Tapahtumien superviikonloppu 17. – 19.5.2019

Toukokuun puolivälin viikonloppuna Jyväskylän keskustaa ja yliopiston aluetta värittävät kaiken kansan Kirkkopäivät sekä niihin kiinteästi nivoutuvat Lähetysjuhlat. Lauantaina mukaan menoon liittyy jyväskyläläisten oma Yläkaupungin Yö -festivaali.

Takuuvarmasti viikonloppu on monikerroksinen ja yllätyksellinen. Parhaimmillaan viikonloppuun sisältyy avarakatseista kansankirkollisuutta reippailla ripauksilla kansainvälistä lähetystä, kulttuuria ja elämyksiä. Myös pohdiskeluun ja hiljentymiseen on tilaisuuksia. Tule ja ihastu!

Ikkuna 2000-luvun kirkkoon

Kirkkopäivien ja Lähetysjuhlien yhteisavajaisten jälkeen perjantai-illan Gospelia kaikille! -konsertissa Seminaarinmäen juhlateltta tihkuu nostalgiaa ja uusia tuulia. Lavan valloittavat suomigospelin ikoni Pekka Simojoki rinnallaan maanläheistä musiikkia esittävät Eve & Ossi, kantelevirtuoosi Ida Elina sekä rakastetut Eva Alonen ja Johanna Försti. Muusta kulttuuritarjonnasta poiketen Gospelia kaikille! -konsertti on maksullinen. 16,50 € maksavat liput voit hankkia Osta liput -toiminnon kautta.

Lauantain laaja, yliopiston mäeltä keskustaan ja laajemmallekin levittäytyvä kulttuuripainotteinen maksuton ohjelma tuotetaan yhteistyössä Yläkaupungin Yön kanssa.  Iltapäivällä keväinen Lounaispuisto täyttyy laululla, kun paikalle saapuu musiikinrakastajia yli viidestäkymmenestä keskisuomalaisesta kuorosta. Superkuoron ohjelmasta löytyy muun muassa Apulantaa ja Abbaa – ja mukaan saa liittyä kuka vain.

Illan pimetessä puistossa kuullaan sielukkaita Lauluja luvatusta maasta, kun suomigospelin pioneeri Jaakko Löytty ja Taulumäen kirkon Lux Auribus -kuoro yhdistävät voimansa afroamerikkalaisesta perinteestä nousevan hengellisen musiikin tahtiin.

Seminaarinmäen juhlateltan Yhteisvastuu-konsertissa lavan ottaa haltuun suomalaisen rockin kärkikaartiin kuuluva Olavi Uusivirta. Konsertin jälkeen kirkkopäiväteltta muuntautuu Jyväskylän Elävän Musiikin Yhdistyksen Jelmun teltaksi, jossa raikuvat edelleen ilmaiset rytmit rockista popin kautta hip hoppiin.

Seikkailulauantai tenaville

Lapsiperheiden kannattaa heti pikkukakkosen ja puurojen jälkeen laittautua Yliopistonmäelle ja Mäki-Matin perhepuistoon, joista löytyy monipuolista maksutonta ohjelmaa perheille ja kouluikäisille koko lauantain ajan. Pikkuväen touhuja värittävät Lähetysjuhlien kansainväliset mausteet ja toivon tarinat maailmalta. Savannilla pääsee ratsastamaan lähes-oikealla-kirahvilla tai hyppäämään pantterin selkään. Parkour Akatemian parkour-seikkailu kuljettaa pienet seikkailijat maailman ääriin.

Läheiseen Kirkkopuistoon nousee päivien ajaksi urbaani partioleiri telttoineen ja rasteineen. Se tarjoaa seikkailuja ja tekemisen meininkiä niin nykyisille kuin tuleville partion ystäville – sekä nostalgiamuistoja meille jo ajat sitten partiolupauksensa vannoneille.

Painokasta puhetta, ikuisia ja ajankohtaisia aiheita

Kirkkopäivien keskustelut lupaavat asiaohjelman ystäville runsain mitoin laatuaikaa. Helsingin emerituspiispa Eero Huovisen kanssa keskustelemaan saapuu talousvaikuttaja Björn Wahlroos. Aiheena on vaatimattomasti elämä ja Jumala ja paikkana yliopistonmäen kirkkopäiväteltta, johon mukaan mahtuu 2000 nopeinta. Kuopion piispa Jari Jolkkosen vieraaksi saapuu syyllisyyttä ja sovituksen mahdollisuutta pohtimaan kolmoismurhaaja Lauri ”Late” Johansson. Pimenevässä illassa Helsingin piispa Teemu Laajasalo etsii ilon, ivan, komedian ja sananvapauden rajoja puoluejohtaja Jussi Halla-ahon ja koomikko Joonas Nordmanin seurassa.

Yliopistolla lähestytään muun muassa ohjelmajohtaja Ronja Salmen ja kisapappi Leena Huovisen sanoittamana mokaamisen lyhyttä oppimäärää – armon näkökulmaa unohtamatta. Ilmastonmuutos nousee vahvasti useassa ohjelmassa. Open Space -tyyliin etenevässä Ratkaisujen illassa lauantaina päättäjät, aktivistit ja kaikki Telluksemme tulevaisuudesta kiinnostuneet ovat etsimässä vastauksia suuriin haasteisiin. Kuvan keinoin samaan aiheeseen johdattaa valokuvaaja-näyttelijä Laura Malmivaaran puhutteleva valokuvanäyttely Tansanian kuivuudesta kärsiviltä alueilta.

Keskustelujen lomassa voi poiketa valaistumaan meditatiiviseen mindfulness-tuokioon kristilliseen malliin. Eikä kannata unohtaa pastori Kari Kanalan stand up -iltaa, joka tarjoaa yön kulkijoille hersyvää huumoria.

Kirkkopäivien päätteeksi sunnuntaina 19.5. kokoonnutaan Kirkkopäivien ja Lähetysjuhlien yhteiseen juhlamessuun, jonne kaikki ovat tervetulleita. Tule sinäkin!

Nämä sekä Kirkkopäivien vankkaa kivijalkaa edustavat messut ja hartaudet, seurat ja raamattutunnit sekä kaikki Kirkkopäivä-viikonloppuun sisältyvien Lähetysjuhlien ohjelmat ovat maksuttomia.

Ammattilaisten koulutuspäivät

Erityisesti seurakuntien, järjestöjen ja kirkon kentän työntekijöille ja luottamusväelle suunnattu Kirkkopäivien koulutuksellinen ohjelmaosuus on koottu napakaksi paketiksi perjantaista lauantain alkuiltapäivään asti. Yliopiston alueelle sijoittuvan koulutusohjelman lipun hinta on 82,50 euroa. Ohjelmissa pureudutaan ennen muuta kirkon tulevaisuuden ja työn haasteisiin, johtajuuteen ja kansainvälisyyteen. Esillä ovat myös ajankohtaiset diakonian kysymykset, jotka on koottu D-Areena-kokonaisuudeksi.

Maksulliseen ohjelmaan oikeuttavat Kirkkopäivä-liput kannattaa ostaa etukäteen, lisätiedot ja lipunmyynti löytyvät Liput-sivulla. Lipun hintaan kuuluvat ohjelmat näet Ohjelma-välilehdeltä Koulutus-painiketta klikkaamalla. Samalla lipulla nautit myös Kirkkopäivien muusta tarjonnasta.

Selaa ohjelmakirjaa

Tästä painetun käsiohjelman nettiversiosta pääset selaamaan niin kaiken kansan ohjelmaa kuin tiukkaa ammattilaisten koulutussisältöäkin. Ohjelmakirja on jaossa paikan päällä.