt taas katsovat toteuttavansa myös kansainvälistä diakoniaa. Toimijoiden keskinäistä työn koordinointia ja organisointia ollaan selkiyttämässä. Selkiyttämistä kaipaavat myös termit, esimerkiksi: missio, lähetystehtävä, lähetys, lähetystyö, julistus, diakonia ja kansainvälinen diakonia.

Ohjelmanumerolla tavoitellaan kirkon toimintaa rakentavaa vuoropuhelua. Yhteisenä keskustelualustana toimii kansainvälisen työn koordinaattorin Vesa Häkkisen "Pieni lähetyssanasto" -kirjoitus, jota kehitetään avoimen lähdekoodin periaatteella: Kirjoitusta voi kommentoida paitsi seminaarissa, myös ennen ja jälkeen tapahtuman sosiaalisessa mediassa.  Kirjoitus ohjeistuksineen löytyy Sakastista.

Puheenvuorot:

 • Ekumeniikan dosentti, lähetysteologi Jaakko Rusama: "Miten lähetysjärjestöt sanoittavat ja ymmärtävät missionsa? Mitä muutoksia on havaittavissa, mitä ennakoitavissa?"
 • Yleisen kirkkohistorian dosentti, tutkijayliopettaja Mikko Malkavaara: "Miten lähetyksen ja kansainvälisen diakonian suhde on viime aikoina kehittynyt? Miten se tulee kehittymään?"
 • Piispa Kaarlo Kalliala: "Kirkon missio 2020?"

Työryhmä: Ulla-Maija Harju, Vesa Häkkinen, Kalle Kuusimäki

Järj. Mikkelin hiippakunta, Kirkon ulkoasiain osasto ja Kirkon diakonia ja sielunhoito

Gospel Train – höyryveturimatka Voikkaalle ja takaisin
22.5.2015 klo 15.25 - 16.50
Muut paikat: Kouvolan Matkakeskus, Hallituskatu 3 »Kartta

Lähde mukaan nauttimaan vanhanajan tunnelmasta ja hyvästä musiikista Gospel Trainin kyydissä. Höyryveturi Ukko-Pekka muuntautuu Kirkkopäivien ajaksi Gospel Trainiksi, joka kuljettaa kyydissä olevat läpi Kouvolan maisemien Voikkaan asemalle ja takaisin. Matkan aikana voi paitsi kuunnella junan puksutusta, myös laulaa yhteislauluna gospeleita. Junasta voi myös ostaa virvokkeita.

Matkan hinta aikuisilta on 15 euroa, lapset 4-16 v. 8 euroa ja alle 4-vuotiaat lapset ilmaiseksi. Liput voi ostaa vain junasta, maksuvälineenä käteinen. Ei paikkavarauksia. Matkan kesto on noin puolitoista tuntia.

KirkkoAreena: Kirkon Toivot
22.5.2015 klo 15.30 - 16.30
Kouvolan srk-keskus: Maria-sali, Hovioikeudenkatu 8 »Kartta

Onko kirkolla toivoa ja toivoja? Voiko kirkolla olla kriittisiä menestystekijöitä? Saako kirkolla mennä hyvin?

Kirkossa tehdään paljon hyvää, nyt kehutaan kerrankin kunnolla. Pääkehujana on Kallion seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo.

Lyhyitä case-kertomuksia kirkon menestystarinoista: Mari Leppänen: Usko hyvän tekemiseen -kampanja, Kari Kanala: Festivaali-yhteistyö, Juha Luodeslampi: Aikuiset kirkossa, Pirjo Kantala: Tuomasmessu sekä Tapio Pajunen: Yhteisvastuukeräyksen saattohoitokampanja.

Pesisottelu KPL-junnut – Liikkuva seurakunta Goes Pesis
22.5.2015 klo 16.00 - 16.30
Muut paikat: KSS Energia Areena, Sumulaaksonkatu 3 »Kartta

Kirkkopäivät isännöi Kouvolan Pallonlyöjien ja Alajärven superpesisottelu klo 17.30. Avausheiton heittää Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen.

Ennen peliä käydään ystävyysottelu Liikkuva seurakunta Goes Pesis vs. KPL:n juniorit. Tapahtumassa kerätään kolehti vähävaraisten harrastusmahdollisuuksien tukemiseen.

Kirkkopäivälipulla superpesisottelun liput kaksi yhden hinnalla.

Kirkkopäivien avajaiset: Ihmeitä tapahtuu. Kouvolassakin.
22.5.2015 klo 16.30 - 17.00
Kävelykatu Manski (Kauppalankatu): Manskin lava »Kartta

Tule Manskille kuulemaan, mitä mm. kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäellä sekä piispa Seppo Häkkisellä on kerrottavana kirkkopäivävieraille.

Mukana myös Kirkkopalvelujen johtaja Ilkka Mattila, Kouvolan ev.lut. seurakuntien yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Keijo Gärdström sekä 2017 Kirkkopäivät järjestävän hiippakunnan ja seurakunnan edustajat.

Abrahamin lapset - miten Kirjoitukset vahvistavat uskoa?
22.5.2015 klo 16.30 - 18.00
Muut paikat: Monikulttuurikeskus Saaga, Asemakatu 1 »Kartta

Keskustelun tavoitteena on löytää niitä piirteitä, jotka yhdistävät eri tavoin uskovia. Vuorovaikutukseen ja keskinäiseen kunnioitukseen rakentuvassa vuoropuhelussa ennakkoluulot karisevat ja opimme uusia asioita toistemme uskonnollisesta perinteestä.

Kukin osallistuja tuo paneeliin valitsemansa pyhän kirjoituksen kohdan omasta perinteestään, lähimmäisyyden teemaa korostaen.

Mukana paneelissa ovat teologian maisteri Hanna Rissanen, Mikael Zewi Turun juutalaisyhteisöstä ja imaami Anas Hajjar, puheenjohtajana teologian tohtori Pekka Lindqvist.

KirkkoAreena: Kenellä vallan avaimet?
22.5.2015 klo 17.00 - 18.00
Kävelykatu Manski (Kauppalankatu): Manskin lava »Kartta

Manskin KirkkoAreenalla käydään kipakkaa keskustelua vallankäytöstä ja johtajuudesta kirkossa ja yhteiskunnassa. Kaipaako kirkko johtajuutta? Mihin tarvitaan rohkeita päättäjiä yhteiskunnassa juuri nyt? Miten valtaa käytetään kirkossa ja yhteiskunnassa? Ketkä käyttävät kirkon ääntä?

Keskustelijoina Suomen Kuvalehden emerituspäätoimittaja Tapani Ruokanen, viestintätoimisto Great Pointin toimitusjohtaja Jaakko Tapaninen sekä kouvolalainen erityisopettaja  Sari Palm.

Keskustelua isännöi Kouvolan Sanomat. Juontaja/moderaattoriparina yhteiskuntatoimituksen esimies Kimmo Kangas ja päivävuoron uutistuottaja Katri Mannonen.

KirkkoAreena: Kirkko ihan ulkona – Mistä kohtaamisessa on kysymys
22.5.2015 klo 17.00 - 19.00
Kouvolan srk-keskus: Maria-sali, Hovioikeudenkatu 8 »Kartta

KirkkoAreenalla keskustellaan ihmisten, kulttuurien ja mentaliteettien kohtaamisesta ja vuorovaikutuksesta meillä ja maailmalla. Inhimillisten ja yleismaailmallisten pohdintojen avulla kysytään myös, miten kirkkomme selviää kansainvälistyvässä ja monikulttuuristuvassa todellisuudessamme.

Onnistuuko kirkko kohtaamaan ihmisiä? Mitä annettavaa kirkolla on? Miten kirkon anteja kannattaa tarjoilla? Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toiminnan suunta vuoteen 2020 on otsikoitu "Kohtaamisen kirkko". Se ei voi olla sisäänpäin kääntynyt eikä ulkopuolelle sulkeva. Kysymys kuuluu: onko kirkko kohtaamisissaan "ihan ulkona" – vai pitäisikö sen uskaltaa olla "ulkona" enemmän?

Kirkon ulkoasiain osaston ideoimalla KirkkoAreenalla ei käydä pelkkää sisäpiirikeskustelua. Toimittaja Anne Flinkkilän vetämässä paneelikeskustelussa kohtaavat näyttelijä Ville Haapasalo, toimittaja Riku Rantala, lastenlääkäri Leena Kaartinen, pastori Marjaana Toiviainen, maanviljelijä Topi Haarlaa sekä asiantuntija Pekka Y. Hiltunen.

Yhteistyössä Kirkon ulkoasiain osaston kanssa.

Bible Café
22.5.2015 klo 17.00 - 21.00
Muut paikat: Cafe Galerie, Koulukatu 4 B, Kouvola »Kartta

Bible Caféssa voit pysähtyä kahvihetken lomassa Raamatun ääreen. Kahvilan kabinetin Bible Roomissa on tarjolla raamatunlukumateriaalia ja mahdollisuus osallistua raamattuvisaan. Kävijät saavat mukaansa muiston ja voivat osallistua arvontaan.

Bible Caféssa on myös yhteisiä raamattuhetkiä.

Klo 18.00–19.00 Opetushetki "Ymmärränkö mitä luen – vertausten kieli Raamatussa", jonka jälkeen on mahdollisuus kysyä Raamatusta. Vastaajana ja opettajana lähetysteologi Jukka Norvanto, Evankelis-luterilainen Lähetysyhdistys Kylväjästä. Juonto Kirsi Smeds, Raamatunlukijain Liitto ry.

Hetki ihmiselle -teemailta
22.5.2015 klo 18.00 - 20.00
Kuusankosken kirkko, Valtakatu 24 »Kartta

Parituntisen illan aikana syvälle eri tuntoihin johdattamassa ovat kirjailijana ja luennoitsijana kannuksensa kerännyt Tommy Hellsten ja Tommyn puheenvuoroja lauluillaan luotaava musiikkimies Joel Hallikainen. 

Elämänkokoisista aiheista kasvaa ihmisenä olemisen kasvukipuja ja riemuja läpikäyvä konsertillinen ilta. Hellstenin puheet ja Hallikaisen laulut liittyvät yhteen ainutlaatuiseksi teemalliseksi kokonaisuudeksi.

Järj. Kouvolan ev.lut. seurakunnat

Kaikille avoin ja maksuton tilaisuus.

Spiritual Moments
22.5.2015 klo 18.15 - 18.45
Kävelykatu Manski (Kauppalankatu): Manskin lava »Kartta

Pohjois-Kymen musiikkiopiston nuorten taitureiden vaskiyhtye Kymi Brass Band esittää Kirkkopäivillä parhaita paloja gospelmusiikin aarrearkusta. Parinkymmenen soittajan Kymi Brass Bandin johtajina toimivat lehtorit Aleksi Saraskari ja Karl-Heintz Hennen ja pasuunasolistina loistaa Marianne Kanerva.

Romanimusiikin konsertti
22.5.2015 klo 18.30 - 20.00
Kaupungintalo: Juhlasali, Torikatu 10 »Kartta

Musisoinnista vastaa sykähdyttävästä yhteissoundista tunnettu Lauluyhtye Suora Lähetys solistinaan Anna Puu ja Remu Aaltonen.

Konsertissa esitetään modernisoitua romanimusiikkia, jonka tunnuspiirteitä ovat rytmikkäät sovitukset ja äänten hätkähdyttävä harmonia.

Liput 20 €. Lue tarkemmin Lisämaksulliset tilaisuudet -sivulta.

Viimeiset kiusaukset -ooppera
22.5.2015 klo 18.30 - 21.00
Keskuskirkko, Marjoniementie 5 »Kartta

Suomessa satoja esityksiä kerännyt ja New Yorkin Metropolitanissakin esitetty suosikkiooppera Viimeiset kiusaukset kuullaan Kirkkopäivillä Kouvolan keskuskirkossa useana iltana. Oopperan tuottaa Pohjois-Kymen musiikkiopisto. Joonas Kokkosen säveltämä Viimeiset kiusaukset on suomalainen oopperaklassikko, jonka ensiesitys oli Suomen kansallisoopperassa syksyllä 1975. Tarinassa kuvataan karismaattisen saarnamiehen vaiherikasta elämää ja kamppailua 1800-luvun lopun Suomessa.

Pääroolin laulaa baritoni Esa Ruuttunen, joka esittää maankuulua herännäisjohtajaa ja maallikkosaarnaajaa Paavo Ruotsalaista. Lähes 30 vuoden uran Suomen kansallisoopperan solistina tehnyt Ruuttunen on esiintynyt laajasti myös Keski-Euroopan oopperataloissa sekä konsertoinut ympäri maailman.

Pohjois-Kymen musiikkiopiston oopperalla on pitkät perinteet. Aikaisempia produktioita ovat olleet mm. Mozartin oopperat Figaron häät ja Taikahuilu, Bizet'n Carmen ja Verdin Rigoletto. Ruuttusen lisäksi rooleissa nähdään mm. Sirkka Parviainen-Hiekkapelto, Riku Pelo, Heikki Halinen ja Nina Petelius-Lehto. Oopperan ohjaa Markku Arokanto, kapellimestarina on Esa Heikkilä. Mukana on soitinyhtye sekä musiikkiopiston oopperakuoro.

Viimeiset kiusaukset Kirkkopäiviä ennakoiden 13.5., 17.5. ja 21.5. sekä Kirkkopäivien aikana pe 22.5. ja la 23.5.2015.

Esitykset ovat Kirkkopäivien lisämaksullista ohjelmaa. Liput Lippupalvelusta

PKMO-oppera-facebook

Walk in Movie
22.5.2015 klo 19.00 - 20.30
Kävelykatu Manski (Kauppalankatu): Manskin lava »Kartta

Kirkon Ulkomaanavun ohjelma, jossa mm. Ulkomaanavun kummina toimivan Tuukka Temosen haastattelu ja lyhyet filmipoiminnot Temosen tuotannosta.

Järj. Kirkon Ulkomaanapu

Juhani Rekola - kovan todellisuuden teologi
22.5.2015 klo 19.30 - 20.30
Ravintolat: Irish Pub Old Tom, Käsityöläiskatu 4 »Kartta

Juhani Rekola (1916-1986), kirjailija, ajattelija ja Tukholman suomalaisten pappi unelmoi särkyneiden, epätoivoisten ja vapaiden ihmisten kirkosta, jossa Jumala voi olla läsnä. Hänen ajatuksensa ovat tämän päivän kirkossa ja yhteiskunnassa tärkeämpiä kuin koskaan. Millainen on tämä "mies, joka seisoo kanssamme sateessa"?

Keskustelemassa toimittaja Heimo Hatakka, kirkkoherra Artturi Kivineva ja kirjailija Torsti Lehtinen. Keskustelua moderoi sairaalapappi Outi Ruohola.

 Armoa 2017- Reformaation merkkivuosi

Kolmen kirkon kävelykierros
22.5.2015 klo 20.00 - 22.00
Muut paikat: Sokos Hotel Vaakuna, Hovioikeudenkatu 2 »Kartta

Lähde tutustumaan kirkkoaarteisiin Kouvolassa ja hiljentymään päivän päätteeksi ekumeenisessa hengessä. Kolmen kirkon kävelykierros kuljettaa monimuotoisen kirkkoarkkitehtuurin pariin aivan Kouvolan keskustan tuntumassa. Iltakierroksen oppaana ja arkkitehtuurin helmien poimijana toimii arkkitehti Edla Mäkelä.

Kierroksella vieraillaan ortodoksisessa Pyhän Ristin kirkossa, katolisessa Pyhän Ursulan kirkossa sekä evankelis-luterilaisessa Kouvolan Keskuskirkossa. Jokaisessa kirkossa vietetään lyhyt ekumeeninen hartaushetki, ja kirkkokuntien edustajat kertovat kirkon historiasta sekä nykypäivästä.

Kierroksen kesto on noin kaksi tuntia ja reitin kokonaispituus noin kaksi kilometriä. Reitti kulkee kävelyteitä sekä luontopolkuja pitkin, ja se kuljetaan kävellen kohteesta toiseen oppaan johdolla. Koska kävelyreitti kulkee välillä mäkisessä maastossa ja metsässä, se ei välttämättä sovellu liikuntarajoitteisille.

Kierrokselle lähdetään hotelli Vaakunan edestä ja kierros päättyy Kouvolan Keskuskirkolle, josta on lyhyt matka takaisin hotelli Vaakunan eteen.

Kierros on maksuton.

Suurella Sydämellä -konsertti
22.5.2015 klo 20.30 - 22.30
Jäähalli , Topinkuja 1 »Kartta

Perjantai-iltana Kouvolan jäähallin valloittaa maamme tämän hetken kuumin soulin ja negrospiritualin kokoonpano Higher Ground solistivierainaan Kaija Koo, Janna, Sami Saari ja Osmo Ikonen.

Konsertin juontaa Ellen Jokikunnas.

Higher Ground Movement on räjähtävän mukaansatempaavaa mustaa gospelia esittävä värikäs kokoonpano, jonka live-esityksestä päästään nauttimaan vain harvoin, nyt Kirkkopäivillä! Musiikillisen yhteisön ytimestä löytyy Hanna-Maria Heleniuksen johtama 25-henkinen kuoro Higher Ground Vocals ja parhaimmillaan 12-henkinen Higher Ground Band. Kokoonpanon missiona on nostaa rock- ja heavy-musiikin alle jäänyt musta musiikki suomalaisten tietoisuuteen. Konsertissa kuullaan lisäksi solistivieraiden hitit sovitettuna suurelle kuorolle ja bändille, soulin ja gospelin maustein.

Konsertin lämmittelijänä Audile n. klo 20.00

Yhteistyössä: Kirkon Ulkomaanapu, Suomen Lähetysseura, Suomen Pipliaseura ja Yhteisvastuukeräys. Kumppanina: Osuuspankki Kymenlaakso

Liput 30/35 €. Lue tarkemmin Lisämaksulliset tilaisuudet -sivulta.

Vappugospel-etkot
22.5.2015 klo 21.00 - 22.00
Kävelykatu Manski (Kauppalankatu): Manskin lava »Kartta

Kirkkopäivälauantaina Kouvolan jäähallissa kuultava ja koettava Vappugospel on sarjassaan 30-vuotisen historiansa viimeinen!

Vappugospel-etkot tarjoaa makupaloja lauantain ohjelmasta: Lavalla nähdään Mikaveli, joka tekee soolouraa Immanuel-ryhmän jäätyä tauolle. Luvassa katu-uskottavaa räppiä ja miehekästä meininkiä. Saa tanssia!

Stand Up -ilta
22.5.2015 klo 21.30 - 22.45
Ravintolat: Irish Pub Old Tom, Käsityöläiskatu 4 »Kartta

Illan pääesiintyjänä on stand up -koomikko Mikko Vaismaa. Hän on jyväskyläläinen koomikko, jolle komedia on elämää ja elämä on sellaista kuin se kolmen lapsen isällä usein on.

Mikon komiikka on ilmeikästä, rytmikästä ja joskus ajatuksia herättävää. Lempeän sarkastisella asenteella elämään suhtautuva Mikko ihastuttaa rentoudellaan ja hetkessä olemisellaan.

Mukana myös stand-papit Milla Mäkitalo, Kari Kanala ja Tero Kajander..

Ilta Lauran kanssa
22.5.2015 klo 23.00 - 0.00
Ravintolat: Aula, Hotelli Vaakuna, Hovioikeudenkatu 2 »Kartta

Ilta Lauran kanssa -talk show´ssa käännetään katseet omasta navasta kohti taivasta. Jokainen meistä on upea, ainutlaatuinen yksilö täynnä omaperäisiä lahjoja. Laura keskustelee vieraidensa kanssa näiden unelmista ja niiden toteutumisista ja toteutumattomuudesta silloin, kun suuntana on Taivas ja pelikenttänä Elämä.

Lauran vieraina omaa elämäänsä ja unelmiansa jakamassa muusikko Hanna-Maria Helenius, ohjaaja Tuukka Temonen sekä 2015 urheilugaalassa urheilu-urastaan palkittu entinen alppihiihtäjä Katja Saarinen.

Illan musiikillisen tunnelman luo upea Tomas Höglund -band.

Lauantai 23.5.
Aamupuuro torilla
23.5.2015 klo 8.00 - 9.00
Muut paikat: Tori, Torikatu 3 »Kartta

Lauantaiaamuksi Kouvolan torille kasvaa jalkojen varaan metsä, jonka keskellä porisevat niin puuropata kuin ihmisetkin. Neljän viljan puuron päälle nautitaan Marttojen keittämät nokipannukahvit. Mukana kanttori Pekka Ainali ja kappalainen Olavi Mäki-Patola Kouvolan seurakunnasta. Tervetuloa nauttimaan päivän tärkein ateria hyvässä seurassa!

Hiljaisuuden talo
23.5.2015 klo 8.00 - 21.00
Muut paikat: Koiviston talo, Marjoniementie 7 »Kartta

Hiljaisuuden talossa voit tutustua vuosi vuodelta suosiotaan lisänneen hengellisen hiljaisuuden viljelyyn. Hiljaisuus on yksinkertaisuutta. Se auttaa selvittämään, mikä elämässä on oleellista ja merkityksellistä, mikä taas pintakuohua.

Hiljaisuuden talona palvelevassa Koiviston talossa on kolme kerrosta. Ylin kerros on pyhitetty täysin hiljaisuudelle – puhumisen sijaan voi keskittyä ikkunoista levittäytyvään kauniiseen ympäristöön tai vaikkapa hyvään kirjaan. Keskikerroksesta tullaan taloon sisään ja ilmoittaudutaan mukaan hengellisen ohjauksen ryhmiin. Tässä kerroksessa on myös Enonkosken luterilaisen luostariyhteisön aineistoa. Alin kerros toimii rukoushetkien ja ohjausryhmien pitopaikkana. Sinne on myös pyörätuolilla esteetön pääsy. Hiljaisuuden talon takapihalla on pieni hiljaisuuden puutarha, johon voi tulla hengähtämään luonnon kauneuden ja meditaatiotekstin äärelle.

Talossa tapahtuu lauantaina (ilmoittautuminen paikan päällä):

 • 8 Laudes, Kaija-Liisa Lindberg ja Vanitatum Vanitas
 • 9–10.30 Johdatusta erämaaisiin ja meditaatioon, Lasse Maarala
 • 12 Keskipäivän rukoushetki, Ari Luomajoki ja Valkealan Vesper-kuoro
 • 13–13.45 ja 14–14.45 Periluterilaista meditaatiota – Lutherin mietiskelyohje meille ja parturilleen, Pekka Y. Hiltunen
 • 15 Hellitä hetkeksi – hiljainen rukoushetki, Kaija-Liisa Lindberg
 • 16–17.15 On Spiritual Companionship, Henry Morgan (englanniksi)
 • 17.30 Vesper-rukoushetki, Päivi Sipponen ja Vanitatum Vanitas 
 • Mahdollisuus henkilökohtaiseen keskusteluun klo 8.30–19.00 (paitsi rukoushetken aikana)
Kirkkotori
23.5.2015 klo 9.00 - 20.30
Kaupungintalo

Kirkkopäivien Kirkkotorilla järjestöt ja yhteistyökumppanit esittelevät toimintaansa ja palvelujaan Kirkkopäivä-vieraille. Kirkkotori on kävelykatu Manskin ja tapahtumien välittömässä läheisyydessä Kaupungintalolla. Kirkkotoriin tutustuminen on maksutonta.Tervetuloa!

KirkkotoriStagen ohjelmaa
 valtuustosalissa.

Tulevaisuuden monimuotoinen kirkko
23.5.2015 klo 9.30 - 11.30
Kaupungintalo: Valtuustosali, Torikatu 10 »Kartta

Mikä on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon rooli ja tehtävä, kun yhteiskunta muuttuu kulttuurisesti yhä monimuotoisemmaksi? Miten luterilainen spiritualiteetti elää hengellisen elämän moninaisuuden keskellä? Miten hengellinen ydin löytyy yhä uudestaan? Miten yhteys syntyy ja säilyy? Millainen seurakunta on etsivä, kutsuva ja kotouttava?

Osallistu keskusteluun kirkon tulevaisuudesta monimuotoistuvassa maailmassa. Mukana mm. piispat Tapio Luoma ja Jari Jolkkonen, kansliapäällikkö Jukka Keskitalo, kappalainen Marjaana Härkönen, lähetyssihteeri Hanne Tuulos, toiminnanjohtaja Marko Huhtala, kehityskappalainen Heikki Toivio. Juontajina erityisavustaja Anneli Vartiainen ja projektisihteeri Timo-Matti Haapiainen.

Järj. Kirkkohallitus ja Kirkonrakentajien foorumi

Seurakunnan luottamushenkilö -seminaari
23.5.2015 klo 9.30 - 12.00
Kaupungintalo: Juhlasali, Torikatu 10 »Kartta

Seurakuntien luottamushenkilöt kokoontuvat omaan seminaariinsa Kirkkopäiville lauantain aamupäiväksi.

 • Tervetulosanat ja aloitushartaus – Kehittämispäällikkö Riikka Reina / Agricola
 • Rakennemuutosratkaisu – Hiippakuntadekaani Ouri Mattila / Mikkelin hiippakunta
 • Ensimmäistä kertaa luottamushenkilönä – Opetusneuvos Kaisa Rönkä / Kotkan seurakunta sekä seurakuntaneuvoston ja yhteisen kirkkovaltuuston jäsen Marko Flöjt / Kuusankosken seurakunta
 • Talous tiukkenee. Rohkeutta päätöksentekoon vaikeiden ratkaisujen edessä –Taloussuunnittelupäällikkö Pasi Perander / Kirkkohallitus

Tilaisuuden juontaa kehittämiskonsultti Raimo Turunen. Musiikkia: Mari Torri-Tuominen, laulu; Antti Vuori, kitara; Mikko Helenius, piano.

Yhteistyössä Agricola/Seurakuntaopiston kanssa

Jos kuuntelemme yhdessä Jumalaa, tie eteenpäin selvenee (meille).
23.5.2015 klo 10.00 - 11.00
Keskuskirkko, Marjoniementie 5 »Kartta

Mitä Jeesus kertoo meille siitä, kuinka Jumala puhuu meille?

Luento: Hengellisen ohjauksen tunnettu ja tunnustettu asiantuntija, anglikaanipappi Henry Morgan. Tulkkaus: Hiljaisuuden Ystävien toiminnanjohtaja Sirkka-Liisa Raunio.

"If we listen together to God the way forward will become clear to us: What does Jesus tell us about how God speaks to us?"

Siemeniä mereltä - Anna-Maija Raittila, asenteiden uudistaja
23.5.2015 klo 10.00 - 12.00
Kouvolan srk-keskus: Luukas-sali, Hovioikeudenkatu 8 »Kartta

Runojen ja muistikuvien tulkkeina lausuja Aino-Kaarina Mäkisalo ja kirjailija Kaisa Raittila.

Armoa 2017 - Reformaation merkkivuosi

Vieraanvarainen kohtaaminen
23.5.2015 klo 10.00 - 12.00
Muut paikat: Tuulensuoja, Hallituskatu 9 »Kartta

Kohtaammeko oikeasti ihmisen kirkossamme, yhteiskunnassamme ja ajassamme? Ovatko tahto ja eväät kohtaamiseen kunnossa? Missä ja miten kohtaamattomuus näkyy ja mistä se johtuu? Mitä pitäisi tehdä, että kohtaamisesta tulisi totta?

Kohtaamisen näkökulmia tarkastellaan panelistien, vapaan keskustelun ja tarinateatterin valossa.

Paneelissa (työ)terveydenhuollon näkökulmia avaa psykologi Aku Kopakkala, mielenterveysnäkökulmaa Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka ja kirkon kohtaamistyötä kouvolalainen perheneuvoja Pia Harmokivi. Vapaa kirjoittaja Kaarina Hazard tarkastelee kohtaamista ja kohtaamattomuutta yhteiskunnallisena ilmiönä Suomessa. Paneelin juontaa toimittaja Tiina Merikanto.

Paneelin jälkeen osanottajat pohtivat pienryhmissä kohtaamisen kysymyksiä. Keskustelujen anti kootaan tarinateatterin keinoin. Tarinateatterin ohjaa näyttelijä Sipra Zotov.

Järj. Kirkkohallitus / Diakonia ja sielunhoito

K 60 -klubi
23.5.2015 klo 10.00 - 14.00
Kävelykatu Manski (Kauppalankatu): Kauppakeskus Hansa, Torikatu 3-5 »Kartta

Elämää, erotiikkaa ja elektroniikkaa senioreille. Tule oppimaan opastuksen avulla arkipäiväisen tietotekniikan käyttöä, sekä tapaamaan ja kuuntelemaan Tarja Santalahtea, seksologian asiantuntijaa

Ohjelma:

klo 10.00 Metallimiesten kuoro
klo 10.20 Päivi Franzon: Seniori AMK -esittely
klo 10.30 Tarja Santalahti: ikääntyminen ja seksuaalisuus -luento
klo 11.15 Kouvolan seniorilausujat: runoja
klo 12.30 Tarja Santalahti: ikääntyminen ja seksuaalisuus -luento

Koko tapahtuman ajan on mahdollisuus rakkausvalokuvaukseen Ann-Art oy:n pisteellä.

Yhteistyössä Kymenlaakson ammattikorkeakoulun kanssa.

Suurella Sydämellä -vapaaehtoistoiminnan non-stop-esittely
23.5.2015 klo 10.00 - 14.00
Kaupungintalo: Katutason kokoushuone, Torikatu 10 »Kartta

Miten saan hankittua uusia vapaaehtoisia mukaan? Miten pidän yhteyttä jo mukana oleviin vapaaehtoisiin? Onko vapaaehtoisille ylipäätään sijaa ja tilaa? Minkä tyyppisiä vapaaehtoisia meillä jo on? Onko meillä varaa lähteä tähän? Toimiiko tämä ollenkaan?

Tervetuloa tutustumaan Suurella Sydämellä -verkkopalveluun. Netti on tämän päivän tapa viestiä niin vapaaehtoisista avun antamisen mahdollisuuksista kuin järjestää avun pyytäminenkin. Suurella Sydämellä -palvelua ylläpitää Kirkkopalvelut ry jäsenineen ja yhteistyökumppaneineen; toimintaa on jo kymmenillä paikkakunnilla.

Vapaamuotoinen ja rento non-stop esittely on tarkoitettu erityisesti toiminnasta kiinnostuneille uusille paikkakunnille sekä tietysti kaikille muillekin vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille.

Järj. Kirkkopalvelut / Suurella Sydämellä

Lähellä maaseutua -perhetapahtuma
23.5.2015 klo 10.00 - 16.00
Muut paikat: Jaakonpuisto, Kalevankatu 5 »Kartta

Maaseutu tulee kylään Kirkkopäivillä! Jaakonpuistossa järjestettävä koko perheen maaseututapahtuma tuo esiin maaseudun monia eri puolia ja kirkon työtä niiden parissa.

Jaakonpuistossa pienet ja isot pääsevät tutustumaan maaseudulla käytettäviin työkoneisiin ja osallistumaan partiolaisten järjestämään luontopolkuun. Puistoon pystytetään myös lähiruokatori, jossa on myynnissä paikallisten tuottajien herkkuja. Vuoden 2007 Kymenlaakson kyläksi valitun Niinimäen kyläyhdistys esittelee toimintaansa ja maaseudulla asumisen iloja.

Maatilojen eläimiin pääsee tutustumaan, kun Hembölen kiertävä kotieläinpiha tuo rapsuteltavaksi mm. lampaan ja poneja.

Tapahtumassa julkaistaan kirkon uusi maaseutuohjelma "Luomukirkko ja lähiseurakunta - maaseudun henki ja elämä". Ohjelmasta on keskustelemassa muun muassa Maaseudun Tulevaisuus -lehden päätoimittaja Mikael Pentikäinen ja kirkon maaseututoimikunnan puheenjohtaja Lauri Jäntti sekä muita toimikunnan jäseniä.

Isojen ja pienten musiikinystävien iloksi lavalla esiintyvät Pekka Laukkarinen Trio ja Kouvolan seurakunnan lapsikuoro Marilla sekä Anjalankosken seurakunnan lapsikuoro Ilonpisarat. Lisäksi päivän aikana lavan valloittaa improvisaatioteatteri VSOP, jonka mukana heittäydytään improvisaation hulvattomaan ja jännittävään maailmaan.

Jaakonpuiston lavan ohjelma:

Klo 10.00 Tilaisuus alkaa
klo 10.05–10.30  Lapsikuoro Marilla ja lapsikuoro Ilonpisarat.
klo 10.45–10.55  Vuoden pyhäkouluopettajan julkistus
klo 11.00–11.45  Pekka Laukkarinen trio
klo 12.00–12.45  Improvisaatioteatteri VSOP
klo 13.00–13.45  Maaseutuohjelman julkaisu
klo 14.00–14.15  Runon Ystävät
klo 14.30–15.00  Kyläkuoro Blomkomblaanda

Tapahtuman juontaa Kiisi Isotalo.

Myös Jaakonpuiston yhteydessä toimiva lasten liikennepuisto on auki tapahtuman aikana klo 10-16.

Järj. Kirkon maaseututoimikunta ja Elimäen seurakunta

Bible Café
23.5.2015 klo 10.00 - 18.00
Muut paikat: Cafe Galerie, Koulukatu 4 B, Kouvola »Kartta

Bible Caféssa voi pysähtyä kahvihetken lomassa Raamatun sanan ääreen. Kävijät saavat mukaansa muiston ja voivat osallistua arvontaan.

Kahvilan kabinetin Bible Roomissa on tarjolla raamatunlukumateriaalia ja mahdollisuus osallistua raamattuvisaan.

Bible Break klo 10.15  ja 14.30
Lyhyt raamattuhetki, jossa raamatunkohtaa mietitään ohjatusti yksin ja yhdessä. Ohjaajina Anu Vuola ja Kirsi Smeds Raamatunlukijain Liitosta.

Hyvän tekemisen tori
23.5.2015 klo 10.00 - 20.00
Kävelykatu Manski (Kauppalankatu) »Kartta

Kouvolan keskustan kävelykatu Manskille nousee Kirkkopäivä-viikonloppuna perjantaina ja lauantaina Hyvän tekemisen tori. Nimensä mukaisesti siellä esitellään ja tehdään hyvää. Hyvän tekemisen torilla järjestöt ja eri tahot esittelevät toimintaansa, johon on mahdollista päästä myös osallistumaan itse.

KirkkoAreena: Mitä uskonnolliset yhteisöt voivat tehdä radikalisoitumisen estämiseksi?
23.5.2015 klo 11.00 - 12.00
Kouvolan srk-keskus: Maria-sali, Hovioikeudenkatu 8 »Kartta

Ajan ilmiö on, että nuoret liittyvät väkivaltaisiin ääriryhmittymiin etsiessään itseään ja paikkaansa maailmassa. Miksi nuoret radikalisoituvat? Mikä on uskonnon rooli? Miten meistä kukin voi olla tukemassa nuoria, jotta nuoremme saavat kasvaa rauhassa?

Mukana piispa Kaarlo Kalliala, Tampereen islamilaisen yhdyskunnan puheenjohtaja Mustafa Kara, Suomen Ekumeenisen neuvoston puheenjohtaja Heikki Huttunen ja monikulttuurisuuden asiantuntija Heikki Kerkkänen Väestöliitosta.

Järj. Kirkon Ulkomaanapu

Yhteisötaideteos Liina
23.5.2015 klo 11.00 - 15.00
Kävelykatu Manski (Kauppalankatu): Kauppakeskus Hansa, Torikatu 3-5 »Kartta

Koulupalon kokeneessa Kouvolassa työstetään yhteisötaideteos Liinaa. Tule jättämään jälkesi kymmenien metrien mittaiseen Liinaan ja kerro, millainen on oma toivosi ja unelmasi. Voit myös pohtia, mitä elämässäsi tekisit toisin – tuhka on myös katumuksen merkki. Tuhka koostuu pisteistä ja Feeniks-linnun siiven hipaisu piirtää viivan. Mustista, harmaista ja valkoisista pisteistä ja viivoista kuvioidaan piirtäen, maalaten ja painaen yhteinen Liina Ulla Remeksen ja Tero Annanollin johdolla

Liinan valmistus voidaan aloittaa jo kevään aikana kouluissa ja seurakunnissa. Se myös jää Kouvolan seurakuntiin muistoksi ja jäljeksi. Tuhkasta nousee aina uusi toivo.

Raamattutunti: Jättäisinkö isäni kodin?
23.5.2015 klo 11.30 - 13.00
Keskuskirkko, Marjoniementie 5 »Kartta

Mistä uskossa on kyse? Tähän asiaan pureudutaan sekä raamattuluennolla että vuorovaikutteisessa työskentelyssä. Tule löytämään jotain uutta Raamatusta, Jumalasta ja itsestäsi.

Raamattuluento: Jukka Norvanto
Työskentelyosuus: Anu Vuola
Juonto: Elina Vaittinen

Järj. Lähetysyhdistys Kylväjä, Medialähetys Sanansaattajat, Raamatunlukijain Liitto

KirkkoAreena: Kuumimmat perunat kirkossa
23.5.2015 klo 12.00 - 13.00
Kävelykatu Manski (Kauppalankatu): Manskin lava »Kartta

Kotimaa24 nostaa esiin kevään kiinnostavimmat puheenaiheet yhdessä piispa Björn Vikströmin ja kirkkoherra Keijo Gärdströmin kanssa. Keskustelua vetämässä Mari Teinilä ja Olli Seppälä.

Tilaisuus on tulkattu viittomakielelle.

Lapsivaikutusten arviointi lasten ja nuorten parhaaksi
23.5.2015 klo 12.00 - 13.00
Kaupungintalo: Valtuustosali, Torikatu 10 »Kartta

Lapsivaikutusten arviointi LAVA perustuu YK:n lapsen oikeuksien yleissopimukseen. Sen lähtökohtana on lapsen edun asettaminen etusijalle kaikessa päätöksenteossa. Perustelut LAVAlle löytyvät myös kirkon teologisista lähtökohdista ja strategisista asiakirjoista. LAVA on tapa tarkastella lasten ja perheiden hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä kokonaisuutena, kuunnellen ja lapsia, nuoria ja heidän perheitään osallistaen.

Lapsivaikutusten arviointia koskeva kirkkojärjestyksen muutos tuli voimaan 1.1.2015. Siitä alkaen kirkossamme on arvioitu päätösten vaikutuksia lapsiin ja nuoriin.

Miten LAVA on otettu käyttöön? Mitä hyvää se on tuonut seurakunnan päätöksentekoon ja toimintaan? Kuinka LAVA palvelee seurakunnan hallintoa ja miten se näkyy luottamushenkilön tehtävässä? Mitä mieltä lapset ja nuoret ovat LAVAsta? Parantaako LAVA lasten, nuorten ja perheiden asemaa kirkossamme?

Tilaisuudessa keskustelemassa Ylöjärven seurakunnasta kirkkoherra Kimmo Reinikainen, luottamushenkilö Jorma Rienoja, nuoret Tapio Yrjänäinen ja Roosa-Maria Lamminen, Imatran seurakunnasta työalajohtaja Pirjo Tiippana ja luottamus- ja lapsiasiainhenkilö Sirpa Koistinen. Tilaisuuden juontaa hiippakuntasihteeri Ari Tähkäpää.

Järj. Kirkkohallitus, Kirkon kasvatuksen palvelujärjestöt ja Agricola

Evankeliumia hunsvoteille ja muille Mikko Salmen seurassa
23.5.2015 klo 12.00 - 13.30
Kävelykatu Manski (Kauppalankatu): Kauppakeskus Hansa, Torikatu 3-5 »Kartta

klo 12.00 Hunsvotin evankeliumi. Stiven Naatus haastattelee Mikko Salmea
klo 12.30 Kevätjää. Mikko Salmi haastattelee Pauliina Kuokkaa
klo 13.00 Luottaen huomiseen. Mikko Salmi haastattelee Seppo Häkkistä

Haastattelut kauppakeskus Hansan aulassa.

Järj. Kirjapaja

Diakoniatyöntekijöiden Liiton jäsentilaisuus
23.5.2015 klo 12.30 - 14.30
Muut paikat: Cafe Galerie, Koulukatu 4 B, Kouvola »Kartta

Tervetuloa lounaalle! Ilmoittautuminen 11.5. mennessä.

Järjestäjä Dtl ry.

Politiikkaa, uskoa ja elämänuskoa
23.5.2015 klo 13.00 - 14.00
Kaupungintalo: Juhlasali, Torikatu 10 »Kartta

Mikkelin poika, Oxfordin tohtori ja EU-parlamentin varapuhemies Olli Rehn lennähtää emerituspiispa Eero Huovisen vieraaksi Kirkkopäivä-nojatuoliin. Luvassa on keskustelua ja kokemuksia politiikasta, uskosta ja elämästä ääripäineen.

KirkkoAreena: Muutosjohtamisen haaste kirkossa
23.5.2015 klo 13.00 - 15.00
Kouvolan srk-keskus: Maria-sali, Hovioikeudenkatu 8 »Kartta

Kuuluvatko tulevaisuudessa kaikki seurakunnat seurakuntayhtymiin vai jatketaanko nykyrakenteella? Millainen on uudentyyppinen hallinto- ja johtamiskulttuuri? Päästäänkö osallistavaan, verkostomaiseen ja ketterään lopputulokseen? Voivatko seurakunnat säilyä seurakuntina yhteiskunnallisen muutosmyllerryksen keskellä?

Kirkolliskokous tekee päätökset tulevaisuuden seurakuntarakenteista vain pari viikkoa ennen Kirkkopäiviä. Seminaari tarjoaa ensi käden tiedot päätöksistä ja uudistuksen etenemisestä. Tule kuulemaan ja keskustelemaan, miten seurakuntarakenteita kehittämällä voimme saavuttaa paremmat edellytykset seurakuntien toiminnalle. Seminaari on tarkoitettu kaikille uudistuksesta kiinnostuneille: työntekijöille, luottamushenkilöille ja seurakuntalaisille.

Mukana erilaisia näkökulmia avaamassa ovat piispa Tapio Luoma, kirkolliskokousedustajat Pirjo Ala-Kapee-Hakulinen ja Sami Ojala, hiippakuntadekaani Ari Hukari, kansliapäällikkö Jukka Keskitalo ja projektipäällikkö Terhi Jormakka. Mahdollisuus keskusteluun ja kysymyksiin.

Järj. Kirkkohallitus

Kirkon vihollinen
23.5.2015 klo 13.00 - 15.00
Muut paikat: Kouvolan Teatteri, Salpausselänkatu 38 »Kartta

Kouvolan teatteri puhaltaa henkiin rakastetun Eino Leinon näytelmän "Kirkon vihollinen"  lukudraamana, joka yllättää ajankohtaisuudellaan! Tarinassa ateisti ihastuu rovastin tyttäreen, ja tuloksena on kiivas aatekamppailu. Mikä elämässä on turhaa ja mikä arvokasta?

Kouvolan teatterin miehittämän lukudraaman ohjaa Henrik Timonen. Esitykset Kirkkopäivien aikana to 21.5. klo 19, pe 22.5. klo 14 & klo 19 ja la 23.5. klo 13. Esitykset ovat Kirkkopäivien oheisohjelmaa, liput 15/12 €. Varaukset Kouvolan Teatterin lippukassalta, p. 05 7400 330 ti-la klo 11-15 sekä 3 h ennen iltaesityksiä (myös www.kouvolanteatteri.fi).

Vihkiikö kirkko?
23.5.2015 klo 13.00 - 15.00
Muut paikat: Tuulensuoja, Hallituskatu 9 »Kartta

Miten kirkon on toimittava, kun eduskunta on hyväksynyt tasa-arvoisen avioliittolain kansalaisaloitteen pohjalta?

Tilaisuudessa arvioidaan kirkon vaihtoehtoja teologian, perusoikeuksien, perheneuvonnan, kirkon yhteyden sekä asianosaisten, eli nais- ja miesparien, näkökulmasta. Tavoitteena on etsiä toisten vakaumusta kunnioittavaa tietä eteenpäin.

Paneelikeskusteluun osallistuvat Turun piispa Kaarlo Kalliala, Yhteys-liikkeen perustaja, perhetyön kouluttaja, rovasti Liisa Tuovinen, kirkolliskokousedustaja, pastori Aino Vesti sekä vt. kirkkoherra, teologian tohtori Antti Yli-Opas, jonka väitöskirja käsittelee avioliiton teologiaa Englannin kirkossa ja Suomen ev.lut. kirkossa. Paneeliin tulee myös henkilö, joka toivoo voivansa solmia avioliiton samaa sukupuolta olevan partnerinsa kanssa ja saavansa kirkon siunauksen liitolleen.

Keskustelun vetäjinä toimivat Arja Penttinen ja Ilari Rantakari. Alustusten ja kommenttikierrosten jälkeen yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun.

Järj. Yhteys- ja Tulkaa kaikki -liikkeet

Jos kuuntelemme yhdessä Jumalaa, tie eteenpäin selvenee (meille).
23.5.2015 klo 13.30 - 14.30
Keskuskirkko, Marjoniementie 5 »Kartta

Mitä Jumala sanoo vähenevälle kirkolle?

Luento: Hengellisen ohjauksen tunnettu ja tunnustettu asiantuntija, anglikaanipappi Henry Morgan. Tulkkaus: Hiljaisuuden Ystävien toiminnanjohtaja Sirkka-Liisa Raunio.

"If we listen together to God the way forward will become clear to us: What is God saying to a Church that is declining?"

Laula Manskilla kuorojen kanssa!
23.5.2015 klo 13.30 - 14.30
Kävelykatu Manski (Kauppalankatu): Manskin lava »Kartta

Kaikkihan yhteislaulua rakastavat - ja kouvolalaiset ihan erityisesti. Lauantai-iltapäivällä Manskin lavalla hengellisten laulujen klassikoita kajauttaa kuoro jos toinenkin, ja yleisöllä on lupa tarttua mukaan. Tule kokemaan yhdessä laulamisen ilo ja tunnelmat! Suojelusenkeli, Suvivirsi, Niin kaunis on maa, Kirkossa... Sanat voit kerrata screeniltä.

Tilaisuutta isännöi Kuusankosken kanttori Timo Vikman. Mukana Kamarikuoro Credo, Kuusankosken seurakunnan kamariorkesteri ja nuorten kuoro sekä lukuisia kuoroja Kouvolan seudulta.

Miten puhua ilmastonmuutoksesta? Tuhon vai toivon ajatuksia?
23.5.2015 klo 13.30 - 15.00
Kaupungintalo: Valtuustosali, Torikatu 10 »Kartta

Ilmastonmuutos puhuttaa, pelottaa ja askarruttaa. Puhe saattaa myös turruttaa ja saada sulkemaan korvat. Miten ilmastonmuutoksesta tulisi puhua? Mitä kirkon pitäisin sanoa? Entä tutkijoiden?

Kirkkopäivillä aiheesta keskustelevat arkkipiispa Kari Mäkinen ja akatemiaprofessori, ilmakehätutkija Markku Kulmala. Keskustelun vetävät ilmastotutkija Laura Riuttanen Helsingin yliopistosta ja yhteiskunnan sekä kestävän kehityksen asiantuntija, rovasti Ilkka Sipiläinen Kirkkohallituksesta.

Järjestäjä: Kirkon ympäristöasioiden seurantaryhmä

Hyvän tekemisen tunti LA 23.5. klo 14 - 15
23.5.2015 klo 14.00 - 15.00
Kävelykatu Manski (Kauppalankatu) »Kartta

Hyvän tekemisen tunti on valtakunnallinen tempaus, jossa yhden tunnin aikana tehdään hyviä tekoja ja jaetaan ne sosiaalisessa mediassa. Välitä tekemisen ilo videoilla, twiiteillä ja kuvilla myös muille. Voit käyttää facebookia, instagramia, YouTubea tai twitteriä. Tee hyvä teko ja jaa se käyttäen #hyvantekemisentunti -hastagia.

Katso lisää: www.hyvantekemisentunti.fi

Ekumeeniset treffit
23.5.2015 klo 14.00 - 15.30
Helluntaikirkko, Kalevankatu 20 »Kartta

Ekumeeniset treffit ovat vahva osoitus Kouvolan alueella toimivasta ekumeenisesta perinteestä. Tule tutustumaan Kouvolan seudun käytännön ekumeniaan kultaiselta 60-luvulta lähtien.

Tilaisuuden juontaa gospelmuusikko Reijo Vaurula. Omakohtaisesta ekumeniastaan kertovat kouvolalaissyntyinen kirkkoneuvos Kimmo Kääriäinen sekä pastori Kai Almgren Kouvolan Vapaakirkosta. Kouvolan helluntaiseurakunnan soittokunta viihdyttää musiikillaan lauluaineistona Sinisen kirjan lauluja.

Helluntaiseurakunta tarjoaa treffiläiselle ekumeeniset kirkkokahvit. Treffit ovat kaikille avoimet ja ilmaiset.

Siioninvirsiseurat
23.5.2015 klo 14.45 - 15.45
Keskuskirkko, Marjoniementie 5 »Kartta

Aina yhtä suositut siioninvirsiseurat keräävät vuodesta toiseen kirkot täyteen. Puhujina Marko Marttila, Marjaana Härkönen, Urpo Karjalainen ja Kaisa Rönkä.

Järj. Herättäjä-Yhdistys

Nordic Praise -konsertti
23.5.2015 klo 15.00 - 16.00
Kävelykatu Manski (Kauppalankatu): Manskin lava »Kartta

Lauluntekijä Pekka Simojoen säveltämä Nordic Praise starttaa konserttisalikiertueelle syyskuussa 2015 Turkuun, Helsinkiin, Tampereelle, Seinäjoelle ja Jyväskylään.

Kirkkopäivien Manskin ulkoilmalavalla nähtävä ilmaiskonsertti on esimakua syksyn kiertueesta. Manskilla nähdään Higher Ground Praise -erityiskokoonpano sekä bändi. Konsertissa kuullaan Pekka Simojoen Ylistys-levyn lauluja suomeksi sekä Nordic Praise -levyn englanninkielistä tuotantoa. www.nordicpraise.fi

Vappugospel
23.5.2015 klo 15.00 - 23.00
Jäähalli , Topinkuja 1 »Kartta

Kouvolalaista ja koko Suomen kulttuurikarttaa 30 vuotta rikastuttanut Vappugospel siirtyy näyttävästi historiaan vuonna 2015.

Viimeisessä Vappugospelissa esiintyvät Lecrae (USA), Twelve24 (UK), Project 86 (USA), Lumina Polaris, Pekka Laukkarinen Union ja Anton Laurila Band.

Vappugospelin liput myy lippupalvelu.fi

Vappugospelin jälkeen Kirkkopäivien ohjelmaan kuuluva kynttilähartaus KSS Areenalla alkaen klo 23.00.

Kirjapaja-klubi
23.5.2015 klo 15.15 - 17.30
Kaupungintalo: Valtuustosali, Torikatu 10 »Kartta

Kalevi Virtasen Kirjapaja-klubi, jossa yleisön kommentit ja kysymykset ovat osa ohjelmaa.

klo 15.15 Sana tulee näkyväksi. Keskustelemassa Björn Vikström
klo 16.30 Usko, toivo ja häpeä. Keskustelemassa Paavo Kettunen

Kirkkotoristagen ohjelmaa.

Järj. Kirjapaja

Uskot ja yhteistyö. Uskontojen välisistä haasteista ja mahdollisuuksista.
23.5.2015 klo 15.30 - 16.30
Kouvolan srk-keskus: Luukas-sali, Hovioikeudenkatu 8 »Kartta

YK:n Uskontojen ja katsomusten yhteisymmärryksen viikkoa (World Interfaith Harmony Week) vietetään vuosittain helmikuun ensimmäisellä viikolla. Tilaisuudessa teemaviikon 2015 uudet toimijat kertovat kokemuksistaan:

 • Naiset ja perheet tutustuvat toisiinsa Lieksassa. Lähetyssihteeri Teija Turunen.
 • Uskontodialogikokemuksia Kajaanista. Rehtori Helena Ahonen.
 • Uskonnot naapureina Kouvolan Monikulttuurisuuskeskuksessa. Kouvolan kansainvälinen kohtauspaikka ry:n puheenjohtaja Satu Kurri ja  Muhamud Said Elmi Kouvolan muslimiyhdyskunnasta.

Paneeli- ja yleisökeskustelussa pohditaan:

 • Miten aloittaa dialogia eri uskontojen kesken?
 • Kuinka kohdata tyypillisimmät haasteet ja löytää niihin ratkaisuja?
 • Miten arjen dialogi ja teologinen dialogi eroavat?
 • Mitä dialogi ja yhteistyö voi antaa?

Panelisteina alustajien lisäksi pastori Marjaana Toiviainen ja VTM, islaminopettaja Isra Lehtinen. Puheenjohtajana ulkoasiainneuvos Ilari Rantakari

Järj. Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry ja Uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikon toimijaverkosto

Kouvolan Jalkapallo/Sudet – Liikkuva seurakunta goes Peace United -hyväntekeväisyysottelu
23.5.2015 klo 16.00 - 17.00
Muut paikat: Kouvolan keskuskenttä, Sumulaaksonkatu 3 »Kartta

Kouvolan Keskuskentällä otetaan kirkosta mittaa, kun Kouvolan Jalkapallo haastaa Liikkuva seurakunta goes Peace United -joukkueen jalkapallo-otteluun. Peace Unitedin vahvistuksina on mm. kouvolalaisia maahanmuuttajanuoria ja piispa Jari Jolkkonen.

Sisäänpääsy 2 euroa. Lipunmyynnistä ja kahviosta kerääntyneet tulot lahjoitetaan Kasper Laineen muistorahastolle paikallisen junioritoiminnan tukemiseksi.

Suomen Papinpuolisoiden Liiton väkeä tavattavissa
23.5.2015 klo 16.00 - 18.00
Muut paikat: Cafe Galerie, Koulukatu 4 B, Kouvola »Kartta

Tervetuloa tapaamaan liiton väkeä! Tarjolla kahvia, keskustelua ja kohtaamisia.

Diakonian Open Space
23.5.2015 klo 16.00 - 18.30
Muut paikat: Tuulensuoja, Hallituskatu 9 »Kartta

Kaikille avoimen diakoniatapahtuman tavoitteena on käydä vapaata keskustelua diakoniatyön ajankohtaisista asioista ja tulevaisuudesta. Kaikki diakoniasta kiinnostuneet ja uteliaat paikalla olevat ovat oikeita henkilöitä asiaa pohtimaan ja yhdessä tulevaisuutta suuntaamaan!

Tapahtuma toteutetaan Open Space -menetelmällä: Aluksi käydään avointa keskustelua siitä, millaista diakoniaa tarvitaan ja keille kaikille sen tekeminen kuuluu. Keskustelun tuloksena syntyvät Open Space -torit, joissa mielipiteiden vaihtoa ja ideointia jatketaan yhdessä päätettyjen teemojen ympärillä. Lopuksi torit esittelevät omat löytönsä toisille, jotta "hedelmät" saadaan yhteiseen käyttöön.

Torien tuotokset julkaistaan eri www-sivustoilla, ja samalla haastetaan koko kirkko jäsenineen ja kumppaneineen mukaan syntyneiden asioiden saattamiseksi käytäntöön!

Järj. Kirkkopalvelut

Jaakko Löytyn 60-vuotisjuhlakiertue 2015 Hyvät sanat – Taivaallinen sävel
23.5.2015 klo 16.30 - 18.30
Kaupungintalo: Juhlasali, Torikatu 10 »Kartta

Jaakko Löytyn juhlakiertue tarjoaa lauluntekijän tuotantoa viideltä vuosikymmeneltä. Suomalaisen gospel-musiikin isoisähahmon musiikki yhdistelee amerikkalaista juurimusiikkia, afrikkalaisia musiikkikulttuureja ja suomalaista virsiperintöä.

Konserttien tuoton Löytty lahjoittaa Suomen Lähetysseuran vammaistyöhön Botswanassa, Etiopiassa ja Nepalissa.

Ennakkoliput Lippupalvelusta alk. 17 € toimituskuluineen.
Alle 4-vuotiaille ilmainen sisäänpääsy, ennakkolipusta kuluja 1,50 €.

Järj. Suomen Lähetysseura

KirkkoAreena: Mihin teesit naulataan nyt?
23.5.2015 klo 17.00 - 18.00
Kävelykatu Manski (Kauppalankatu): Manskin lava »Kartta

Voiko teesejä päivittää tähän päivään? Mihin teesit naulataan nyt?

Teräviä nauloja jakavat projektisihteeri Timo-Matti Haapiainen, Kirkkohallitus, Sana-lehden päätoimittaja Heli Karhumäki, Kallion seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo sekä pastori Kai Sadinmaa.

Gospel Train – höyryveturimatka Voikkaalle ja takaisin
23.5.2015 klo 17.10 - 18.35
Muut paikat: Kouvolan Matkakeskus, Hallituskatu 3 »Kartta

Lähde mukaan nauttimaan vanhanajan tunnelmasta ja hyvästä musiikista Gospel Trainin kyydissä. Höyryveturi Ukko-Pekka muuntautuu Kirkkopäivien ajaksi Gospel Trainiksi, joka kuljettaa kyydissä olevat läpi Kouvolan maisemien Voikkaan asemalle ja takaisin. Matkan aikana voi paitsi kuunnella junan puksutusta, myös laulaa yhteislauluna gospeleita. Junasta voi myös ostaa virvokkeita.

Matkan hinta aikuisilta on 15 euroa, lapset 4-16 v. 8 euroa ja alle 4-vuotiaat lapset ilmaiseksi. Liput voi ostaa vain junasta, maksuvälineenä käteinen. Ei paikkavarauksia. Matkan kesto on noin puolitoista tuntia.

Yksi ainoa tie? Kirkko ja muut uskonnot -seminaari
23.5.2015 klo 17.45 - 19.00
Kouvolan srk-keskus: Luukas-sali, Hovioikeudenkatu 8 »Kartta

Me suomalaisetkin olemme jo aika kirjavaa joukkoa. Maailma monine katsomuksineen on tullut kotipihoillemme. Osaako luterilainen kirkko ottaa toisinuskovan lähimmäisen vastaan? Tarvitaanko tähän teologiaa?

Seminaarissa kuullaan viisi radikaalia teesiä:
• Luterilaiset tunnustuskirjat on pantava sivuun uskontoja kohdatessa. Jyri Komulainen.
• Mindfulness ja jooga elävöittävät kirkkoa. Pekka Y. Hiltunen.
• Muslimit uskovat samaan Jumalaan kuin mekin. Ari Hukari.
• Lähetystyön ei tarvitse viedä Jumalaa maailmalle. Mari-Anna Pöntinen.
• Kyllä syöminen aina opin voittaa. Kaarlo Kalliala.

Raadissa Päivi Jussila ja Leif Nummela ruotivat kuulemaansa.
Juontajina Jaakko Rusama ja Silja Lamminmäki-Vartia.
Musiikkia Vaivauksia-triolta: Mikko Helenius, Kaarle Mannila ja Antti Vuori.

Järj. Kirkon ulkoasiain neuvoston Lähetys- ja uskontoteologinen työryhmä

Virsiä ja Siionin lauluja
23.5.2015 klo 18.00 - 19.30
Valkealan kirkko, Kalevantie 5, 45370 Valkeala »Kartta

Virsiä ja Siionin lauluja limittäin ja sulassa sovussa. Illan musiikillisesta sisällöstä ja toteutuksesta vastaa kanttori, hiippakuntasihteeri Timo Vikman.

Yhteistyössä  Kouvolan seudun rauhanyhdistys ry:n kanssa

Ystävän Risti -konsertti
23.5.2015 klo 18.00 - 19.30
Kuusankosken kirkko, Valtakatu 24 »Kartta

Ympäri Suomea suuren suosion saavuttanut, elämänmakuinen ja lämminhenkinen Ilkka Vainion Ystävän Risti -menestyskonsertti kuullaan yleisön pyynnöstä myös Kirkkopäivillä. Vainion laulujen ja tarinoiden matkakumppaneina ovat Jani Jalkanen & Hänen Orkesterinsa, Kulkuriveli Jami ja Jenna Bågeberg.

Konsertissa kuullaan Ilkan ja Juha Vainion lauluja sekä Kari Tapion musiikkia. Ohjelmistossa mm. Isältä pojalle, Ystävän Risti, Valaise yö, Lupa elää, Tähtiin kirjoitettu, Kuin taivaisiin, Kallen valssi, Yksinäinen saarnipuu, Äiti valvoo, Isä, Terveiset sinne taivaaseen, Albatrossi, Sellaista elämä on, Matka jatkuu ja Myrskyn jälkeen.

Järj. Kouvolan ev.lut. seurakunnat

Liput 25 €. Lue tarkemmin Lisämaksulliset tilaisuudet -sivulta.

Kirkon akateemiset AKI ry jäsentilaisuus
23.5.2015 klo 18.00 - 20.00
Muut paikat: Kouvolan Teatteri, Salpausselänkatu 38 »Kartta

Mukavaa seuraa ja hyvää ruokaa Suomen kirkon pappisliiton ja Suomen Kanttori-urkuriliiton jäsenille. Ilmoittautuminen tästä.

Järj. Kirkon akateemiset AKI ry

Kirkon Alat jäsentapaaminen
23.5.2015 klo 18.00 - 20.00
Muut paikat: Kouvolan Upseerikerho, Upseeritie 5 »Kartta

Tilaisuus alkaa rennolla ruokailulla, jonka jälkeen viihdyttää Jouko Mäkilohiluoman yhden miehen orkesteri. Ilmoittaudu tilaisuuteen.
Järj. Kirkon Alat ry

Viimeiset kiusaukset -ooppera
23.5.2015 klo 18.30 - 21.00
Keskuskirkko, Marjoniementie 5 »Kartta

Suomessa satoja esityksiä kerännyt ja New Yorkin Metropolitanissakin esitetty suosikkiooppera Viimeiset kiusaukset kuullaan Kirkkopäivillä Kouvolan keskuskirkossa useana iltana. Oopperan tuottaa Pohjois-Kymen musiikkiopisto. Joonas Kokkosen säveltämä Viimeiset kiusaukset on suomalainen oopperaklassikko, jonka ensiesitys oli Suomen kansallisoopperassa syksyllä 1975. Tarinassa kuvataan karismaattisen saarnamiehen vaiherikasta elämää ja kamppailua 1800-luvun lopun Suomessa.

Pääroolin laulaa baritoni Esa Ruuttunen, joka esittää maankuulua herännäisjohtajaa ja maallikkosaarnaajaa Paavo Ruotsalaista. Lähes 30 vuoden uran Suomen kansallisoopperan solistina tehnyt Ruuttunen on esiintynyt laajasti myös Keski-Euroopan oopperataloissa sekä konsertoinut ympäri maailman.

Pohjois-Kymen musiikkiopiston oopperalla on pitkät perinteet. Aikaisempia produktioita ovat olleet mm. Mozartin oopperat Figaron häät ja Taikahuilu, Bizet'n Carmen ja Verdin Rigoletto. Ruuttusen lisäksi rooleissa nähdään mm. Sirkka Parviainen-Hiekkapelto, Riku Pelo, Heikki Halinen ja Nina Petelius-Lehto. Oopperan ohjaa Markku Arokanto, kapellimestarina on Esa Heikkilä. Mukana on soitinyhtye sekä musiikkiopiston oopperakuoro.

Viimeiset kiusaukset Kirkkopäiviä ennakoiden 13.5., 17.5. ja 21.5. sekä Kirkkopäivien aikana pe 22.5. ja la 23.5.2015.

Esitykset ovat Kirkkopäivien lisämaksullista ohjelmaa. Liput Lippupalvelusta

PKMO-oppera-facebook  

"Rukous on turhaa" Agnostikko-ilta
23.5.2015 klo 19.00 - 21.00
Ravintolat: Coffee House, Kauppalankatu 3 »Kartta

Oulussa järjestettiin vuonna 2013 neljän agnostikko-illan kokonaisuus, jossa kirkon perusopit kokivat ruumiinavauksen neljän papin toimesta. Kaikkia sananvapauden nimiin vannoneen pappisjoukon idea ei innostanut, ja illat johtivat useisiin kanteluihin Oulun tuomiokapituliin. Syksyllä 2013 tuomiokapituli antoi vapauttavan päätöksen, eikä harhaoppisuutta havaittu. Uudenlainen tapa käsitellä kristinoppia sai kuitenkin valtavan huomion oululaisessa mediassa.

Kirkkopäivät on historiansa aikana halunnut esitellä tuoreita ja rohkeita kirkon toimintatapoja. Sen vuoksi agnostikko-papit ovat Kouvolan kirkkopäivillä jakamassa ilmaisunvapauden evankeliumia teemalla "Rukous on turhaa". Ilta käynnistyy Päivi Jussilan, Arpad Kovacsin, Stiven Naatuksen ja Mikko Salmen herättelevillä alustuksilla. Sen jälkeen tarkoitus on ravintolaväen kanssa puhua suut puhtaaksi rukouksesta. Auttaako se todella? Illan musiikista vastaa Juha Valppu, agnostikko-pappi hänkin.

Yhteisvastuun lauantaitanssit
23.5.2015 klo 19.00 - 21.00
Kävelykatu Manski (Kauppalankatu): Manskin lava »Kartta

Sujauta tanssimonot jalkaan ja laittaudu Manskin kevätiltaan vanhan hyvän ajan lauantaitansseihin. "Tanssii pappien kanssa " -osuudessa voi tanssahdella Yhteisvastuukeräyksen hyväksi. Tansseja tahdittaa Taivaanrannan maalarit -orkesteri.

Lahden Gospelkuoron konsertti
23.5.2015 klo 20.00 - 21.00
Kaupungintalo: Juhlasali, Torikatu 10 »Kartta

Koskettavan ja menevän konsertin ohjelmisto koostuu amerikkalaisesta gospelista sekä popmusiikin helmistä.

Upeaa Lahden Gospelkuoroa johtaa Marjaana Turunen, solisteina Ira Multaharju, Piia Hiukka, Anu Parviainen ja Merja Salonen. Kapellimestarina Asko Turkia.

Liput 20 €. Lue tarkemmin Lisämaksulliset tilaisuudet -sivulta.

Tuomasmessu ja Tuomasyhteisön tapaaminen
23.5.2015 klo 20.00 - 22.00
Helluntaikirkko, Kalevankatu 20 »Kartta

Messussa saarnaa yksi Tuomasmessun perustajista, rovasti Olli Valtonen, liturgina Helsingin Tuomasmessun pastori Pirjo Kantala, esirukousjohtajana diakonissa Raila Hyytinen. Juontajana toimii Turun Tuomasmessun toiminnanjohtaja Erkki Haarala.

Musiikista vastaavat Inna Vintturi ja Petri Laaksonen. Ja lisäksi mukana on paljon vapaaehtoisia Kouvolan ja Kuusankosken seurakunnista. Mukaan mahtuu myös muiden seurakuntien tuomasmessulaisia.Tervetuloa mukaan.

Ennen Tuomasmessua klo 17 alkaen tapaaminen Helluntaikirkon alakerran salissa. Tuomastapaamisessa Olli Valtonen kertoo miten 25 vuotta on muuttanut Tuomasmessua Helsingissä. Mikä on luovuttamatonta, miten uudistutaan? Tervehdyksiä muista Tuomasmessuista ympäri Suomen. Inna Vintturi ja Petri Laaksonen kertovat musiikista ennen ja nyt. Kahvittelua ja kuulumisten vaihtoa.

Puheenvuoroilmoittautumiset voi lähettää toukokuun alkuun mennessä Pirjo Kantalalle, pirjo.kantala@tuomasmessu.fi

Ekumeeninen kynttilähartaus
23.5.2015 klo 23.00 - 0.00
Muut paikat: KSS Energia Areena, Sumulaaksonkatu 3 »Kartta

Kirkkopäivien lauantai-illan päättää ulkoilmakynttilähartaus Urheilupuiston pesäpalloareenalla. Tuohusten valaisemaan tunnelmatuokioon ehtii hyvin Vappugospelista tai muista iltamenoista - sekä suoraan kotisohvalta. Elektroninen musiikki, josta voi jäljittää akustisen ja klassisen musiikin lainauksia. Iltahartaus sisältää valotaidetta, tuohukset, Psalmi- tekstejä ja yhteislauluina Taize-lauluja. Hartaus toteutetaan yhteistyössä eri kirkkokuntien kanssa.

Järj. Vappugospel, Diak ja Kouvolan ev.lut. seurakunnat

Kirkkopäivien virallinen jatkoklubi: Kale-klubi
23.5.2015 klo 23.00 - 1.00
Ravintolat: Aula, Hotelli Vaakuna, Hovioikeudenkatu 2 »Kartta

Laulaja-lauluntekijä Tommi Kaleniuksen isännöimät klubikeikat on suunnattu kaikelle kansalle ja mukaan on kutsuttu suuren yleisön tuntemia, rakastettuja artisteja. Kirkkopäiväjatkoilla musisoimassa ovat Irina ja Pekka Ruuska.

Liput 15 €. Lue tarkemmin Lisämaksulliset tilaisuudet -sivulta.

Järj. Kirkon Ulkomaanapu

Sunnuntai 24.5.
Gospelmessu Keskuskirkossa
24.5.2015 klo 10.00 - 11.00
Keskuskirkko, Marjoniementie 5 »Kartta

Mukana Retsi Vaurula ja Heavenly Swing. Saarnaamassa Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen.

Messu on tulkattu viittomakielelle.

Kirkkokahvit messun jälkeen seurakuntakeskuksen Maria-salissa.

Jumalanpalvelus Jaalan kirkossa
24.5.2015 klo 10.00 - 11.00
Jaalan kirkko, Jaalantie 140 »Kartta

Jumalanpalveluksessa saarnaa rovasti Heikki Kiviluoto.
Jumalanpalveluksen jälkeen tarjolla normaalia monipuolisemmat kirkkokahvit. Paikkana seurakuntasali ja tarvittaessa kirkkopiha lisätilana.

Jumalanpalvelus Valkealan kirkossa
24.5.2015 klo 10.00 - 11.00
Valkealan kirkko, Kalevantie 5, 45370 Valkeala »Kartta

Jumalanpalvelus Valkealan kirkossa. Saarnaamassa kenttäpiispa Pekka Särkiö. Virsien tilalla lauluja Viisikielinen-laulukirjasta, mukana laulattamassa Pekka Simojoki.

Karjalaisen kansan messu
24.5.2015 klo 10.00 - 11.00
Elimäen kirkko, Vanhamaantie 16 »Kartta

Saarna emerituspiispa Voitto Huotari, liturgia Tapani Nuutinen. Kirkkokuoro ja soitinryhmä. Messun jälkeen brunssi karjalaiseen tapaan.

Sanajumalanpalvelus Anjalan kirkossa
24.5.2015 klo 10.00 - 11.00
Anjalan kirkko, Anjalantie 2, 46910 ANJALA »Kartta

Mathilda Wreden elämätyötä vankien ja vähäosaisten parissa kunnioittava sanajumalanpalvelus Anjalan kirkossa. Saarna Markku Yli-Mäyry, mukana myös Heikki Heinonen, Kari Lindberg, Kirsi Vallasvuori ja avustajat. 
Jumalanpalveluksen jälkeen "vettä ja leipää", emäntien herkullinen brunssi. Vapaaehtoinen maksu lähetystyön hyväksi.

Suvivirren sunnuntai Kuusankoskella
24.5.2015 klo 10.00 - 13.00
Kuusankosken kirkko, Valtakatu 24 »Kartta

Kuusankosken seurakunnan erikoisuus on ollut koko perheen iloinen Suvivirren sunnuntai kesän alussa. Tänä vuonna se on osa Kirkkopäiviä ja toteutuu Kuusankosken kirkossa ja kirkkopuistossa.

Jumalanpalvelusmusiikista vastaa musiikinopettaja Katja Kallio ja mm. Yläkerran orkesterista tuttu Sami Kosola eli luvassa on iloista ja letkeää menoa, joka sopii kaiken ikäisille. Kuusankosken seurakunnan kappalainen Aino Markkula toimii liturgina ja rovasti Kari Helén saarnaa.

Jumalanpalveluksen jälkeen päivä jatkuu ulkona Kuusankosken kirkkopuistossa. Lähetystyön hyväksi on myynnissä makkaraa ja lettuja, kahvia, sämpylää ja pullaa. Kuusankosken Kalastusseura savustaa kalamaistiaisia. Perheen pienimmille on luvassa muun muassa poniajelua ja pomppulinna, ilmapalloja ja kasvomaalausta. Paikan päällä pääsee tutustumaan myös lakaisukoneisiin ja vapaapalokunnan kalustoon. Kouvolan FK-kerhon mikroautoja näytillä ja Kouvolan eläinsuojeluyhdistyksen kautta tulee koiria rapsuteltavaksi. – Yhdessä tekeminen on tämän tapahtuman kantava voima, kertoo lähetyssihteeri Susanna Roitto.

Metsämessu
24.5.2015 klo 11.00 - 12.30
Muut paikat: Hevosmäen ulkoilumaja, Hevosmäentie 88 »Kartta

Messu luonnon helmassa Hevosmäen ulkoilumajan maastossa. Mukana Anjalankosken seurakunnan kappalainen Eija Murto, kanttorit Pentti Solje ja Eliisa Pokki, Myllykosken ja Sippolan kirkkokuorot sekä lapsikuoro Ilonpisarat. Messun jälkeen maukas soppatarjoilu, vapaaehtoinen maksu lähetystyön hyväksi. Ota mukaan oma lautanen, lusikka ja muki!

Huvipuistojumalanpalvelus Tykkimäellä
24.5.2015 klo 11.15 - 11.50
Muut paikat: Tykkimäki, Kanuunakuja 2, 45200 Kouvola »Kartta

Lapsille, perheille ja kaikille huvipuistomeiningistä nauttiville suunnatussa Tykkimäen huvipuistojumiksessa mukana on Kouvolan musiikkiluokkia, kuoro ja bändi.

Jumalanpalvelukseen osallistuvat pääsevät sisään ilmaiseksi klo 10.30-11.15 ja voivat ostaa rannekkeita alennettuun hintaan.

Huvipuistojumis alkaa klo 11.15 ja kestää reippaan puoli tuntia. Jumiksen ajaksi portit suljetaan ja avataan uudestaan klo 12, jolloin huvipuistoon pääsee normaalilla pääsymaksulla.

Tervetuloa viettämään erilaista jumista ja kivaa päivää Tykkimäellä koko perheen voimin.

 
Hiljainen hartaushetki Metsäkirkossa
24.5.2015 klo 14.00 - 14.30
Muut paikat: Mustila Arboretumin, Mustilantie 57, 47200 Elimäki »Kartta

Hiljainen hartaushetki Mustila Arboretumin Metsäkirkossa. Mukana Elimäen kirkkoherra Päivi Sipponen.

Kouvolan Elimäellä sijaitsevan puulajipuiston vanhimpaan osaan tehty kirkko on luonnon keskellä oleva hiljentymispaikka, jonka kattona toimii taivas ja seininä osin ympyrän muodossa huojuvat satavuotiaat serbiankuuset.