Raamattu Agricolasta digiaikaan
Perjantai 19.5. 09:00-20:00
Pääkirjasto
Linnankatu 2, 20100 Turku

Tiesitkö, että vuoden 1642 Raamattu painoi kuusi kiloa ja että vuoden 1776 Raamattu maksoi hyvän hevosen verran? Nykypäivän lukijalla on helpompaa: mobiililaite mahtuu taskuun, ja matkassa kulkee helposti ja huokeasti useampikin raamatunkäännös.

Tule tutustumaan näyttelyyn, joka esittelee suomenkielisen Raamatun vaiheet Agricolasta tähän päivään!

Keskiajan kirkon kieli oli latina, jota suomalainen korpikansa ei ymmärtänyt. Reformaatiossa keskeistä oli Raamatun kääntäminen kansan kielelle.

Uskonpuhdistaja Martti Lutherin kääntämä saksankielinen Raamattu valmistui vuonna 1534. Hänen oppilaansa Mikael Agricola käänsi ensimmäisen Uuden testamentin suomeksi vuonna 1548. Näyttely valottaa kotimaisen raamatunkäännöstyön vaiheita ja Raamatun käyttöä Suomessa.

Näyttely Turun kaupunginkirjastossa 4.–31.5.2017. Näyttely liittyy reformaation 500-vuotismerkkivuoteen ja on osa Turun Kirkkopäivien ohjelmaa 19.–21.5.2017

Järj. Suomen Pipliaseura

 


Juo Reilusti kahvia!
Perjantai 19.5. 10:00-11:00
Logomo - Move 2 Auditorio (126 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Paneelissa on mukana Reilun Kaupan kahvinviljelijä  Ayele Bedane Hataau. Hän kertoo millaisissa oloissa kahvia viljellään ja millaiset ovat olleet Reilun Kaupan vaikutukset hänen ja yhteisönsä elämään.

Seurakuntaedustaja ylivahtimestari Antti Ruuskanen Tapiolan seurakunnasta kertoo kokemuksiaan seurakuntansa Reilun kaupan tuotteiden käytöstä.

Mukana myös Finnwatch ry:n Sonja Vartiala, joka kertoo kahvin tuotanto-olojen haasteista sekä siitä millaisia sertifiointeja on, millaisia niiden erot ovat, mitä ne pitävät sisällään ja mitä niillä taataan kahvin tuotannossa.

Jatta Markkula Reilu Kauppa ry:stä kertoo kahvin tuotantoketjusta sekä taustatietoja Reilusta kaupasta.

Tilaisuuden juontaa toimittaja Noora Kettunen.

Paneelissa vastataan muun muassa siihen, miten viljelijöiden elämä muuttuu, jos 120 seurakuntaa Suomessa käyttää Reilun Kaupan kahvia. Monelleko Reilun Kaupan kahvinviljelijälle päätös takaa paremman toimeentulon?

Miten Reilun kaupan tuotteiden suosimisella voidaan toteuttaa yhteisvastuuta? Keskustelu nostaa esiin konkreettisia hankintaesimerkkejä seurakunnille.

Paneelissa sivutaan kahvinviljelyä laajemminkin. Kahvia tuotetaan ympäri maailman niin sanotulla “Bean beltillä”, jonka viljelymahdollisuuksiin ilmastonmuutos vaikuttaa jo nyt. Jatkossa viljely vaikeutuu entisestään. Tuleeko kahvista harvojen luksustuote?

Järj. Suomen Kristillinen Ylioppilasliitto (SKY) ja Reilu Kauppa ry


Kirkkotori
Perjantai 19.5. 10:00-21:30
Logomo -
Köydenpunojankatu 14

Logomossa sijaitsevalla Kirkkopäivien Kirkkotorilla järjestöt, yhteistyökumppanit ja alueen yrittäjät esittelevät toimintaansa ja palvelujaan Kirkkopäivä-vieraille.

Yleisöllä vapaa pääsy. Tervetuloa!


Paha-pyhä kampanja
Perjantai 19.5. 10:30-11:30
Logomo - Teatterisali (350 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Kirkkoon liittyvä markkinointiviestintä jakaa vahvasti mielipiteitä. Osa ihastuu, osa vihastuu ─ ja mielipiteitä ruoditaan somekohun saattelemana mediassa. Saako kirkkoa ylipäätään mainostaa? Entä kuka päättää, miten?

Kirkon markkinointiviestinnän ja medianäkyvyyden nykytilasta ja haasteista keskustelemassa Aleppon kellot -kampanjaidean isä, Miltton Creativen toimitusjohtaja Olli Sirén, Helsingin Sanomien ex-päätoimittaja Reetta Meriläinen, Oulun tuomiorovasti Satu Saarinen ja Kirkkopalvelujen viestintäpäällikkö Salla Peltonen. Keskustelua johdattelee ohjelmapäällikkö Kimmo Saares Kirkon tiedotuskeskuksesta.


Kirkkopalvelut ry:n yhdistyksen virallinen kokous
Perjantai 19.5. 11:00-14:30
Seurakuntien toimitalo
Eerikinkatu 3, 20100 Turku

Kirkkopalvelut ry:n yhdistyksen virallinen kokous.
Valtakirjojen tarkastus alkaa tuntia ennen kokousta.


Kirkon kulttuuriperintö kuuluu kaikille!
Perjantai 19.5. 11:00-11:30
Logomo - Move 1 (150 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntien hallussa oleva kulttuuriperintö on Suomessa vanhinta historiallista henkistä ja aineellista kulttuuriomaisuutta. Kulttuuriperintötyö kuuluu seurakuntien arkeen ja sitä tehdään jokaisessa seurakunnassa. Kulttuuriperintö liittää ihmiset osaksi sukupolvien jatkumoa – olemme kaikki kulttuuriperinnön vaalijoita, välittäjiä ja tuottajia.

Kirkon työntekijöille ja luottamushenkilöille suunnattu tilaisuus on kaikille, joita kiinnostaa kirkon kulttuuriperinnön rooli yhteiskunnassa ja oman identiteetin rakennuspuuna.

Tilaisuudessa käydään läpi valmisteilla olevan kirkon ensimmäisen kulttuuriperintöstrategian pääkohdat. Tule ja vaikuta kirkon kulttuuriperintöstrategiaan kommentoimalla luonnosta!

Mikä on kirkon aineellista ja aineetonta kulttuuriperintöä? Mitä tuleville sukupolville tulisi säilyttää, miksi ja millaisin keinoin?

Järj. Kirkkohallitus / Kirkon kulttuuriperintöstrategiatyöryhmä

 


Vapaaehtoisuus – Reformaatio 2.0? -seminaari
Perjantai 19.5. 11:00-12:30
Logomo - Logi 1-2 (250 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Tervetuloa rakentamaan osallisuuden ja tulevaisuuden kirkkoa! Millainen voi olla moniääninen moniosaajien seurakunta?

Vapaaehtoisuus – Reformaatio 2.0? -seminaarissa haastetaan kirkon tapaa toimia työntekijävetoisesti ja avataan uusia näköaloja seurakuntalaisten osallisuuteen raikkaalla ja ravistelevalla tavalla. Palkattuja työntekijöitä tarvitaan mahdollistamaan seurakunnan elämää. Kaikki tehdään yhdessä – ilolla ja innolla.

Kirkkoherra Dick Lewis Englannin anglikaanisesta kirkosta maalaa eteemme todellisuuden kirkosta, jossa seurakuntalaiset luovat yhdessä seurakunnan elämän. Seminaari tarjoaa käytännön työkaluja omaan seurakuntaan vietäväksi, seurakuntalaisten osallisuuden kasvattamiseksi ja vapaaehtoistoiminnan kehittämiseksi.

Vapaaehtoisuuden teemaa käsitellään ekumeenisessa hengessä. Englannin anglikaanikirkon kirkkoherra Dick Lewis alustaa aiheesta ”Toisenlainen tapa olla kirkko”. Tulkkina toimii kirkon lähetysteologi Jaakko Rusama.

Aiheesta käytävän paneelin puheenjohtajana toimii Suomen Punaisen Ristin kehityspäällikkö Tapani Tulkki. Keskustelemassa Dick Lewisin lisäksi ovat mm. Helsingin Pitäjänmäen seurakunnan kirkkoherra Arto Antturi, Sydänliiton pääsihteeri Tuija Brax  sekä musiikkievankelista Jippu (Turun Mikaelinseurakunta). Seminaarin ”hostaavat” verkostotoiminnan johtaja Mervi Viuhko Medialähetys Sanansaattajista ja tuottaja Ilkka Kalmanlehto Kirkkopalveluista. Välillä viihdyttää M18-ryhmä suoraan Kroatiasta.

Seminaarissa julkaistaan kirkon vapaaehtoistoiminnan teesit. Tilaisuus suoratoistetaan. Seminaari on suunnattu erityisesti seurakuntien ja kristillisten järjestöjen työntekijöille sekä luottamushenkilöille ja maallikoille.

Järj. Medialähetys Sanansaattajat (Sansa) ja Kirkkopalvelut (vapaaehtoistyo.fi)


Hiljaisuuden poluilla / På tystnadens stigar
Perjantai 19.5. 11:30-21:00
Aurelia -
Aurakatu 18

Kaipaatko välillä vilinästä hiljaisuuteen? Voit tulla vain hetkeksi tai viipyä kokonaisen retriittipäivän osallistuen meditaatioihin ja rukoushetkiin. Vaikenemme suomeksi ja ruotsiksi. Anna itsellesi tilaa hengittää ja olla olemassa sellaisena, kuin olet.

Labyrinttimeditaatiossa teet pyhiinvaellusmatkaa kohti labyrintin keskustaa ja omaa sisintä.  Teatteriesitys ”Syvä polku (eli mahdottoman yksinkertaisuus)” tutkii ihmisen suhdetta sisäiseen todellisuuteen sekä läsnäoloa nyt-hetkessä.

Kirkkopäivien aikana Turun ruotsalaisen seurakunnan seurakuntatalo Aurelia kutsuu hiljaisuuteen vilkkaan kirkkopäivätarjonnan keskeltä. Johdatukset mietiskely- ja rukoushetkiin toteutetaan pääosin kaksikielisesti. Ateriat nautitaan vaieten meditatiivista musiikkia kuunnellen. Hiljaisuudessa voit levätä ja löytää sen, mikä juuri nyt on sinulle oleellista.

klo
12 Rukoushetki / tidebön Ad sextam, pastorit Björn Öhman, Miika Ahola
12.30-15.30 Labyrintin rakentamista sisäpihalle retriittipappi Päivi Vuorilehdon ohjeistamana
15.30-16.30  Hengitysmeditaatio, ”Elämää ylläpitävä pyhä hengitys”, hengityskouluohjaaja Tiina Törö
18.-19.30 Ateria hiljaisuudessa meditatiivista musiikkia kuunnellen / Middag i tystnad med meditativ musik 5 €
19.30 Introduction / johdanto: kyrkoherde, Jomala församling, Kent Danielsson
Meditationsövning / meditaatioharjoite
20.30 Rukoushetki / tidebön Completorium Björn Öhman, Miika Ahola


Rahan valta ja vastuu
Perjantai 19.5. 11:30-12:30
Logomo - Logomo-sali (1800 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Mikä on meille suomalaisille tärkeää? Minkälaista maata haluamme rakentaa tuleville sukupolville? Valitsemmeko eriarvoisuuden vai yhteisen hyvinvoinnin? Millä keinoilla kannamme tulevaisuudessa vastuuta toisistamme?

Keskustelijoina Matti Alahuhta, hallituksen puheenjohtaja, DevCo Partners; Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä ja STTK:n puheenjohtaja Antti Palola. Tilaisuuden juontaa piispa Kaarlo Kalliala.

STTK:n järjestämässä paneelikeskustelussa arvotetaan rahan valtaa ja vastuuta sekä pohditaan suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden valintoja. Minkälaista yhteiskuntaa haluamme kehittää, löydämmekö yhteisen vision?

Järj. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK


Tulevaisuuden työ
Perjantai 19.5. 11:30-12:30
Logomo - Move 2 Auditorio (126 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Miten digitalisaatio muuttaa seurakuntien työtä? Minkälaista osaamista kirkossa tarvitaan? Miten työtä johdetaan tulevaisuudessa?

Tulevaisuustutkija ja yritysvalmentaja Ilkka Halava on tutkinut työn muutosta. Hänellä on näkemystä tulevaisuuden tietotyöhön myös seurakuntien näkökulmasta katsottuna. Halava käsittelee puheenvuorossaan teemoja, jotka koskettavat erityisesti seurakuntien johtavia viranhaltijoita ja työntekijöitä sekä luottamushenkilöitä.

Digitalisaatio muuttaa seurakuntien arkea. Tietotyö koskettaa kaikkia ja sähköiset työvälineet mahdollistavat uudenlaiset työtavat. Työn tekeminen edellyttää tulevaisuudessa seurakuntien työntekijöiltä uudenlaisia taitoja ja muutosvalmiutta. Työ ei ole välttämättä sidoksissa aikaan tai paikkaan. Työtä tehdään verkostoissa ja työn sisältö saa uusia muotoja. Miten seurakunnat ovat mukana muutoksessa ja miten tulevaisuuteen vaikutetaan?

Tulevaisuustutkija Ilkka Halava nostaa puheenvuorossaan esiin näkemyksiään työn muutoksesta seurakunnissa käytännönläheisellä tavalla. Halava tuntee seurakuntakenttää ja on ollut mukana mm. Kirkon tulevaisuuskomiteassa, joka otti syksyllä 2016 julkaistussa mietinnössään kantaa kirkon organisaation uudistamiseen.

Tulevaisuuden työ -teemaa käsitellään Halavan puheenvuoron lisäksi Kirkkohallituksen Tietotyön askeleet -esittelypisteessä Kirkkotorilla. Tietotyön askeleet antavat suuntaa seurakuntien työn kehittämiseen ja tietojärjestelmien hyödyntämiseen yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

Järj. Kirkkohallitus / Tietohallinto


Ikoninäyttely
Perjantai 19.5. 12:00-17:00
Ortodoksinen kirkko - Seurakuntasali
Yliopistonkatu 19, Turku

Ortodoksisen seurakunnan ikoninäyttely 15.-20.5.2017 klo 12-17 ortodoksisen seurakunnan seurakuntasalissa (Aleksandra-sali). Näyttelyssä on Margit Vainion ikoniryhmän ikoneita.


Teesi yhteisestä leivästä
Perjantai 19.5. 12:00-13:30
Logomo - Teatterisali (350 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Sana ”kumppanuus” viittaa yhteisen leivän jakamiseen. Yhteinen leipä yhdistää.

Tule kokoamaan itsellesi lounasleipä ja kuuntelemaan kolmen erityisvieraan ajatuksia erilaisia ihmisiä ja kulttuureita yhdistävän ruoanlaiton ja syömisen merkityksestä.

Teesejään yhteisestä syömisestä esittelevät mm. yhteiskunnallisen työn diakoniatyöntekijä Satu Pietilä Turun ja Kaarinan seurakunnan Diakoniakeskuksesta, kansainvälisen työn pastori Mark Saba Vantaankosken seurakunnasta sekä Jouni Gustafsson, Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys ry:stä . Vieraita haastattelee projektisihteeri Timo-Matti Haapiainen Kirkkohallituksesta. Tilaisuudessa tutustutaan myös #teesit2017-hankkeeseen.

Järj. Kirkkohallitus


Uskonnon- tai vakaumuksenvapaus ihmisoikeutena
Perjantai 19.5. 12:00-13:00
Logomo - Move 1 (150 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Uskonnon- tai vakaumuksenvapaus on ihmisoikeus. Tästä huolimatta monia painostetaan, vainotaan, kidutetaan ja jopa murhataan uskon tai vakaumuksen tähden. Maailman ihmisistä n. 74 % asuu maissa, joissa uskonnonvapautta rajoitetaan vakavin seurauksin. Rikkomukset ovat este ihmisoikeuksien ja rauhan toteutumiselle. Miten me voimme tehdä? Miten edistäisin uskonnonvapautta?

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan uskonnonvapaudesta ihmisoikeutena, sen periaatteista ja haasteista sekä toimintamahdollisuuksista uskonnonvapauden edistämiseksi!

Tilaisuuteen tuo tervehdyksen Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin uskonnon- tai vakaumuksen vapauden vanhempi asiantuntija, Dr. Kishan Manocha. Tilaisuuden puhujana on Suomen Ekumeenisen Neuvoston ihmisoikeusasiantuntija Anna Hyvärinen.

Tervehdyspuheenvuoro on englanniksi. Muuten tilaisuuden kielenä on suomi. Tilaisuus sopii kaikille.

Lämpimästi tervetuloa!

Järjestäjä: Suomen Ekumeeninen Neuvosto


Ajankohtaista ja ikuista
Perjantai 19.5. 13:00-14:00
Logomo - Logomo-sali (1800 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Ajankohtaisia ilmiöitä kirkossa ja yhteiskunnassa ruotivat ajankohtaiset keskustelijat professori Jaana Hallamaa, Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteeri Kaisamari Hintikka, kirkkoherra Teemu Laajasalo ja päätoimittaja Kari Vainio. Keskustelua luotsaavat erityisavustaja Kaisa Kariranta ja kirkkoherra Risto Leppänen.


Kuvia suomalaisesta huono-osaisuudesta
Perjantai 19.5. 13:00-14:30
Logomo - Move 2 Auditorio (126 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Näyttelijä Ilkka Heiskasen suomalaisista, todellisten ihmisten tilanteisiin pohjautuvista, huono-osaisuutta kuvaavista monologeista keskustelevat kansanedustaja Annika Saarikko, Tampereen yliopiston sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari sekä kirkkohallituksen toiminnallisen osaston (diakonia ja sielunhoito) johtaja Kalle Kuusimäki.

Keskustelua johdattelee Vantaan seurakuntien diakoni- ja yhteiskuntatyön sihteeri Katri Valve.

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Yhteisvastuukeräyksen ja Kotimaanavun kanssa.


Raamattu 2020 – raamattuakatemia
Perjantai 19.5. 13:00-17:00
Mikaelinkirkko -
Puistokatu 16, 20100 Turku

Millainen on Raamatun juoni ja mikä sen ydinsanoma? Mistä Raamattu koostuu ja mitä se haluaa meille kertoa? Ota koko Raamattu haltuun kerralla tai tarkenna kuvaasi jostain sen osasta.

Raamattu 2020 -opetussarjassa Suomen parhaimmat raamatunopettajat käyvät läpi koko Raamatun alusta loppuun kahdessa 4 tunnin kokonaisuudessa johtotähtenään ””On synti opettaa Raamattua kuivasti””. Yksittäiset opetusosiot kestävät 25 minuuttia. Tule koko ajaksi tai kurkkaamaan.

Opetusosiot alkaen klo

13.00 Kaiken alku, piispa Simo Peura
13.30 Luvattuun maahan, Antti Laato, Turun yliopisto
14.00 Lupaukset toteutuvat, Pirjo Ketola, Raamatunopetusakatemia
14.30 Hallitse viisaasti, Vesa Kosonen, Helsingin Raamattukoulu
15.00 Viesti maailmalle, Juho Sankamo, Suomen Raamattuopisto
15.30 Profeettojen kuningas, Mika Tuovinen, Kansanlähetys
16.00 Valittava profeetta, Anitta Vuorela, Medialähetys Sanansaattajat
16.30 Näkyjen profeetta, Jukka Norvanto, Lähetysyhdistys Kylväjä

Järj. Raamatunopetusakatemia yhteistyössä seurakuntien ja järjestöjen kanssa


Raamattu-vinkkibaari
Perjantai 19.5. 13:00-17:00
Mikaelinkirkko - Ruusuhuone
Puistokatu 16, 20100 Turku

Tarvitsetko virtaavaa vettä kaivoosi tai uutta viiniä uusiin leileihin? Tule kokeilemaan, miltä DigiMarkus kuulostaa ja mitä uutta verkko voi tuoda raamatunopiskeluun. Tutustu samalla erikielisiin raamatunkäännöksiin ja Pipliaseuran raamatunkäännöstyöhön.

Järj. Suomen Pipliaseura


Usko, lumi ja rakkaus – kääntyykö sana omalla kielellä?
Perjantai 19.5. 13:00-14:00
Logomo - Logi 1-2 (250 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Raamatunkääntäjät Richard Brewis (Borneo), Marko Hanslian (Senegal), Tuula Kosonen ( Myanmar), Seppo Sipilä (Suomi/DigiMarkus) kertovat käytännön kokemuksia työstään.

Tilaisuuden juontajina Richard Brewis, Pipliaseura & Tuula Kosonen, Lähetysseura.

Järj. Suomen Lähetysseura ja Suomen Pipliaseura


Vuoden pyhäkoulunohjaaja
Perjantai 19.5. 13:30-14:00
Logomo - Move 1 (150 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Suomen Pyhäkoulun Ystävät ry on valinnut vuodesta 1996 lähtien Vuoden pyhäkoulunopettajan. Vuoden 2017 pyhäkoulunohjaaja julkistetaan Kirkkopäivillä.

Järj. Suomen Pyhäkoulun Ystävät ry


Paperittomat. Vaikea pala Suomelle?
Perjantai 19.5. 14:00-15:30
Logomo - Teatterisali (350 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Syksyllä 2015 Suomeen tuli yli 30 000 turvapaikanhakijaa, joista noin 12 000 on saanut kielteisen päätöksen. Osa on poistunut maasta, monet ovat jääneet. Suomeen on syntymässä uudenlainen ryhmä: paperittomat. He jäävät ilman tuloja, turvaa ja asuinpaikkaa, piileskelevät viranomaisilta ja ovat yhteiskunnan tukiverkkojen ulkopuolella. Viranomaiset, järjestöt ja seurakunnat ovat hämmentyneitä uuden edessä, eikä kokonaisuus ole kenenkään hallinnassa.

Paneelikeskustelu paperittomien ihmisten asemasta Suomessa. Kaisa Raittilan emännöimässä tilaisuudessa keskustelemassa Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg, lakimies Heli Aali, Paperittomat-hanke, Pakolaisneuvonta ry, seurakuntapastori Marjaana Toiviainen ja Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pauli Heikkinen.

Järj. Kirkkopalvelut


Potkua Afrikasta kirkon kukoistukseen
Perjantai 19.5. 14:00-16:30
Mikaelin srk-koti -
Puistokatu 13

Raportit kertovat, että eteläisissä maissa kirkko kasvaa ja kiinnostaa. Väki viihtyy ihmispaljoudessa, kirkkorakennukset natisevat liitoksistaan. Täällä pohjan perillä vain haaveilemme vastaavasta.

Miksi Etiopian tai Tansanian kirkko kasvaa? Miten seurakunta kasvaa? Miten kristitty kasvaa?

Tule mukaan etsimään yhdessä polkua kirkon kasvuun ja syviä rakenteita uudistavaan missionaarisuuteen. Iltapäiväseminaaria ennen nautitaan etiopialaista kahvia ja pikku purtavaa.

Seminaarin juonto Juri Veikkola, musiikki Laura Kalaja.

Alkusanat hiippakuntasihteeri (lähetys- ja kansainvälinen työ) Anssi Nurmi
Afrikkalaisten vieraiden puheenvuorot: Tansaniasta piispa Fredrick Shoo ja Etiopiasta ohjelmakoordinaattori Tesfaye Nigusu.
Kommenttipuheenvuoro Timo Ahlberg
Kokemusvälähdykset Helena Leino ja Matti Pennanen
Hiippakuntasihteeri (lähetys- ja kansainvälinen työ) Jukka Jämsen analysoi tilaisuuden antia suomalaisesta kontekstista.

Klo 15.30 – 15.45 tauko

Paneeli ja keskustelu. Mukana yleisö ja alustajat.

Klo 16.30 Loppulaulu ja päätösrukous – tarjolla on myös mahdollisuus jäädä jatkamaan keskustelua ja rukousta.

Tilaisuudessa kerätään kolehti teologiselle koulutukselle Etiopiassa ja Tansaniassa Suomen Lähetysseuran kautta.

Järj. Suomen Lähetysseura, Mikaelin seurakunta ja Suomen Liikemiesten Lähetysliitto

 


Kotimaa Live! Rakkaudesta uskontojournalismiin
Perjantai 19.5. 14:30-15:30
Logomo - Logomo-sali (1800 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Uskontojournalismin tekijät äänessä. Nämä tositarinat tekivät toimittajaan vaikutuksen, näistä jäi pysyvä jälki. Tarinoita piispanvaalien taustapelistä nokkeliin nettiotsikoihin ja vanhoista valokuvista kiinnostavien ihmisten kohtaamisiin. Mukana ainakin Mari Teinilä, Antti BergMeri Toivanen, Päivi Puhakka, Danielle Miettinen ja Olli Seppälä.

Järj. Kotimaa


Näin naapurissa – Santa Claran apua antava kirkko
Perjantai 19.5. 14:30-17:00
Logomo - Move 1 (150 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Santa Claran yhteisö tuo Tukholman keskustassa apua heidän keskelle, jotka sitä eniten tarvitsevat. Avuntarvitsijoiden joukko on muuttunut aiempaa monimuotoisemmaksi. Kodittomien, päihteiden käyttäjien ja prostituoitujen lisäksi toiminta tavoittaa yhä enemmän nuoria sekä paperittomia maahantulijoita.

Millainen on kirkko, jonne kaikki ovat tervetulleita? Keiden ja keitä tulisi auttaa? Riittävätkö resurssit? Mikä on vapaaehtoisten rooli etsivässä diakoniassa?

Santa Claran yhteisön muodostaa pieni määrä työntekijöitä, iso ja sitoutunut vapaaehtoisten joukko sekä tukholmalaiset, joita kohdataan Tukholman Sergelin aukiolla, kaduilla ja kirkossa.

Santa Claran johtaja Iwan Giertz ja vapaaehtoinen Elise Lindqvist jakavat Kirkkopäivä-yleisölle kokemuksiaan seurakuntansa toiminnasta, sen menestyksistä ja haasteista. Tilaisuus tuo uutta näkemystä kirkon mahdollisuuksista toimia suurimmassa hädässä olevien lähimmäisten auttamiseksi.

Tapahtuma toteutetaan ruotsinkielellä. Esitykset ja keskustelut tulkataan.

Järj. Kotimaanapu ja Kirkkopäivät

Lisää aiheesta esim:

Santa Claran ihme jatkuu /Kristin Voitto -lehden artikkeli 2016

Sankta Claran ihme -kirja

Sankta Claran ihme / Pullakirkon blokikirja


Reformaatio kutsuu vuoropuheluun
Perjantai 19.5. 14:30-15:30
Logomo - Logi 1-2 (250 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Reformaatio merkitsee takaisin kristinuskon ytimeen palaamista. Tämä johtaa vuoropuheluun kirkkojen kesken. Mikä on reformaation anti ortodoksisuudelle? Entä mitä reformaation kirkot voivat oppia ortodoksisuudesta? Näistä teemoista keskustelevat piispa Antoni Venäjän ortodoksisesta kirkosta ja Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen.

Reformaatio kutsuu vuoropuheluun on reformaatiosta, ekumeniasta ja kirkkojen välisestä yhteydestä kiinnostuneille tarkoitettu keskustelutilaisuus. Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja Venäjän ortodoksinen kirkko ovat käyneet dialogia 1970-luvulta lähtien. Kirkoilla on enemmän yhteistä kuin yleensä tiedetään. Yhteinen perusta auttaa rakentamaan siltoja muurien pystyttämisen sijaan, vaikka kirkot elävätkin erilaisissa yhteiskunnissa. Piispa Antoni Venäjän ortodoksisesta kirkosta ja Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen pohtivat ensin alustuspuheenvuoroissaan, mikä on reformaation anti ortodoksisuudelle ja mitä reformaation kirkot voivat oppia ortodoksisuudesta. Sen jälkeen he keskustelevat alustustensa teemoista.

Järj. Mikkelin hiippakunta, Kirkon ulkoasiain osasto ja Kirkkopäivät


Finlandssvenska ekumeniska kyrkodagar
Perjantai 19.5. 15:00-22:00
Marina Palace -
Linnankatu 32

Kyrkodagarna är ekumeniska och riktar sig till församlingarnas anställda, förtroendevalda och frivilliga medarbetare.
Läs mer

Ruotsinkieliset kirkkopäivät järjestetään rinnakkaistapahtumana, jolla on kiinteä yhteys Kirkkopäiviin.
Lue lisää


Satelliittitelevisio – uusi Betlehemin tähti
Perjantai 19.5. 15:00-16:00
Logomo - Move 2 Auditorio (126 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Betlehemin tähti johdatti tietäjät Jeesuksen luo. Satelliittitelevisio tuo evankeliumin ihmisten olohuoneisiin ja muuttaa hengellistä ja yhteiskunnallista todellisuutta muslimimaissa. Yhdellä satelliittitelevisio-ohjelmalla tavoitetaan enemmän ihmisiä kuin Paavali koko elämänsä aikana.

”Katsojiemme joukosta voi nousta tulevaisuuden johtajia, joten on tärkeä opettaa lapsille rauhan sanomaa. Haluamme juurruttaa rakkauden jokaisen lapsikatsojan sydämeen”, kertoo egyptiläinen tuottaja ja juontaja Essam Nagy. Hän tekee arabiankielisellä lastenkanava SAT-7 Kidsillä nähtävää Miksi on näin? -ohjelmaa. Hänen roolihahmonsa on Mr. Know, joka vastaa lapsilta tulleisiin kysymyksiin ja kertoo heille Jeesuksesta. ”Uskon, että voimme rakentaa parempaa tulevaisuutta Lähi-itään lapsi kerrallaan. Katsojat oppivat rakastavasta ja anteeksiantavasta Jumalasta, ja samalla he oppivat itsekin antamaan anteeksi. Lähi-idällä on toivoa, jos voimme kylvää lapsiin rakkauden siemeniä”, Essam Nagy unelmoi.

Sansan tv-tuottaja Mikael Tunér kuljettaa Kirkkopäivä-kävijät modernin lähetystyön maailmaan. Tunér toimii SAT-7:n farsinkielisen kanavan työssä Suomesta käsin. Tilaisuus on avoin kaikille, jotka haluavat tietää, kuinka medialähetystyö vie kristillistä sanomaa muslimimaihin.

Medialähetystyöllä on suuri merkitys lähetystyössä ja evankeliumin julistuksessa. Media vie evankeliumin perille perinteistä lähetystyötä nopeammin, helpommin ja edullisemmin. Media on ajaton ja rajaton. Satelliittitelevision välityksellä evankeliumi tavoittaa erityisesti muslimimaissa. Evankeliumi tulee suoraan ihmisten olohuoneisiin.

Kristillinen satelliittitelevisio SAT-7 tuottaa ohjelmia farsin, turkin ja arabian kielillä. Satelliittitelevisio muuttaa maailmaa yksi sydän kerrallaan.

Järj. Medialähetys Sanansaattajat ry


Mahdollisuuksien markkinat
Perjantai 19.5. 16:00-21:00
Vähätori -
Linnankatu 3, Turku

Vähätorille ja jokirantaan levittäytyvillä värikkäillä Mahdollisuuksien markkinoilla yhdistykset, järjestöt, kirkolliset ja ei-kaupalliset toimijat esittelevät toimintaansa ja tuotteitaan kaikille kiinnostuneille. Vähätorille nousevalla esiintymislavalla on runsaasti maksutonta ohjelmaa. Lauantaina lavalla nähdään myös näytteilleasettajien omia ohjelma-osuuksia.

Tervetuloa viettämään leppoisaa aikaa, bongaamaan ideoita ja tutustumaan kirja- ja muuhun tarjotaan.

Mahdollisuuksien markkinat ovat avoinna perjantaina 19.5. klo 16–21 ja lauantaina 20.5. klo 11–21.


Onko Armolla rajoja?
Perjantai 19.5. 16:00-17:30
Logomo - Logi 1-2 (250 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Rikostaustaisten henkilöiden Porttiteatteri-teatteriryhmän demo-esitys ARMO(A) on peruuntunut.

Miten sosiaali- ja auttamistyötä tekevän kirkon diakonian pitäisi uudistua, keskustelemassa mm. köyhyystutkija Jouko Karjalainen ja kirkkoherra Kari Kanala. Mitä on armo itseä, lähimpiämme ja tuntemattomia kohtaan? Tilaisuuden juontaa asiantuntija Tiina Saarela.

Mikä on tänä päivänä diakonian huutavin uudistamisen tarve? Haastaako osallisuuden lisääminen ja yhdessä tekeminen diakoniaa uudistumaan? Riittääkö, että ihminen jaksaa päivän kerrallaan vaikeassa tilanteessa, vai voidaanko yhä useammin olla tukemassa pysyvää muutosta elämässä ihmisen omien voimavarojen ja kiinnostuksen pohjalta?

Järj. Kirkkohallitus


Rukouksen talo
Perjantai 19.5. 16:00-20:30
Betel-kirkko -
Yliopistonkatu 29 a, 20100 Turku

Rukouksen talossa voi piipahtaa tai viipyä tuntikausia. Tietyin kellonajoin alkaa tietoisku erilaisista rukouksen tavoista tai perinteistä.

Voit tutustua, ihmetellä tai ihastella, löytää uutta omaan rukouselämään ja kokeilla, miltä tuntuu rukoilla liturgisesti, rukoushelmien avulla, tanssien tai värittäen raamatunlauseita. Voit rukoilla yksin tai pyytää esirukousta. Rukouksen talossa opetetaan rukouksesta, rukoillaan yhdessä ja palvellaan rukouksin.

klo
16-17.30 Mikä on Rukouksen talo, pastori Aino Vesti, KRS ja kappalainen Anna-Kaisa Kallio, Henrikinseurakunta
17.30-19 Nuorten Preikkari (rukouskoulu), muusikko, kouluttaja Kristiina Tanhua-Laiho, KRS
19-20.30 Väritä Raamattua, diakoni, artesaani Heli Lindroos, Henrikinseurakunta

Luennon jälkeen käytännön harjoitus ja aikaa hiljaiselle rukoukselle kirkkosalissa, rukousalttareiden ääressä ja esirukoukselle sivuhuoneissa.

Järj. Turun Henrikinseurakunta ja Kansan Raamattuseura


Uskonnot, rauha ja kotoutuminen -seminaari
Perjantai 19.5. 16:00-17:30
Logomo - Logomo-sali (1800 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Uskontojen moninaistuminen haastaa suomalaista yhteiskuntaa uudella tavalla. Kaikille avoimessa seminaarissa keskustellaan uskontojen merkityksestä rauhan edistämisessä. Pääpuheenvuoron käyttää pääministeri Juha Sipilä. Seminaariin osallistuu Euroopan uskontojohtajien neuvoston (ECRL) jäseniä.

Seminaarin jälkeen Uskontojen rauhankävely Logomolta Tuomiokirkkotorille.

Eri uskonnot ja katsomukset ovat tulleet näkyväksi osaksi elämäämme. Uskonnoilla on merkittävä rooli rauhan edistäjänä, vaikka tämä todellisuus jää monesti väkivallantekojen varjoon. Uskonnonlukutaito, rinnakkaiselo eri tavalla uskovien kanssa ja yhdessä eläminen ovat teitä rauhaan.

Seminaarin avaa piispa Kaarlo Kalliala ja puheenvuoron käyttää myös Euroopan uskontojohtajien neuvoston (ECRL)  pääsihteeri Jehangir Sarosh. ECRL kuuluu Uskonnot rauhan puolesta -järjestöön ja toimii uskontojen välisen vuoropuhelun ja yhteistyön välineenä Euroopassa. Pääpuheenvuoron pitää pääministeri Juha Sipilä.

Seminaarin paneelissa keskustelijoina piispa Kaarlo Kalliala, ECRL:n edustajana Ms. Merhézia Labidi Maiza, Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Yaron Nadbornik, Luterilaisen maailmanliiton teologian ja julkisen todistuksen osaston johtaja Kaisamari Hintikka sekä YK:n rauhanvälitysverkoston johtaja Antti Pentikäinen.

Paneelia johtaa Euroopan Kirkkojen konferenssin CEC:n pääsihteeri Heikki Huttunen.

Välittömästi seminaarin päätyttyä osallistujia kutsutaan mukaan Uskontojen rauhankävelylle Logomolta Tuomiokirkkotorille.

Järj. Euroopan uskontojohtajien neuvosto (ECRL), Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli, Turun kaupunki ja Kirkkopäivät


Kirkon tulevaisuus? Open Space -keskustelu
Perjantai 19.5. 16:30-19:00
Logomo - Teatterisali (350 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Minkälainen on kirkon tulevaisuus? Tule lausumaan näkemyksesi asiasta, jota kirkossa pohditaan juuri nyt. Tilaisuus on kaikille avoin, osallistujakeskeinen vuorovaikutustapahtuma, jossa valmista ovat vain otsikko, tila ja mahdollisuus puhua. Keskustelua pohjustavat Kirkon tulevaisuuskomitean varapuheenjohtaja Aulikki Mäkinen ja kirkolliskokouksen tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja Katri Korolainen. Työskentelyyn ohjaa kehittämiskonsultti Raimo Turunen. Tilaisuuden muoto on Open Space keskustelun mukainen.

Open Space -työskentelyä ohjaavat yksinkertaiset pelisäännöt, jotka kerrotaan tilaisuuden alussa. Osallistujat nostavat esille asiat, teemat, joista heidän mielestään olisi tärkeä puhua tämän otsikon äärellä. Teemojen ympärille luodaan keskustelutorit, joita osallistujat voivat käyttää vapaasti ja luovasti. Torien keskusteluista tehdään muistiinpanot myöhempää käyttöä varten. Työskentelyn lopuksi kokoonnutaan yhteen vaihtamaan ajatuksia kokemuksesta ja keskeisistä oivalluksista.

Torien muistiinpanot luovutetaan kirkolliskokouksen tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja Katri Korolaiselle evästykseksi valiokunnan työhön.

Järj. Kirkkopalvelut ja Kirkkopäivät


Miten luterilainen Suomi on? Viisi tutkijaa vastaa
Perjantai 19.5. 16:30-18:00
Logomo - Move 2 Auditorio (126 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Suomi 100 -juhlavuoden aikana suomalaisuutta pohditaan ja rakennetaan mittavilla tavoilla merkkivuoden kunniaksi. Mutta mitä tekemistä nykypäivän – saati tulevaisuuden – suomalaisella yhteiskunnalla voi olla luterilaisuuden kanssa? Ja missä se ylipäätään näkyisi? Viisi tutkijaa eri tieteenaloilta pohtii, millaisia kiintoisia luterilaisia kerrostumia yhteiskunnastamme löytyy vielä 2010-luvullakin.

Eri tieteenalojen asiantuntijat arvioivat luterilaisuuden merkityksestä suomalaisessa yhteiskunnassa tänä päivänä ja tulevaisuudessa. Aiheet käsittelevät taloutta, politiikkaa, mediaa, ilmastonmuutosta ja kieltä. Millä ilmeisillä tai piilevillä tavoilla luterilaisuuden vaikutus yhteiskunnassa näkyy? Missä ovat polttavimmat tarpeet reformaatiolle tutkijan näkökulmasta? Ketkä ovat olleet muutoksen agentteja? Tutkijat pitävät aiheista lyhyitä alustuksia, joiden lisäksi on aikaa kysymyksille ja keskustelulle.

Miten reformaatio elää yhteiskunnan muutoksessa:

 • Esivaltaopetuksen tapaus, Niko Huttunen (eksegetiikka, Helsingin yliopisto)
 • Lutherin näkymätön käsi ja reformaation talousvaikutukset, Esa Mangeloja (taloustiede, Jyväskylän yliopisto)
 • Ilmastonmuutos haastaa ekoreformaatioon, Laura Riuttanen (ilmakehätieteet, Helsingin yliopisto)
 • Suomen kieli – pyhä kieli, Kaius Sinnemäki (kielitiede, Helsingin yliopisto)
 • Kaappiluterilainen media, Johanna Sumiala (media-antropologia, Helsingin yliopisto)

Järj. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Reformaatio 500 -merkkivuoden tutkimusyhteyksien verkosto


Kuka tarvitsee vapaaehtoisia?
Perjantai 19.5. 17:30-18:30
Logomo - Move 1 (150 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Kuka vastaa seurakunnan tai kunnan vapaaehtoistoiminnasta? Käsiä nousee ylös nolla tai yksi. Strategioissa sanotaan silti lähes poikkeuksetta, että vapaaehtoiset ovat elinehto. Järjestöissä vapaaehtoisuus on arkipäivää. Monissa seurakunnissa asiaa vielä mietitään, harkitaan ja pohditaan. Jotta kirkossa homma toimisi kuin järjestöissä, täytyy tehdä jotakin.

Kirkkohallituksen asiantuntija Irene Nummela ja toiminnanjohtaja Anitta Raitanen Kansalaisareena ry:stä kertovat toimintakulttuurien eroista. Kirkkoneuvos Pekka Huokuna kertoo miten homma kirkossa oikeasti pitäisi hoitaa. Vapaaehtoistyo.fi-palvelua vapaaehtoisten käyttöön välittävä Annmari Salmela Kirkkopalvelut ry:stä johdattaa keskustelua.

Periaatteessa kaikki haluavat ihmisiä auttamaan toisiaan. Vapaaehtoiset haluavat tehdä. Tehtäviä olisi. Mikä tässä hiertää?

Järj. Vapaaehtoistyo.fi


Uskontojen rauhankävely
Perjantai 19.5. 17:30-18:45
Logomo
Köydenpunojankatu 14

Tule mukaan uskontojen yhteiselle rauhankävelylle Logomosta Tuomiokirkkotorille! Rauhankävelyllä irtisanoudutaan vastakkainasettelusta ja vihapuheesta ja osoitetaan, että erilaiset uskonnolliset yhteisöt voivat elää sovinnossa rinnakkain ja rakentaa yhdessä turvallisempaa ja parempaa Turkua, Suomea ja Eurooppaa.

Kävelemässä on muun muassa piispa Kaarlo Kalliala, eurooppalaisia uskontojohtajia, eri uskonnollisten yhteisöjen edustajia, yhteiskunnallisia vaikuttajia sekä kaupungin edustajia.

Kävely päättyy Tuomiokirkkotorille, jossa lyhyet tervehdyspuheenvuorot käyttävät arkkipiispa Kari Mäkinen, presidentti Tarja Halonen, Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seppo Lehtinen, Euroopan uskontojohtajien neuvoston puheenjohtaja Jehangir Sarosh sekä Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar. Tuomiokirkkotorilla esiintyy kaarinalainen nuorisokuoro KaMu.

Olet sydämellisesti tervetullut mukaan!

 

Kokoontuminen alk. klo 17.30, lähtö Logomosta klo 17.45. Reitti Logomosta Tuomiokirkkotorille (muutokset mahdollisia): Vaunukatu – Aninkaistensilta – Läntinen Pitkäkatu – Brahenkatu – Yliopistonkatu – Multavierunkatu – Eerikinkatu – Lönnrotinpuisto – Tuomiokirkkosilta – Tuomiokirkkotori.

Järj. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, Turun arkkihiippakunta, Turun kaupunki, USKOT-foorumi, Turun ortodoksinen seurakunta, Turun juutalainen seurakunta, Turun islamilainen yhdyskunta, Turun Islam keskus ry, Turun Bosnjakien Islam-yhdyskunta, Suomen afgaanilaisten yhdistys ry, Al Imam Al Baker islamilainen ry, Suomen vietnamilaisten buddhalaisten yhdyskunta, Suomen Buddhalainen Unioni, Hopeseurakunta / Turun vapaaseurakunta sekä eri uskonnolliset yhteisöt Turussa ja Kirkkopäivät.


Suomalainen messu – Juhlaversio 2017
Perjantai 19.5. 17:45-19:15
Mikaelinkirkko -
Puistokatu 16, 20100 Turku

Noin 1,5 tunnin mittaisen sävelteoksen aikana katsojat pääsevät keskelle suomalaisen luonnon kauneutta multimediaesityksenä, vierailevat suomalaisuuden monissa musiikkityyleissä jäyhähköstä pohjalaisuudesta Itä-Suomen iloisuuteen sekä elävät uudelleen satavuotisen Suomen ilot ja surut. Messu on musiikillisesti sukua suomalaiselle kansanmusiikille.

Radio Dei aloittaa 20-vuotisjuhlavuotensa tuottamalla Kirkkopäiville Lasse Heikkilän Suomalaisen messun juhlaversion.

Lasse Heikkilän messun muotoon rakennettu sävelteos esitettiin ensimmäisen kerran 1998, jonka jälkeen Valkia-ryhmä on esittänyt messua 250 kertaa. Näyttävässä juhlavuosiversiossa videomateriaali kuljettaa katsojat vuodenajoittain vaihtuviin luontomaisemiin. Arkistokuvien siivittämänä siirrytään välillä sota-aikaan ja muihin kansakuntamme vaiheisiin.

Laulajat ja tanssijat maalaavat musiikin ja liikkeen ilotulituksen, jota pelimanniryhmä säestää. Musiikissa on vaikutteita kansanlauluista ja pelimannimusiikista, mukana viulu, harmonikka, kitara, kontrabasso ja lyömäsoittimet – sekä kansallissoittimemme kantele. Tunnelmien kirjo yltää haikeudesta rempseään riehakkuuteen.

Sirkku Hoikkalan laatimat tanssikoreografiat ovat maaseuturomantiikan hengessä teknisesti helppoja, mutta kauniita ja vaikuttavia. Suomalaisuus on paitsi menneisyyttä, myös tätä hetkeä, yksilöllisesti, elämänvoimaisesti. Ja se on myös tulevaisuutta. Messussa näkyy vahva halu ottaa jotain vanhaa ja tehdä siitä jotain uutta – kuitenkaan sitä rikkomatta.

Suomalaisen messun juhlaversion Valkia-ryhmä on koottu uudelleen lahjakkaista taiteilijoista. Vierailevina tähtinä erityisesti Kirkkopäivien juhlaversiossa ovat Mikaelinkirkon musiikkievankelista Jippu sekä Heikki Hela Tampereelta.

Suomalainen messu muistuttaa kristinuskon merkittävästä roolista maamme itsenäistyessä. Sen hengellisyys nousee kansamme yhteisistä juurista; messu ei leimaudu minkään kirkkokunnan tai herätysliikkeen omaisuudeksi.

Liput ennakkoon alk. 14 euroa, ovelta 15 euroa
20 hengen ryhmät: 12 euroa per lippu
Lapset 4 – 15 v. sekä pyörätuolilla liikkuvat: 10 euroa
Lippu.fi

Järj. Radio Dei


Arkkipiispa Kari Mäkinen ja presidentti Tarja Halonen keskustelevat
Perjantai 19.5. 19:00-20:00
Tuomiokirkko -
Tuomiokirkkokatu 1

Arkkipiispa Kari Mäkinen isännöi Turun tuomiokirkossa keskustelutilaisuutta, jonne hänen vieraakseen saapuu presidentti Tarja Halonen. Luvassa on todella mielenkiintoinen keskustelutuokio ajankohtaisista aiheista!


MC Pyhä Lehmä
Perjantai 19.5. 19:15-
Vähätori - Vähätorin lava
Linnankatu 3, Turku

Vuodesta 2012 saakka MC Pyhä Lehmä -nimellä esiintyneen alter-egon takaa löytyy Kaarinasta kotoisin oleva, sittemmin helsinkiläistynyt Karoliina Niskanen. Veljensä MC Kajon kautta räppäämisestä innostunut Pyhä Lehmä on kiertänyt paljon Suomea keikoilla mm. yhdessä Rauhatädin kanssa. Oman soolomateriaalinsa ohella Pyhä Lehmä on tuttu mm. Yhdentekevää-yhtyeestä sekä vierailuista muiden artistien levyillä, mm. Palefacen Luova tuho -albumilla. MC Pyhä Lehmän Pohjantuuli-albumi julkaistiin viime vuoden marraskuussa.


Ortodoksista kirkkomusiikkia
Perjantai 19.5. 19:30-
Ortodoksinen kirkko -
Yliopistonkatu 19, Turku

Ortodoksinen kirkkomusiikki on aina laulua ja sen tavoitteena on tuoda jumalanpalveluksessa käytetyt tekstit kuulijan lähelle, helpommin vastaanotettaviksi ja omaksuttaviksi. Rukouksessa kuulija ottaa nuo sanat omikseen.

 

Turun ortodoksisen kirkon kuoro on harrastajien sekakuoro, jonka ensisijaisena tehtävänä niin juhlissa kuin arkena on laulaa Pyhän marttyyrikeisarinna Aleksandran kirkossa pidettävissä jumalanpalveluksissa.

Kirkkopäivillä kuultavan konsertin ohjelmisto sisältää kuoron jumalanpalveluksissa käyttämää kirkkomusiikkia. Sama ohjelmisto esitetään kuoron kesäkuussa Pariisiin suuntautuvalla konserttimatkalla.

Johtaja: Dir.cant. Pasi Torhamo

Vapaa pääsy. Käsiohjelma 10/5 €


Tämä huone, tämä hetki -konsertti
Perjantai 19.5. 20:00-21:30
Logomo - Logomo-sali (1800 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Pitkän uran tehneen Jukka Leppilammen karhean verkkainen gospel on vain jalostunut vuosien saatossa. Turun Kirkkopäivien juhlakattaukseen kuuluvassa Logomon suurlavan tunnelmallisessa konsertissa 19.5.2017 Leppilammen rinnalla musisoi hohdokas trio: Marzi Nyman (kitara ja flyygeli), Harri Rantanen (basso) ja Anssi Nykänen (rummut). Saksofonissa taituroi Junnu Aaltonen, taustalaulussa Maria Ylipää, Tove Leppilampi ja Mervi Multamäki. Illan vierailijana yllättää Juha Tapio.

Tunnetta sykkivässä sielukkaassa illassa kuullaan Jukka Leppilammen ja Marzi Nyman trion uusimman levyn, Tämä huone, tämä hetki, tuotantoa. Laulu toisensa jälkeen kuljettaa kuulijaa syvälle ihmiselämän tarinoihin ja kysymyksiin, välillä kipeän kimurantteihin. Musiikki yhdistelee rauhalliseen tempoon sävyjä maailmanmusiikista, bluesista, jazzista ja negro spiritualista. Logomon illassa viipyillään syvällä sielun sopukoissa. Koskettavasti ja intensiivisesti.

Illassa mukana myös Leppilammen vanhempaa tuotantoa sekä Juha Tapion rakastettuja lauluja.

Konsertti on Kirkkopäivien lisämaksullista ohjelmaa. Liput myy lippu.fi.


Pelle Miljoona United
Perjantai 19.5. 20:15-
Vähätori - Vähätorin lava
Linnankatu 3, Turku

Pelle Miljoona edustaa edelleen samaa voimaa, vihaa ja toivoa kuin on tehnyt läpi 40-vuotisen uransa löytäen aina uudet sukupolvet uudelleen ja uudelleen puolelleen. Kirjailijanakin tunnetun punk-pioneerin oivaltavissa sanoituksissa seikkailevat niin hullun vuoden 1968 nuoret, pioneerit leirinuotiolla kuin lama-sukupolven lapsetkin. Vähätorin lavalle Pelle nousee United-yhtyeensä kanssa.


Tulkoon tie, Lähetysjuhlien avajaiset
Perjantai 19.5. 20:30-21:30
Tuomiokirkko -
Tuomiokirkkokatu 1

”Jo tie on valtakunta”, totesi Mika Waltari. Kristityn tie on Jumalan kutsuma. Siihen on vain luotettava. Olet luottamuksen pyhiinvaeltaja.  Epävarmuus ja etsintä luovat elämän. Jumalan kutsumaan tiehen kuuluu sekin, että suunta voi muuttua ja silti se on oikea. Elämäsi ei ole suora valtatie, mutta oikea se tie on, koska Jumala on sinut sille kutsunut. Tulkoon Tie.

Kirkkopäivien yhteydessä pidettävien Valtakunnallisten Lähetysjuhlien avajaisissa omaa tietään pohtivat Frans Hannula (näyttelijä Hannu Pajunen), aidsin takia orvoksi jäänyt Tesfaye Nigusu ja lähetystyöntekijä Ammi Kallio. Musiikista vastaavat Timo Lehtovaara Band ja 50-vuotista toimintaansa juhliva Safari-kuoro johtajanaan Viivi Mäemets.

Tilaisuudessa kerätään kolehti aids-orpojen tukemiseen Etiopiassa.

Järj. Suomen Lähetysseura


Ekumeeninen kynttilähartaus – Ekumenisk ljusandakt
Perjantai 19.5. 21:30-22:00
Vähätori - Kirjastosilta
Linnankatu 3, Turku

Perjantaina ja lauantaina illalla vietetään Kirjastosillalla ja jokirannassa ekumeenisia kynttilähartauksia. Tunnelmalliseen kynttilähartauteen sisältyy rukousta ja raamatunlukua, kuoron musisointia ja tuohusten sytyttäminen. Tilaisuus päättyy yhteislauluun.

Perjantain hartaudessa ovat mukana ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo, piispa Kaarlo Kalliala evankelis-luterilaisesta kirkosta, Suomen Ekumeenisen Neuvoston pääsihteeri Mari-Anna Pöntinen, Salon seurakunnan Nuorisokuoro Diskantti johtajanaan Kaisa Suutela-Kuisma sekä Turun ortodoksisen kirkon kuoro johtajanaan Pasi Torhamo.


Stand up-ilta
Perjantai 19.5. 22:15-23.30
Börs - Oscar Pub&Grill
Kauppiaskatu 6

Kirkkopäivien viralliset perjantaijatkot, jo perinteeksi muodostunut stand up-jatkoklubi on ohjelmassa jälleen. Tule ja hengähdä illan lopuksi.

Hilpeystakuu. Vauhtia ylläpitämässä Mikko Vaismaa, Kari Kanala, Milla Mäkitalo.


Finlandssvenska ekumeniska kyrkodagar
Lauantai 20.5. 08:45-22:15
Marina Palace -
Linnankatu 32

Kyrkodagarna är ekumeniska och riktar sig till församlingarnas anställda, förtroendevalda och frivilliga medarbetare.
Läs mer

Ruotsinkieliset kirkkopäivät järjestetään rinnakkaistapahtumana, jolla on kiinteä yhteys Kirkkopäiviin.
Lue lisää


Arjen ekumenia nuorten asuntolayhteisössä
Lauantai 20.5. 09:00-10:00
Logomo - Move 2 Auditorio (126 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Adventtikirkon ylläpitämällä Toivonlinnan kampuksella asuu ja opiskelee noin 170 nuorta läpi kouluvuoden. Tule kuulemaan, miten eri kirkkokunnista tulevat nuoret elävät ekumeniaa arjessaan.

Mitä tapahtuu, kun kotoa opittu usko kohtaa toisenlaisen kristillisen uskon? Mitä tapahtuu, kun uskova ja ei-uskova nuori asuvat samassa asuntolassa.

Paneelikeskustelussa mukana nuoria, heidän vanhempiaan, koulun edustaja ja asiantuntijoita.

Paneelikeskustelussa luodataan nuorten asuin- ja kouluyhteisön kokemuksia eri tavalla uskovien yhteiselosta Suomen kristillisen yhteiskoulun kampuksella Piikkiössä. Kampuksella toimii esikoulu, peruskoulu ja lukio, ja päiväkoululaisten lisäksi noin 80 nuorta asuu kampuksen oppilasasuntolassa.

Koulu on Suomen Adventtikirkon ylläpitämä, mutta monet koulun opettajista ja oppilaista ovat muiden kirkkokuntien kasvatteja. Asuntolan luottamuksellisessa ilmapiirissä muodostuu sekä omaa uskoa tukevia että sitä haastavia tilanteita. Näitä tilanteita nuoret tuovat käsiteltäväksi perheeseensä, kun käyvät kotona viikonloppuisin ja lomilla. Miten arjen ekumenia elää nuorten ja heidän perheidensä arjessa?

Järj. Toivonlinnan tuki ry


Avuttoman raivo?
Lauantai 20.5. 09:00-10:00
Logomo - Logomo-sali (1800 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Sodat, konfliktit ja terrorismi ovat läsnä jokaisessa uutislähetyksessä. Ilmasto muuttuu ja maapallon ekologia on yhä uhanalaisempi. Kansat vaeltavat. Länsimaisen demokraattisen yhteiskunnan tulevaisuus näyttää epävarmalta. Ketkä pärjäävät, ketkä jäävät jalkoihin? Onko avuttomalla muuta mahdollisuutta kuin raivo?  Kirkko tässä myllerryksessä?

Lähetysseuran ja Pipliaseuran yhteinen tunti Raamatun äärellä.

Ajatuksiaan tulevaisuudesta, sodasta, rauhasta ja kirkon tehtävästä ovat jakamassa politiikan tutkija, dos. Sami Borg; TT, rap-artisti Lauri Kemppainen; projektipäällikkö Minna Saarnivaara ja pastori, tutkija Marjaana Toiviainen. Raamattumeditaatioon johdattelee hengellisen ohjauksen pastori Jussi Holopainen. Tilaisuuden juontaa Sana-lehden päätoimittaja Heli Karhumäki.

Tilaisuudessa kerätään kolehti sovinnon- ja rauhantyölle Kolumbiassa ja Lähi-Idässä Suomen Lähetysseuran kautta sekä Lukutaitoa naisille Afrikassa –ohjelmaan Suomen Pipliaseuran kautta.

Järj. Suomen Lähetysseura ja Suomen Pipliaseura

 


Gender Equality and Peacebuilding – Voices for Contemporary Reformation
Lauantai 20.5. 09:00-10:30
Logomo - Move 1 (150 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Women’s inclusion in decision-making has progressed greatly since the time of Reformation. However, gender equality is still but a distant dream in many countries and increasingly challenged in the contemporary world.

This panel aims at discussing the importance of gender equality in peacebuilding and women as agents for peace and social reforms. Our distinguished panel of Finnish and international experts introduces both theological and practical approaches to the theme.

Panelists:

 • Rev. Berit Hagen Agøy, General Secretary of the Council on Ecumenical and International Relations, Church of Norway
 • Dr. Kaisamari Hintikka, Assistant General Secretary for Ecumenical Relations and Director for the Department for Theology and Public Witness, Lutheran World Federation
 • Lic. Josefina Hurtado Neira, Director of the Special Desk on Women and Gender, Mission 21
 • Dr. Elina Vuola, Academy professor, University of Helsinki

Opening words: Dr. Mari-Anna Pöntinen, General Secretary, Finnish Ecumenical Council
Moderator: Ms. Katariina Väisänen, Campaign Coordinator, Finnish Ecumenical Council

What is the relevance of empowering women for peacebuilding or social reformation? How can we promote gender equality in reconciliation and peacebuilding by theological and concrete methods?

You are welcome to join the discussion!

The panel is organized by the Finnish Ecumenical Council and is part of the annual campaign Finnish Churches for Justice and Peace Vastuuviikko.


Hiljaisuuden poluilla / På tystnadens stigar
Lauantai 20.5. 09:00-21:00
Aurelia -
Aurakatu 18

Kaipaatko välillä vilinästä hiljaisuuteen? Voit tulla vain hetkeksi tai viipyä kokonaisen retriittipäivän osallistuen meditaatioihin ja rukoushetkiin. Vaikenemme suomeksi ja ruotsiksi. Anna itsellesi tilaa hengittää ja olla olemassa sellaisena, kuin olet.

Labyrinttimeditaatiossa teet pyhiinvaellusmatkaa kohti labyrintin keskustaa ja omaa sisintä.  Teatteriesitys ”Syvä polku (eli mahdottoman yksinkertaisuus)” tutkii ihmisen suhdetta sisäiseen todellisuuteen sekä läsnäoloa nyt-hetkessä.

Kirkkopäivien aikana Turun ruotsalaisen seurakunnan seurakuntatalo Aurelia kutsuu hiljaisuuteen vilkkaan kirkkopäivätarjonnan keskeltä. Johdatukset mietiskely- ja rukoushetkiin toteutetaan pääosin kaksikielisesti. Hiljaisuudessa voit levätä ja löytää sen, mikä juuri nyt on sinulle oleellista. Ateriat nautitaan vaieten, meditatiivista musiikkia kuunnellen.

9.00 Luottamuksen messu / Tillitens mässa / Mass of Trust, pastori Miika Ahola, muusikko Matleena Närvänen ym.
10.30 Meditation / meditaatio, kyrkoherde Kent Danielsson
11.30 Tidebön / rukoushetki Ad sextam, pastor Björn Öhman
12-14 Keittolounas hiljaisuudessa meditatiivista musiikkia kuunnellen/ Sopplunch i tystnad med meditativ musik 5 €
12-12.45 Labyrinttimeditaatio, ryhmä 1
13-13.45 Labyrinttimeditaatio ryhmä 2, / labyrintmeditation ,  grupp 2
Ilmoittautuminen ryhmiin perjantaista lähtien, max 20 / ryhmä. Retriittipappi Päivi Vuorilehto.
14-15.15 Syvä polku (eli mahdottoman yksinkertaisuus), teatteriesitys, kirkkoherra Tuomo Norvasuo, Kari Mäkiranta, Markku Tuulenkari & kuoro.
15.30-16.30 Meditaatio, mindfulness-ohjaaja Seija Mauro
16.30-18 Ateria hiljaisuudessa meditatiivista musiikkia kuunnellen / Middag i tystnad med meditativ musik 5 €
17-18 Labyrinttimeditaatio. Ilmoittautuminen ryhmiin perjantaista lähtien, max 20 / ryhmä. Retriittipappi Päivi Vuorilehto.
18.00 Rukoushetki Vesper, nuorisotyöntekijä Hannele Lund, kappalainen Seppo Riihimäki
19.00-20.00 Meditaatio, mindfulness-ohjaaja Seija Mauro


Kirjallinen aamuklubi
Lauantai 20.5. 09:00-10:30
Logomo - Teatterisali (350 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Kirjojen ja keskustelun ystävien toiveohjelmassa kuullaan painavaa puhetta kirjantekijöiltä. Istahda Logomon teatterisaliin lempikirjasi ajaksi tai kuuntele koko neljän kirjoittajan setti. Kirjallisen aamuklubin teemat nousevat Kirjapajan kustantamista teoksista, joiden kirjoittajia haastattelevat Eeva Johansson ja Kalevi Virtanen.

Teemoina: AVIOLIITTO – VITOSLAISUUS – KAPITALISMI – MINÄ

Kirjoistaan kertomassa: Björn Vikström, Eero Junkkaala, Mikko Heikka, Katariina Järvinen

Klo

9.00 Piispa Björn Vikström: Mikä tekee avioliitosta kristillisen?
9.20 TT Eero Junkkaala: Mikä viidettä herätysliikettä kantaa?
9.40 Emerituspiispa Mikko Heikka: Oliko Martti Luther kapitalisti?
10.00 Sosiaalipsykologi Katriina Järvinen: Kaikki elämäni minät

Taustalla olevat teokset:

Björn Vikström: Monta rakkautta, Seksuaalisuuden, parisuhteen ja avioliiton teologia
Eero Junkkaala: Viides herätysliike – Näin minä sen näen
Mikko Heikka: Kapitalismi, kristinuskon musta joutsen. Esseitä uskosta ja rahasta.
Katriina Järvinen: Saanko esitellä, Monenlaiset minämme

Järj. Kirjapaja

 


Kirkkotori
Lauantai 20.5. 09:00-20:00
Logomo -
Köydenpunojankatu 14

Logomossa sijaitsevalla Kirkkopäivien Kirkkotorilla järjestöt, yhteistyökumppanit ja alueen yrittäjät esittelevät toimintaansa ja palvelujaan Kirkkopäivä-vieraille.

Yleisöllä vapaa pääsy. Tervetuloa!

 


Rukouksen talo
Lauantai 20.5. 09:00-17:00
Betel-kirkko -
Yliopistonkatu 29 a, 20100 Turku

Rukouksen talossa voi piipahtaa tai viipyä tuntikausia. Tietyin kellonajoin alkaa tietoisku erilaisista rukouksen tavoista tai perinteistä.

Voit tutustua, ihmetellä tai ihastella, löytää uutta omaan rukouselämään ja kokeilla, miltä tuntuu rukoilla liturgisesti, rukoushelmien avulla, tanssien tai värittäen raamatunlauseita. Voit rukoilla yksin tai pyytää esirukousta. Rukouksen talossa opetetaan rukouksesta, rukoillaan yhdessä ja palvellaan rukouksin.

klo
9.30-11 Liturginen rukous ja rukoushetket, pastori Timo Viitanen
11-12.30  Armolahjat ja esirukous, toimittaja Pekka Heikkilä ja viestintäsihteeri Anna-Liisa Hyrsky-Heikkilä
12.30-14  Kehollinen rukous, pastori Hannele Tenhu ja psykologi Titta Hassila
14-15.30 Iona ja kelttiläinen rukousperinne, pastori Pauliina Järvinen
15.30-17 Rukoushelmien tekeminen ja käyttö (materiaalimaksu 5 €), Aino Vesti, KRS

Luennon jälkeen käytännön harjoitus ja aikaa hiljaiselle rukoukselle kirkkosalissa, rukousalttareiden ääressä ja esirukoukselle sivuhuoneissa.

Järj. Turun Henrikinseurakunta ja Kansan Raamattuseura


Ystävyysseurakuntaseminaari
Lauantai 20.5. 09:00-12:00
Mikaelin srk-koti -
Puistokatu 13

Ystävyysseurakuntatoiminta on kirkossamme vahvaa ja arvokasta. Sadat suomalaiset seurakunnat ovat osallistuneet erityisesti Viron, Inkerin ja Unkarin luterilaisten kirkkojen seurakuntien hengelliseen ja aineelliseen jälleenrakentamiseen kommunistisen ajan jälkeen. Samalla ne ovat itse rakentuneet yhteydestä ystävyysseurakuntiinsa.

30 vuotta sitten puhaltaneet muutoksen tuulet johtivat muurien murtumiseen ja rajojen aukenemiseen. Tämä loi edellytykset ystävyysseurakuntatoiminnan kasvulle. Viime aikoina muutoksen tuulet ovat kääntyneet toiseen suuntaan. Millaisen uuden merkityksen tämä antaa seurakuntien väliselle yhteydelle?

Muutoksen tuulet – mistä tunnet sä ystävän? -ystävyysseurakuntaseminaarissa keskustellaan sisarkirkoissamme ja niiden toimintaympäristöissä tapahtuneista muutoksista ja kysytään, mikä tekee ystävyysseurakuntatoiminnasta ajankohtaista ja tärkeää. Onko se edelleen toimiva muoto myös uusille kansainvälisille avauksille seurakunnissa?

Millaista muutosta eri ystävyysseurakuntamaissa on tapahtunut? Millaisiksi sisarkirkkomme ovat kasvaneet ja itsenäistyneet? Vaikuttavatko muutokset paikallisiin seurakuntiin ja sitä kautta ystävyysseurakuntatoimintaan? Miten toiminta on kehittynyt vähemmän perinteisissä ystävyysseurakuntamaissa? Muutosten ja mahdollisuuksien tiedostaminen auttaa asettamaan tavoitteita mielekkäälle toiminnalle.

Miksi ystävyysseurakuntatoiminta on edelleen tärkeää, mikä siinä on keskeistä? Seminaarin lopuksi suunnitellaan yhdessä tulevaa ja keskustellaan, millaista tukea seurakunnat toivoisivat toiminnalleen – esimerkiksi neuvottelupäivien yhteydessä?

Mukana keskustelemassa ovat Klára Balicza ja Csaba Baranyai Unkarin, Kaido Soom Viron ja Kristiina ja Jukka Paananen Inkerin ev.-lut. kirkosta sekä Dick Lewis Englannin anglikaanisesta kirkosta.

Järj. Kirkon ulkoasiain osasto


Rohkeasti eteenpäin! Luottamushenkilöseminaari
Lauantai 20.5. 09:30-12:00
Seurakuntien toimitalo - Juhlasali 2. krs
Eerikinkatu 3, 20100 Turku

Kristittynä eläminen, vain juhlapuheitako ja kirkossa käymistä? Miten seurakuntalainen tulee kuulluksi? Miten seurakunnan luottamushenkilö voi vaikuttaa? Mihin tulevaisuuden seurakunta on menossa? Seurakuntien luottamushenkilöiden seminaarissa keskustellaan kirkon ajankohtaisista kysymyksistä Reformaation merkkivuoden, Mikael Agricolan ja seurakunnan tulevaisuuden hengessä.

Rohkeasti eteenpäin! -seminaari kutsuu seurakuntien luottamushenkilöitä pohtimaan, mitä on maallikkous ja kuinka luottamushenkilö voi vaikuttaa seurakunnassa.

 • Kristittynä/luottamushenkilönä arjessa -teemaan johdattelee Kotimaan julkaisupäällikkö Olli Seppälä
 • Kirkon tulevaisuuskomitean näkökulmia seurakuntatyön tulevaisuudesta avaa Kuopion Männistön seurakunnan kirkkoherra, tulevaisuuskomitean varapuheenjohtaja Aulikki Mäkinen

Musiikkia ja yhteislaulua, nuorten musiikkiryhmä Piikkiön seurakunnasta, johtajanaan Jori Saloranta. Yhteistä ajatusten vaihtoakaan ei ole unohdettu.

Järj. Seurakuntaopisto/Agricola ja Kirkkopäivät


Ammuu! Orkesteri lapsille ja lapsenmielisille
Lauantai 20.5. 10:00-10:45
Tuomiokirkontori - Tuomiokirkontorin lava
Tuomiokirkonkatu 1

Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu! esittää lastenmusiikkia tuorein, svengaavin sovituksin. Laatua entisille, nykyisille ja tuleville lapsille.

Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu! viihdyttää sekä lapsia että aikuisia kansanmusiikkiperinnettä kunnioittaen. Ammuu! hallitsee musiikillisia tyylilajeja kalevalaisesta laulusta salsaan ja sottiisiin, jazzista reggaen rytmeihin. Raikkaat, kekseliäät sovitukset sekä taidokas soitto ja stemmalaulu ovat omaleimaista Ammuun! musiikille. Tule riemuitsemaan Ammuun kanssa!

Metsään-konsertti
Kun Ammuu! ryhtyy etsimään aarretta, alkaa jännittävä seikkailu taianomaisessa metsässä. Tämän mukaansatempaavan matkan aikana tutustutaan monenkirjaviin metsän asukkaisiin. Luvassa on riemukkaita hetkiä, lauluja ja leikkejä metsän siimeksessä sekä ripaus taikaa. Miten puut soivat? Entä löytyykö aarre? Tule mukaan selvittämään!
Konsertin kesto 45 min. Soveltuu kaikenikäisille.

Järj. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä


Ilo sulle ja mulle -lähetyssafari
Lauantai 20.5. 10:00-16:00
Tuomiokirkontori -
Tuomiokirkonkatu 1

Suomen Lähetysseuran tuottamassa lasten lähetysnäyttely Lähetyssafarissa matkustetaan Afrikasta Aasiaan ja Etelä-Amerikkaan kuvien avulla.

Kuvia on kodeista, kouluista ja leikeistä eri maissa. Lisäksi näyttelyssä on mukana neljä nukkea: Adama Senegalista, Nur Nepalista, Mai Thaimaasta ja Pedro Boliviasta. Saat kuulla heidän elämäänsä liittyviä tarinoita. Monet maailmalta tuodut esineet havainnollistavat lasten tarinoita. Tarinoiden lomassa kerrotaan esineiden käyttötavoista, ruokailutavoista, leikeistä ja peleistä sekä siitä, mitä hyvää lähetystyöllä voidaan saada aikaan.

Safari on tarkoitettu n. 5–10-vuotiaille lapsille. Safarikierros kestää n. 45 minuuttia, vetäjänä Suomen Lähetysseuran työntekijä.

Safarikierrokset klo 10.30, 11.30, 12.30 ja 13.30

Järj. Suomen Lähetysseura


iMove: Katukorista junnuille
Lauantai 20.5. 10:00-14:00
Tuomiokirkontori -
Tuomiokirkonkatu 1

Tule pelaamaan korista tai vain heittämään hienoja koreja iMove-junnukoriskentälle! Hyvää musiikkia, hyvää tunnelmaa, vapaaheittokisa.

Järj. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä jaTurun NMKY


KISS MY KIRKKO
Lauantai 20.5. 10:00-
Tuomiokirkontori -
Tuomiokirkonkatu 1

Tuomiokirkossa, Tuomiokirkontorilla ja sen lavalla koko lauantain kestävä KISS MY KIRKKO -tapahtuma tarjoaa maksutonta ohjelmaa koko päivän ajan kaikenikäisille. Tervetuloa mukaan!

10:00-10:45 Ammuu! Orkesteri lapsille ja lapsenmielisille
10:00-14:00 Seikkailuja lapsiperheille Tuomiokirkontorilla
10:00-14:00 iMove: Katukorista junnuille
10:00-16:00 Testaa fudistaitosi!
10:00-16:00 Ilo sulle ja mulle –lähetyssafari
12:00-14:00 Leiki kirkkoa -nurkkaus
11:15-11:45 Muskaripyhis
12:00-14:00 Opastukset Kirkonrotta muistelee -näyttelyyn (15 min.)
12:00-13:15 Jippii Ristin maa 2017 konsertti
12:00 -14.30 Kas Kummaa! nukketeatteriesitykset klo 12, 13 ja 14 (30 min.)
13:00-16:00 Veisukaraoke
13:15-13:25 FightBack Run tekee hyvää!
13:45-14:05 Tubettajat Hermanni ja Mariieveronica
14:30-15:10 Mikaveli
15:00-18:00 Peace United goes Liikkuva seurakunta katufudis
15:15-15:30 M18 –tanssiryhmä
16:30-17:55 Pekka Simojoki & Exit 30-vuotisjuhlavuosi
18:05-18:25 FightBack Run tekee hyvää!
19:30-21:00 VALOA PÄIN ”Sing along”-iltamat
22:00-24:00 iMove: Yökatukoris
24:00-07:00 A Night in the Cathedral K-16


Kuurojen Lähetyksen avoimet ovet
Lauantai 20.5. 10:00-14:00
Kuurojen Lähetys -
Läntinen Pitkäkatu 22 A 3, Turku

Tervetuloa tutustumaan Kuurojen Lähetyksen toimintaan

Näyttely Kuurojen Lähetyksen kohdekouluista Tansaniassa ja Eritreassa.

Kahvitarjoilu.

 

 

 

 


Näkymä tulevaisuuden Suomesta. Mikä sitä ohjaa?
Lauantai 20.5. 10:00-11:00
Logomo - Logi 1-2 (250 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Arvot, arvojohtaminen ja myötätunto nostetaan usein esille puhuttaessa tämän päivän menestystekijöistä. Arvot eivät ohjaa ainoastaan yksittäisten ihmisten elämää, vaan myös yritysten ja muiden organisaatioiden elämää. Kun arvojohtamisen merkitys korostuu ja vahvistuu globalisoitumisen seurauksena, ihmiset ja organisaatiot saavat jotakin pysyvää ja syvään juurtunutta hektisesti muuttuvassa maailmassa.

Muuttaako ja mullistaako tämä työelämän, politiikan ja organisaatioiden toiminnan perusteet?

Paneelissa arvojohtamiseen ja arvojen merkitykseen perehtynyt liiketoimintakehittäjä Jaana Villanen kysyy, haastaa ja peräänkuuluttaa näkökulmia merkittäviin globaaleihin ja yhteiskunnallisiin valintoihin ja tekoihin ministeri Raimo Sailakselta ja piispa Tapio Luomalta. Raimo Sailas on tehnyt pitkän uran suomalaisena virkamiehenä. Koulutukseltaan Sailas on valtiotieteen kandidaatti. Piispa Tapio Luoma toimii Espoon hiippakunnassa.

Tutkimukset väittävät, että ihmiset, yritykset ja organisaatiot voivat hyvin, jos ne pystyvät sopeutumaan työelämän muuttuneisiin tilanteisiin. Myötätunto, arvojen ja itselleen tärkeiden asioiden tunnistaminen ja niiden toteuttaminen elämässä sekä ystävällinen suhtautuminen niin itseä kuin toisia kohtaan lisää hyvinvointia.

Tapahtuuko kaikki johtaminen lopultakin arvojen kautta? Tulevatko toiminnassa todelliset arvot esiin? Kuinka arvot toimisivat toiminnan ohjaajina ja näkyisivät päivittäin kaikessa arjen tekemisessä ja valintatilanteissa?

Mitä tämä kaikki tarkoittaa organisaatioiden ja yhteiskunnallisten vaikuttajien ja poliittisten päättäjien toiminnassa? Voiko toiminta, jossa arvot, välittäminen, toisten huomioiminen ja merkityksellinen tekeminen nostetaan keskiöön, olla edes kannattavaa?


Raamattu 2020 -raamattuakatemia
Lauantai 20.5. 10:00-14:00
Mikaelinkirkko -
Puistokatu 16, 20100 Turku

Millainen on Raamatun juoni ja mikä sen ydinsanoma? Mistä Raamattu koostuu ja mitä se haluaa meille kertoa? Ota koko Raamattu haltuun kerralla tai tarkenna kuvaasi jostain sen osasta.

Raamattu 2020 -opetussarjassa Suomen parhaimmat raamatunopettajat käyvät läpi koko Raamatun alusta loppuun kahdessa 4 tunnin kokonaisuudessa johtotähtenään ””On synti opettaa Raamattua kuivasti””. Yksittäiset opetusosiot kestävät 25 minuuttia. Tule koko ajaksi tai kurkkaamaan.

Opetusosiot alkaen klo

10.00 Rukouksia, valitusta ja ylistystä, Riitta Keskimäki, Kansan Raamattuseura
10.30 Katso loppuun asti, Jouni Turtiainen, Espoonlahden srk
11.00 Tuomion ja armon Jumala, Anu Vuola, Raamatunlukijain liitto
11.30 Jeesuksen elämä ja kuolema, Ulla Saunaluoma, Kansan Raamattuseura
12.00 Minä olen, piispa Matti Repo
12.30 Evankeliumi maailmaan, Minnamaria Tammisalo, Tampereen tuomiokirkkosrk
13.00 Seurakuntaa rakennetaan, Lauri Thurén, Joensuun yliopisto
13.30 Maailman historia Jumalan kädessä, Eero Junkkaala, Raamatunopetusakatemia

Järj. Raamatunopetusakatemia yhteistyössä seurakuntien ja järjestöjen kanssa


Raamattu Agricolasta digiaikaan
Lauantai 20.5. 10:00-16:00
Pääkirjasto
Linnankatu 2, 20100 Turku

Tiesitkö, että vuoden 1642 Raamattu painoi kuusi kiloa ja että vuoden 1776 Raamattu maksoi hyvän hevosen verran? Nykypäivän lukijalla on helpompaa: mobiililaite mahtuu taskuun, ja matkassa kulkee helposti ja huokeasti useampikin raamatunkäännös.

Tule tutustumaan näyttelyyn, joka esittelee suomenkielisen Raamatun vaiheet Agricolasta tähän päivään!

Keskiajan kirkon kieli oli latina, jota suomalainen korpikansa ei ymmärtänyt. Reformaatiossa keskeistä oli Raamatun kääntäminen kansan kielelle.

Uskonpuhdistaja Martti Lutherin kääntämä saksankielinen Raamattu valmistui vuonna 1534. Hänen oppilaansa Mikael Agricola käänsi ensimmäisen Uuden testamentin suomeksi vuonna 1548. Näyttely valottaa kotimaisen raamatunkäännöstyön vaiheita ja Raamatun käyttöä Suomessa.

Näyttely Turun kaupunginkirjastossa 4.–31.5.2017. Näyttely liittyy reformaation 500-vuotismerkkivuoteen ja on osa Turun Kirkkopäivien ohjelmaa 19.–21.5.2017

Järj. Suomen Pipliaseura


Raamattu-vinkkibaari
Lauantai 20.5. 10:00-14:00
Mikaelinkirkko - Ruusuhuone
Puistokatu 16, 20100 Turku

Tarvitsetko virtaavaa vettä kaivoosi tai uutta viiniä uusiin leileihin? Tule kokeilemaan, miltä DigiMarkus kuulostaa ja mitä uutta verkko voi tuoda raamatunopiskeluun. Tutustu samalla erikielisiin raamatunkäännöksiin ja Pipliaseuran raamatunkäännöstyöhön.

Järj. Suomen Pipliaseura


Seikkailuja lapsiperheille Tuomiokirkkotorilla
Lauantai 20.5. 10:00-14:00
Tuomiokirkko -
Tuomiokirkkokatu 1

Tuomiokirkossa, sen edessä, takana ja ympärillä on tarjolla seikkailua koko perheelle. Sisällä kirkossa voit osallistua koko perheen Muskaripyhikseen eli koko perheen pieneen kirkkohetkeen tai katsella reformaation merkkivuoden Kas Kummaa! -nukketeatteriesitystä. Kirkossa voit myös leikkiä Leiki kirkkoa -nurkkauksessa. Kirkonrotta muistelee -näyttelyn opastetuilla kierroksilla saat tutustua kirkon historiaan.

Ulkonakin tapahtuu klo 10.00-14.00: Perheen pienimmille on tarjolla Kirkon ympärijuoksu. Tule myös kokeilemaan miten sinulta sujuu polkuautoilu tai yhteisen taideteoksen tekeminen.

Tapahtumassa voit kohdata kirkonrotat Tildan & Huldan ja Lorutädiltä voit pyytää itsellesi lorun. Touhujen lomassa voit nauttia myös soppaa niin kauan kuin sitä piisaa.

Muskaripyhis klo 11.15-11.45
Opastukset (15 min) Kirkonrotta muistelee -näyttelyyn Agricolan kappelissa klo 12-14
Kas Kummaa! nukketeatteriesitykset, kesto n. 30 min. Tarkk’ampujan kappelissa klo 12, 13 ja 14.
Leiki kirkkoa -nurkkaus klo 12-14

Järj. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, Turun Helluntaiseurakunta ja Nuori Kirkko ry


Testaa fudistaitosi!
Lauantai 20.5. 10:00-16:00
Tuomiokirkontori -
Tuomiokirkonkatu 1

Tuomiokirkkotorilla pääset kokeilemaan jalkapallotaitojasi ja kisaamaan jalkapallo-pujottelukisassa. Osallistu myös muihin tekniikkakilpailuihin.

Lähetysyhdistys Kylväjän urheilutyön tiimi, FLOM Sports Club, haastaa yhdistämään uskon ja urheilun. Tarjolla on pieniä palkintojakin!

Kilpailujen yhteydessä voit tutustua mongolialaiseen jurttaan, jossa on esillä perinteistä ja nykypäivän asumismuotoa Mongoliassa. Jurtassa Lähetysyhdistys Kylväjä esittelee urheilulähetystyötä.

Kristillisessä urheilutyössä löytyy kasvu- ja palvelupaikka ja mahdollisuus elää lähetyselämää yhdessä muiden kanssa sekä kotimaassa että ulkomailla.

Järjestäjä: Lähetysyhdistys Kylväjä


Kehity johtajana — Global Leadership Summit (GLS)
Lauantai 20.5. 10:30-12:30
Logomo - Move 2 Auditorio (126 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Melinda Gates kertoo Bill Hybelsin videohaastattelussa Bill & Melinda Gates Foundation -säätiön puitteissa tekemästään hyväntekeväisyystyöstä. Hän on säätiön työtä johtaessaan huomannut, että liike-elämän opeista on ollut paljon hyötyä.

Patrick Lencioni puhuu parhaan mahdollisen joukkuepelaajan ominaisuuksista. Hän tutkii kolmea ratkaisevaa hyvettä, jotka tehostavat tiimityötä ja enteilevät tiimille menestystä.

Fasilitaattori: Olli Viljakainen, Tampereen seurakunnan Uusi verso –yhteisön pappi
Mukana myös GLS Suomen puheenjohtaja Markus Österlund, Kansallisen ohjausryhmän jäsen Merja Pitkänen ja GLS-koordinaattori Karoliina Leikkari

Global Leadership Summit (GLS) on ekumeeninen, kansainvälinen johtajuuskoulutus, joka kokoaa kristittyjä ympäri maailman kasvamaan omassa tehtävässään ja johtajuudessaan Kristuksen seurakunnassa. Vuosittainen kaksipäiväinen konferenssi tarjoaa innostavaa opetusta niin hengellisessä kentässä, liike-elämässä kuin kolmannella sektorillakin toimivilta maailmankuuluilta kristityiltä johtajilta.

Global Leadership Summit tuo Kirkkopäiville videon välityksellä kaksi maailmankuulua kristillistä johtajaa: Melinda Gates, Bill & Melinda Gates Foundation -säätiön puheenjohtaja, sekä Patrick Lencioni, The Table Group -konsulttiyrityksen perustaja, menestyskirjailija.

Bill & Melinda Gates Foundation -säätiön puheenjohtajana Melinda Gates laatii ja hyväksyy strategioita, seuraa tuloksia ja määrittelee organisaation kokonaissuuntaa. Työssään hän keskittyy naisten ja tyttöjen voimaannuttamiseen, mikä kohentaa ratkaisevasti perheiden, yhteisöjen ja yhteiskuntien hyvinvointia.  Gates lähti Microsoftista 1996 keskittyäkseen hyväntekeväisyystyöhönsä ja perheeseensä.

Patrick Lencioni on yksi Amerikan kysytyimmistä bisnespuhujista. Hän on erikoistunut johtamisen ja organisaation tervehdyttämiseen ja kirjoittanut liike-elämän alalta 10 kirjaa, mm. Viisi toimintahäiriötä tiimissä. Uusimmassa teoksessaan, Paras mahdollinen joukkuepelaaja, hän tutkii kolmea ratkaisevaa hyvettä, jotka tehostavat tiimityötä ja enteilevät tiimille menestystä.

Konferenssi toteutetaan videon välityksellä. Jokaisen puheen jälkeen on varattu aikaa pureutua syvemmälle aiheeseen yhdessä muiden osallistujien kanssa. Työskentelyä tukee konferenssityökirja.

Järj. GLS Suomi


Namibiasta Syyriaan – Lähetysseura rauhaa rakentamassa
Lauantai 20.5. 10:30-12:00
Logomo - Logomo-sali (1800 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Lähetysseura on tehnyt pitkään työtä rauhan edistämiseksi konflikteissa – mitä tästä on opittu?  Kuinka Namibiassa saavutettiin rauha? Entä millaista rauhantyötä Suomen Lähetysseura tekee Syyriassa nyt? Sodan vaikutuksia ja rauhan edellytyksiä pohtivat namibialainen ja syyrialainen rauhantekijä sekä Suomen Lähetysseuran rauhantyön asiantuntijat.

Suomen Lähetysseuran työ rauhan edistämiseksi alkoi Namibiasta ja jatkuu nyt Syyriassa. Miksi Suomen Lähetysseura tekee rauhantyötä? Mitä matkan varrella on opittu? Miten rauha saavutettiin Namibiassa ja millaista on rauhantyö Syyriassa? Rauhan ja sovinnon kysymyksiin pureutuvat muun muassa köyhyyden poistamisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin ministeri Zephania Kameeta sekä piispa Veikko Munyika Namibiasta, Syyrian rauhanhankkeen johtaja Omar Abdulaziz Hallaj Syyriasta ja ulkomaantyönjohtaja Rolf Steffansson ja rauhantyön ja vaikuttamisen päällikkö Kristiina Rintakoski Suomen Lähetysseurasta. Tilaisuuden juontaa Kotimaa-lehden päätoimittaja Mari Teinilä.

Järj. Suomen Lähetysseura


Suomen Pipliaseuran vuosikokous
Lauantai 20.5. 10:30-13:30
Hopeseurakunta -
Tuureporinkatu 10

Valtakirjojen tarkistus klo 9.00-10.15. Tilaisuus kestää 2 – 3 tuntia. Vuosikokous on tarkoitettu virallisille vuosikokousedustajille. Kokousmateriaali ladattavissa etukäteen www.piplia.fi  -sivuilta. Materiaali on saatava myös paikan päältä.


”Uuskansalaiset!” Kirkko toimijuuden rakentajana
Lauantai 20.5. 11:00-12:00
Logomo - Move 1 (150 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Maailma muuttuu, yhdistykset näivettyvät, sosiaaliset etäisyydet ja eriarvoisuus kasvavat. Ihmiset yksinäistyvät ja eristyvät toisistaan. Välittäminen, yhteisistä asioista kiinnostuminen ja ilmiöiden synnyttäminen sen sijaan ovat selvästi nousussa. Niistä nousevat uudet kansalaistaidot, uusi kansalaisuus.

Voiko kirkon väki oppia jotakin siitä, miten spontaani aktivismi rakennetaan ja miten siitä tulee tapa olla? Tai siitä, miten synnytetään kestäviä yhteisöjä, joissa ihmisten on hyvä elää?

Ajankohtaispaneelin juontaa Matti Helin, kehitysjohtaja, Diakonia ja sosiaalinen vastuu, Helsingin Diakonissalaitos

Keskustelijoina Pauliina Seppälä, Yhteismaa ry, kaupunkiaktivisti, Nappi Naapurin ja mesenaatti.me -alustan perustaja, Henrietta Grönlund, Helsingin yliopiston kaupunkiteologian yliopistonlehtori ja Hanne von Weissenberg, Tampereen hiippakunnan verkosto- ja yhteisötyön asiantuntija.

Välittäviä yhteisöjä voidaan rakentaa. Ne syntyvät joko intuitiivisten oivallusten ja ideoiden ympärille tai metodisesti yhteisen intressin etsinnässä ja dialogisen vuorovaikutuksen avuin. Kun ihmisten vahvuuksia ja kyvykkyyksiä tuetaan, heidän toimijuutensa yhteisön ja oman elämän hyväksi herää. Kokeilukulttuuri ja nykyteknologia voivat tukea prosesseja, joissa syntyy uusi kansalaisuus ja uudet kansalaistaidot: uuskansalaiset, nymedborgare – kyky empatiaan ja halu liittyä hyvään.

Järj. Helsingin Diakonissalaitos


Katoava kirkko?
Lauantai 20.5. 11:00-12:00
Logomo - Teatterisali (350 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Ateistikin on Suomessa luterilainen ja kirkko edelleen kaikkialla. Miten luterilaisuus tietäen ja tiedostamatta on läsnä suomalaisten teoissa ja ajattelussa? Satavuotiaan Suomen menneisyyttä ja tulevaisuutta peilaavan keskustelun näkökulmina toimivat etiikka, tarina, rituaalit ja dogma.

Haastamassa ja keskustelemassa kansanedustajat Ilkka Kanerva ja Ilkka Kantola, professori Laura Kolbe ja kirkkoherra Teemu Laajasalo.
Piia Viitanen, laulu.

Insertit ja puheenkuljetus: Kimmo Saares.

 


Kenttähartaus
Lauantai 20.5. 11:00-11:15
Vähätori -
Linnankatu 3, Turku

Muutoksia ja kokeiluja pursuavassa maailmassa myös tutulla ja turvallisella on paikkansa: Suomi 100 -juhlavuoden tunnelmissa Kirkkopäivillä on mahdollisuus osallistua suomalaiseen sotilasperinteeseen kuuluvaan kenttähartauteen. Kenttähartauden musiikista vastaa partiolaisten SUMU Big Band.

Kenttähartaudella on määrämitta ja -muoto, näin myös Kirkkopäivillä: Hartauteen kuuluvat hymni, rukoukseen soitto, puhe ja rukous sekä rukouksen päätössoitto, jotka viedään läpi ilman kaavan muutoksia, olosuhteet huomioon ottaen.


Mahdollisuuksien markkinat
Lauantai 20.5. 11:00-21:00
Vähätori -
Linnankatu 3, Turku

Vähätorille ja jokirantaan levittäytyvillä värikkäillä Mahdollisuuksien markkinoilla yhdistykset, järjestöt, kirkolliset ja ei-kaupalliset toimijat esittelevät toimintaansa ja tuotteitaan kaikille kiinnostuneille. Vähätorille nousevalla esiintymislavalla on runsaasti maksutonta ohjelmaa. Lauantaina lavalla nähdään myös näytteilleasettajien omia ohjelma-osuuksia.

Tervetuloa viettämään leppoisaa aikaa, bongaamaan ideoita ja tutustumaan kirja- ja muuhun tarjotaan.

Mahdollisuuksien markkinat ovat avoinna perjantaina 19.5. klo 16–21 ja lauantaina 20.5. klo 11–21.

 

Vähätorin lavan ohjelma lauantaina

klo
11.00 Puolustusvoimien kenttähartaus
11.15 Viis Papeista
12.15-12.25 Partiolaisten ja mökkien esittely.
12.25-12.30 Parikanniemisäätiö. Kristillisen yleishyödyllisen järjestön esittely.
12.30-12.45 Suomi-Namibia-Seura ry. Suomalaisten ja namibialaisten ystävyysyhdistyksen toiminnan tarkoituksena on tukea maiden välistä kanssakäymistä. Piispa Veikko Munyika esittelee yhdistyksen toimintaa.
12.45-13.00 Tanssiryhmä M18. Brasilialais-kroatialainen kristilinen tanssiryhmä esiintyy.
13.15-13.30 Suomen Metodistikirkko. Herätyskristillisen Suomen Metodistikirkon toiminnan esittely.
13.30-13.45 Romano Missio. Kristillisenä palvelujärjestönä romaniväestön parissa toimiva Romano Mission esittely ja lauluesitys.
13.45-14.00 Changemaker. Kirkon Ulkomaanavun yhteydessä toimivan nuorten ja nuorten aikuisten vaikuttamisverkoston esittely.
14.15-14.30 Toivonlinnan Tuki. Suomen Kristillisen Yhteiskoulun esittely ja lauluesitys.
14.30-14.45 DigiMarkus esittäytyy.

klo 15 Viitasen Piia
klo 16 Salaliitto

Näytteilleasettajat:

Changemaker
Fida International ry
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry
Lounais-Suomen Partiopiiri ry
Parempi avioliitto ry
Parikanniemisäätiö
Puolustusvoimat/Sotilaspapit
Suomen Metodistikirkko
Suomi-Namibia-Seura
Suomen Sairaanhoitajain Kristillinen Seura ry (SSKS ry)
Toivonlinnan tuki ry
Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä
Turun seudun lottaperinneyhdistys ry
Varsinais-Suomen Karjalaisseurojen Piiri ry


Raamattu avautuu viittoen!
Lauantai 20.5. 11:00-12:30
Tuomiokapituli -
Hämeenkatu 13

Lutherin keskeisiä ajatuksia oli kansankielinen Raamattu. Kuitenkin virallisella viittomakielisellä raamatunkäännöstyöllä Suomessa on ikää vain viitisen vuotta. Kun viittomakielisissä tapahtumissa on mukana kieltä osaamattomia kuulevia, he ovat lähes poikkeuksetta ihastuneita viittomakielen ilmaisuvoimaan.

On aika huomata, kuinka paljon kuuroilla on annettavaa kuuleville esimerkiksi Raamatun tekstejä pohdittaessa.

Tietokirjailija Pertti Rajala alustaa aiheesta: Selkokieli, viittomakieli, kristinuskon käsitteet. Miten viestiä ymmärrettävästi?

Kääntäjä Tarja Sandholm toimii asiantuntijana ja keskustelun herättäjänä.

Järj. Turun arkkihiippakunta, viittomakielinen työ

 


Muskaripyhis
Lauantai 20.5. 11:15-11:45
Tuomiokirkko -
Tuomiokirkkokatu 1

Tervetuloa koko perheen voimin muskaripyhikseen Turun tuomiokirkkoon. Vanha kunnon pyhäkoulu on muuntautunut 2000-luvun tyyliin. Laulua, leikkiä ja vaellusta. Tule ihmettelemään, etsimään ja löytämään!

Mukana musapyhisläisiä ja musaryhmäläisiä Parkanosta.

Järj. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä sekä Nuori Kirkko ry


Viis Papeista
Lauantai 20.5. 11:15-
Vähätori - Vähätorin lava
Linnankatu 3, Turku

Viis papeista on varsinaissuomalaisten kirkonmiesten muodostama yhtye, jonka musiikki pohjaa rock’n´rolliin, bluesiin ja jazziin. Yhtyeen omat laulut kertovat tarinoita arjesta, uskosta ja elämästä tässä päivässä, usein pilke silmäkulmassa.


Luterilaisen reformaation hedelmät – makeita vai karvaita?
Lauantai 20.5. 11:30-12:30
Logomo - Logi 1-2 (250 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Luterilaisen reformaation hedelmät – makeita vai karvaita? Luterilainen piispa Jari Jolkkonen ja katolinen tiedemies Osmo Pekonen maistavat reformaation hedelmiä yleistajuisessa keskustelussa. Tule makustelemaan!

Aiempina reformaation merkkivuosina luterilaiset ovat mielellään korostaneet, kuinka Martti Luther toi uskon ja järjen valon keskiajan katolisen kirkon mustalle taivaalle. Katolilaiset ovat puolestaan saattaneet pitää Lutheria harhaoppisena kirkon hajottajana.

Mistä reformaatiossa oli lopulta kyse? Olisiko se voitu välttää? Millaisia ovat olleet reformaation arkipäivän seuraukset vaikkapa köyhyyden hoitamiselle? Miten reformaation teologiset korostukset ovat vaikuttaneet yhteiskuntaan, hyvinvointiin, koulutukseen, tieteeseen ja taiteeseen?

FT, YTT Osmo Pekonen on matemaatikko, historioitsija, katolinen maallikko sekä Euroopan tiede- ja taideakatemian kirjeenvaihtajajäsen. TT Jari Jolkkonen on Kuopion hiippakunnan piispa, Luther-tutkija sekä Euroopan tiede- ja taideakatemian jäsen.


Ikoninäyttely
Lauantai 20.5. 12:00-17:00
Ortodoksinen kirkko - Seurakuntasali
Yliopistonkatu 19, Turku

Ortodoksisen seurakunnan ikoninäyttely 15.-20.5.2017 klo 12-17 ortodoksisen seurakunnan seurakuntasalissa (Aleksandra-sali). Näyttelyssä on Margit Vainion ikoniryhmän ikoneita.


Jippii Ristin maa 2017 -konsertti
Lauantai 20.5. 12:00-13:15
Tuomiokirkontori - Tuomiokirkontorin lava
Tuomiokirkonkatu 1

Valloittavassa koko perheen Jippii-konsertissa lavalle nousevat lasten Jippii-suurkuoro, King’s Kids -tanssijat sekä Jippii-orkesteri. Konsertin ohjelmisto koostuu pääasiassa uusista, innostavista Jippii-lauluista. Lauluissa kajahtaa sanoma rististä.

Maamme kristillisistä juurista muistuttaa myös salkoon nostettava Suomen lippu – Suomi on ristin maa. Konsertin lopuksi lapset muodostavat suuren Suomen lipun Tuomiokirkon portaille.

Ristin maa -konsertti on osa Suomi 100 -juhlavuotta.

Yhteistyössä Hyvä Sanoma ry, Jippiimissio ry, King’s Kids Finland ja Turun Helluntaiseurakunta


Kas Kummaa! nukketeatteriesitykset
Lauantai 20.5. 12:00-14:30
Tuomiokirkko -
Tuomiokirkkokatu 1

Kas Kummaa! nukketeatteriesitykset klo 12, 13 ja 14 (Kaija Vähä-Vahe-Hirvilahti, Kirsi Koskinen, Maria Rosenlud)

 


Leiki kirkkoa -nurkkaus
Lauantai 20.5. 12:00-14:00
Tuomiokirkko -
Tuomiokirkkokatu 1

Leiki kirkkoa -nurkkaus klo 12-14 (Merja Forsman, Tarja Rinta-Jouppi)


Opastukset Kirkonrotta muistelee -näyttelyyn
Lauantai 20.5. 12:00-14:00
Tuomiokirkko -
Tuomiokirkkokatu 1

Opastukset (15 min) Kirkonrotta muistelee -näyttelyyn Agricolan kappelissa klo 12 – 14 (Kirkonrotat Milla Järvinen, Marianne Koskela).

 


Pyhiinvaelluspyrähdys Jaakontiellä ja Henrikintiellä
Lauantai 20.5. 12:00-13:00
Tuomiokirkontori -
Tuomiokirkonkatu 1

Oletko aina halunnut tutustua pyhiinvaellusperinteeseen? Tule saamaan kevyttä esimakua pyhään patikointiin kokeneessa seurassa. Kirkkopäivien pikku pyhiinvaelluksen reitti kulkee Tuomiokirkolta Logomoon Pyhän Henrikin tietä ja Jaakontietä. Sen johtaa pyhiinvaelluspappi TD Kalle Elonheimo.

Kokoontumispaikka ja pyhiinvaeltajien siunaaminen Agricolan patsaan luona Tuomiokirkon kupeessa. Siunaaminen klo 11.30 on tarkoitettu myös kaikille niille, jotka aikovat jossain vaiheessa kesää tehdä jonkun pyhiinvaelluksen. Ei siis pelkästään tälle kyseiselle pyrähdykselle osallistuville.

Kokoontuminen ja ohjeistus klo 11.55, matkaan lähdetään klo 12.00. Yhteensä noin 3,2 km pyhiinvaelluksen alku patikoidaan Turun läpi kulkevaa Pyhän Henrikin tietä ja Jaakontietä, kunnes käännytään kohti Logomoa.

Jos sää on kovin kesäisen lämmin, lyhyelläkin vaelluksella on syytä olla mukana juomavettä. Tämä pyhiinvaellus onnistuu kaupunkijalkineilla.

Innostuitko? Katso lisää tulevan kesän pidemmistä vaelluksista esim. Pyhiinvaellusinfo, Pyhän Henrikin pyhiinvaellus ja Pyhän Henrikin ekumeeninen pyhiinvaellus

Järj. Jaakontien ystävät

 

 

 


Kokeileva diakonia – visioita ja käytännön tekoja
Lauantai 20.5. 12:30-14:30
Logomo - Move 1 (150 henk.)
Köydenpunojankatu 14

”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” -slogan jää käytännössä turhan usein sittenkin vain suunnitelmaksi. Entä jos kokeillaankin ensin? Toteutetaan  ihan käytännössä uusia ideoita nopeasti ja pienesti! Kokeillaan kokonaan uutta tai  parannetaan vanhaa. Opitaan uutta ja löydetään uutta intoa sekä vaikuttavuutta työhön.

Tule kuulemaan viiden eri diakoniatyön kokeilun kokemuksista ja tuloksista sekä hakemaan uusia työkaluja omaan työhösi työntekijänä tai vapaaehtoisena.

Kirkkopalvelut on tukenut diakoniatyön kokeiluja yli 20 seurakunnassa lähes kaikkien hiippakuntien alueella. Keskiössä ovat olleet etenkin diakoninen vanhus-, nuoriso- ja perhetyö. Ohjelmassa kokeiluista on avataan viisi erilaista ”keissiä”:

 • Kuvaile kuvin ja sanoin. Nuorten perheiden ryhmätoimintaa Nurmijärvellä. Nurmijärven seurakunnasta Tero Konttinen, Tarja Kolari ja Eeva Aro
 • Meidän perhe yhdessä arjessa ja juhlassa. Kokeilu Kokkolassa. Kokkolan suomalaisesta seurakunnasta Camilla Honkanen ja Mervi Keränen
 • Terminaattorit. Tyttöjen pienryhmäkokeilu Jyväskylässä. Jyväskylän seurakunnasta Elina Lintulahti
 • Musta multa tuntuu. Nuorten GC-pohjainen pienryhmätoimintamalli Lahdessa. Lahden seurakuntayhtymästä Ville Forstedt ja Hevostoiminta Mintelistä Riitta Silkko-Vainio.
 • IkäArvokas. Etsivän ja osallistavan vanhustyön kokeiluja Savossa ja Varsinais-Suomessa. Kirkkopalveluista Seppo Sulkko.

Kunkin seurakunnan ja kumppaneiden ”livekokeilijat” kertovat pähkinänkuoressa, mistä on kyse. Sen jälkeen he ovat pienpajoissa haastateltavissa ja jakamassa aineistoa. Tilaisuuden juontaa diakoniajohtaja Seppo Sulkko Kirkkopalveluista.

Järj. Kirkkopalvelut

www.kirkkopalvelut.fi/diakonian-kehittäminen


Café Dialogi
Lauantai 20.5. 13:00-15:00
Turun Kirjakahvila - Brikkalan sisäpiha
Vanha Suurtori 3

Tervetuloa dialogikahvilaan tapaamaan eri uskontoja ja vakaumuksia tunnustavia henkilöitä. Kahvilassa keskustellaan vapaamuotoisesti uskonnon- tai vakaumuksenvapaudesta ja uskontojen kohtaamisesta. Tule kahvikupilliselle kuuntelemaan ja kysymään asioista, jotka mietityttävät. Mukana on kristittyjä eri kirkkokunnista ja muiden uskontojen/vakaumusten jäseniä. Kokoonnumme yhteen ystävyyden hengessä.

YK:n ihmisoikeuksien julistuksen mukaan: ”Jokaisella ihmisellä on ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapaus; tämä oikeus sisältää vapauden uskonnon tai vakaumuksen vaihtamiseen sekä uskonnon tai vakaumuksen julistamiseen yksin tai yhdessä toisten kanssa, sekä julkisesti että yksityisesti, opettamalla sekä harjoittamalla hartautta ja uskonnollisia menoja.”

Kahvilassa on esillä uskonnon- tai vakaumuksenvapaudesta sekä uskontodialogista kertovia aineistoja ja asiantuntijoita keskustelemassa näistä teemoista.

Kahvilan tarjoilut ovat omakustanteisia. Lämpimästi tervetuloa!

Järjestäjät: Suomen Ekumeeninen Neuvosto, Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ry ja USKOT-foorumi.


Hiljaisuuden Ystävät ry:n vuosikokous
Lauantai 20.5. 13:00-15:00
Mikaelin srk-koti -
Puistokatu 13

Vuosikokous on tarkoitettu Hiljaisuuden Ystävät ry:n jäsenille, mutta muutkin kiinnostuneet voivat osallistua.
Äänioikeus on ainoastaan jäsenillä.


Lähetysseuran vuosikokous
Lauantai 20.5. 13:00-16:00
Turun Yliopisto - Natura-rakennus
Vesilinnantie 5

Vuosikokous on tarkoitettu virallisille vuosikokousedustajille. Valtakirjojen tarkistus klo 11.30-13.00. Kokousmateriaali lähetetään ilmoittautuneille etukäteen postitse ja  on saatavilla myös paikan päällä.

Järj. Suomen Lähetysseura


Millainen on yksinasuvan kirkko?
Lauantai 20.5. 13:00-14:00
Logomo - Move 2 Auditorio (126 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Tilastokeskuksen mukaan Suomen asuntokunnista 42 % oli vuoden 2015 lopulla yhden henkilön asuntokuntia. Yksinasuvia käsittelevässä seminaarissa kysytään, miten kirkon arvot ja yksinasuvat kohtaavat. Millä tavoin yksinasumisen yleistyminen näkyy kirkossa ja yhteiskunnassa käytävässä keskustelussa, entä seurakuntien toiminnassa? Minkälaisia muutoksia tarvitaan ja toivotaan?

Yksinasuvat kirkon agendassa -teemasta ovat keskustelemassa Espoon piispa Tapio Luoma, kansanedustaja Annika Saarikko, toimittaja Kari Silvola, kirkolliskokouksen tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja Katri Korolainen ja diakoni Kaija Jokinen. Tervetuloa kaikki asiasta kiinnostuneet.

Paneelin lomassa ajankohtaista tietoa yksinasuvien väestöryhmästä sekä lyhyitä videoklippejä, joissa yksinasuvat kertovat näkemyksiään. Yleisöllä on mahdollisuus ottaa kantaa yksinasumisen tematiikkaan hiljaisesti äänestyslippujen välityksellä.

Tilaisuus herättää varmasti tunteita ja omat ennakkokäsitykset asiasta saattavat joutua puntariin.

Järj. Turun tuomiokirkkoseurakunnan  ja Maarian seurakunnan diakoniatyö


Presidentti Sauli Niinistö Eero Huovisen vieraana
Lauantai 20.5. 13:00-14:00
Logomo - Logomo-sali (1800 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö saapuu emerituspiispa Eero Huovisen vieraaksi Turun Kirkkopäiville. Presidentti Niinistö ja piispa Huovinen keskustelevat elämästä, Suomesta ja oikeudenmukaisuudesta lauantaina 20.5.2017 klo 13−14 Logomossa.

Eero Huovisen lämminhenkiset, sielun syviä tuntoja luotaavat keskusteluhetket ovat olleet jo vuosien ajan Kirkkopäivien suosituinta antia. Huovisen nojatuoliin ovat aiemmin istahtaneet muun muassa Suomen Pankin johtokunnan jäsen Olli Rehn ja lastenpsykiatri Jari Sinkkonen.

Myös presidentti Tarja Halonen on mukana Kirkkopäivillä. Hänen kanssaan maailmaa parantaa arkkipiispa Kari Mäkinen perjantaina 19.5.2017 klo 19−20 Turun tuomiokirkossa eri uskontojen yhteisen rauhankävelyn päätteeksi.

Kirkkopäivien ytimessä ovat monipuoliset keskusteluohjelmat, joissa pohditaan päivänpolttavia sekä ikuisia aiheita. Keskusteluja siivittävät yhteiskunnan ja kirkon vaikuttajat Suomesta ja maailmalta.


Toivon tie
Lauantai 20.5. 13:00-14:30
Konserttitalo -
Aninkaistenkatu 9, 20100 Turku

Suomen Lähetysseuran musiikkityön 50-vuotisjuhlakavalkadi.

Suomen Lähetysseuran musiikki- ja taidetoiminta on viiden vuosikymmenen ajan rikastuttanut kirkkomme musiikkielämää mm. afrikkalaisilla rytmeillä ja sävelillä, yhteislaulukirjoilla ja -vihkoilla, messuilla ja musikaaleilla. Nyt on aihetta juhlaan!

Ripauksen nostalgiaa, draamaa ja tanssia sekä reilun annoksen musiikkia  tarjoilevat Amani, Cumina, Furahakören, Jakaranda, Safarikuoro, Xaris Finland ja Unelma, joka etsii tietään.

Solistit: Rosa Nyman, Make Perttilä, Jukka Salminen ja Pekka Simojoki
Juontajat: Markus Bäckman ja Päivi Mattila
Käsikirjoitus ja ohjaus: Sirkku Porkka

Tilaisuudessa kerätään kolehti Senegalin ja Namibian kirkkojen musiikkityölle.

Järj. Suomen Lähetysseura

 

 


Veisukaraoke
Lauantai 20.5. 13:00-16:00
Tuomiokirkontori -
Tuomiokirkonkatu 1

Piileekö sisälläsi salainen gospel-tulkitsija? Tekeekö mielesi lurauttaa jokin ripariveisu yhä uudelleen ja uudelleen? Haluatko päästä esiintymään yksin – tai vaikka pienellä porukalla? Vastaus näihin kysymyksiin selviää lauantaina Tuomiokirkkotorilla, jossa pääset esittämään suosikkiveisusi livebändin säestyksellä!

Veisulistalta löytyy 30 tuttuakin tutumpaa ripariveisua, joista voit valita juuri mieleisesi. Karaoke raikaa torilla iltapäivän aikana. Täällä tärkeintä ei ole laulutaito, vaan hyvä fiilis ja heittäytyminen!

Järj. Kaarinan seurakunnan nuorisotyö ja vapaaehtoiset nuoret


Villiinny keväästä!
Lauantai 20.5. 13:00-14:30
Arkkipiispantalo -
Piispankatu 9

Suomi 100 -juhlavuoden tempauksiin kuuluvaa, juhlavuoden toista Luonnon päivää vietetään 20.5.2017.  Tervetuloa nauttimaan Luonnon päivän bongaustapahtumasta Aurajoen rannalle. Arkkipiispan virka-asunnon puistosta starttaava luontobongaus yllyttää otsakkeellaan: Villiinny keväästä!

Mitä yllätyksiä valpas luontobongari voi kohdata myöhäiskevään päivänä Aurajoen rannalla, piispallisissa maisemissa?

Oppaina Suomen luonnonsuojeluliiton asiantuntijat. Mukana bongailemassa viestintäpäällikkö Matti Nieminen Suomen luonnonsuojeluliitosta ja johtava asiantuntija (yhteiskunta ja kestävä kehitys) Ilkka Sipiläinen Kirkkohallituksesta.

Luonnon päivät -hanke on yksi laajimmista Suomi 100 -juhlavuoden hankkeista. Tavoitteena on saada suomalaiset viettämään kukin omalla tavallaan luontojuhlaa neljänä Luonnon päivänä, jotka ovat 4.2, 20.5, 17.6 ja 26.8.2017.

Järj. Kirkkohallitus, Kirkon ympäristöasioiden seurantaryhmä, Suomen luonnonsuojeluliitto


FightBack Run tekee hyvää!
Lauantai 20.5. 13:15-13:25
Tuomiokirkontori - Tuomiokirkontorin lava
Tuomiokirkonkatu 1

Syyskuun toisena päivänä neljättä järjestettävä FightBack Run on koko Suomen tuntema hyväntekeväisyystapahtuma. Se on syntynyt freestylelaskija Pekka Hyysalon halusta levittää omaa taistelutahtoaan ympäri maata. FightBack-projektin avulla on kerätty varoja aivovamman saaneiden kuntoutukseen. Kerätyt varat ovat mahdollistaneet uusia sykähdyttäviä FightBack-tarinoita, joita pääsemme kuulemaan Kirkkopäivillä itse BackFightereiden kertomana.

http://fightbackrun.fi/


Tubettajat Hermanni ja Mariieveronica
Lauantai 20.5. 13:45-14:05
Tuomiokirkontori - Tuomiokirkontorin lava
Tuomiokirkonkatu 1

Hauskanhurmaavat tubettajasuosikit Hermanni ja Mariieveronica singahtavat live-haastatteluun Tuomiokirkontorin Kiss my Kirkko -lavalle. Haastattelutuokion jälkeen suosikit viipyvät parisen tuntia yleisön joukossa Mikavelin konserttia ja muuta lavaohjelmaa seuraten. Fanittajat voivat Meet & Greet -tyyliin moikata ja tavata tubettajia, ottaa selfieitä – ja ehkä päätyä myös tuleviin vloggauksiin.

Hermanni:
Hermanni Hyyryläinen on hauska ja hurmaava tyyppi. Suomen kieltä opiskeleva, alunperin Lappeenrannasta kotoisin oleva Hermanni rakastaa leikitellä kielellä ja tekee videoita vahvalla murteella. Elämässä reteesti omaa polkuaan kulkeva Hermanni avaa turkulaista arkeaan kasvavalle seuraajajoukolleen viikottain vlogin muodossa.

Mariieveronica:
Veronica on supersuosittu parikymppinen videobloggaaja, jolla on jo vuosien kokemus Tube-hommista. Helsingissä asuva Veronica avaa elämäänsä katsojilleen rohkeasti ja tykkää olla vuorovaikutuksessa faniensa kanssa. Hän toivookin, että voisi omalla tekemisellään rohkaista myös muita nuoria olemaan aidosti juuri sellaisia kuin ovat. Mariieveronica valittiin vuoden 2016 lifestyle-kanavaksi Tubecon Awardseissa.

Hermanni

Mariieveronica


Medialähetys Sanansaattajat ry:n vuosikokous
Lauantai 20.5. 14:00-17:00
Seurakuntien toimitalo - Juhlasali 2. krs
Eerikinkatu 3, 20100 Turku

Medialähetys Sanansaattajien yhdistyksen jäsenille tarkoitettu vuosikokous.

Toimitalon kerrosten välillä kulkee hissi, jolla myös liikuntarajoitteiset pääsevät liikkumaan kerrosten välillä.
Juhlasalissa on tilaa 150 hengelle, induktiosilmukka.


Siioninvirsiseurat
Lauantai 20.5. 14:00-15:15
Tuomiokirkko -
Tuomiokirkkokatu 1

Kirkkopäivien ikivihreisiin suosikkiohjelmiin kuuluvissa Siioninvirsiseuroissa veisataan uudistettuja Siionin virsiä jo ennakkoon. Uudistettu Siionin virsien laitos otetaan virallisesti käyttöön Nilsiän herättäjäjuhlilla heinäkuussa 2017.

Siioninvirsiseuroissa vuorottelevat säestyksettömät Siionin virret ja lyhyet puheenvuorot. Puhujina aluesihteeri Raisa Jarkkola, hiippakuntasihteeri Mirkka Torppa, rehtori Tapani Rantala ja emeritusarkkipiispa Jukka Paarma. 

Järj. Herättäjä-Yhdistys


Diakonian myytinmurtajat
Lauantai 20.5. 14:30-15:30
Logomo - Move 2 Auditorio (126 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Jos luulit tietäväsi, mitä diakonia on, tämä tilaisuus voi muuttaa käsityksesi. Pysyvästi. Ääntä ja kuvaa diakoniasta ja sen toteuttajista diakoniatyön ammattilaisten sanoin Sinulle seurakuntalainen, luottamushenkilö, työntekijä tai muuten asiasta kiinnostunut.

Tilaisuus koostuu musiikista ja lyhyistä spoteista, joissa diakoniatyöntekijät kertovat, mitä he tekevät ja millaista on ammatillisesti toteutettu diakoniatyö. Lisäksi napakka tietoisku, jonka pohjana on diakoniabarometri ja tuoreimmat havainnot diakonian kentiltä.

Esiintyjinä Ella Lahti, Saara Huhanantti, Mia Salmio, Maria Rumpunen, Katja Lahti, Tiina Laine ja Marko Pasma.

Spottien jälkeen pidetään torikokoukset, joissa yleisöllä on mahdollisuus jututtaa paikalla olevia diakoniatyöntekijöitä.

Järj. Diakoniatyöntekijöiden Liitto


KirTEKO 2017 – Palkitsemisen paikka
Lauantai 20.5. 14:30-15:30
Logomo - Teatterisali (350 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Tilaisuudessa julkistetaan Kirkon työelämäpalkinnon (KirTEKO 2017-palkinnon) saavat seurakunnat. Tule mukaan juhlistamaan voittajia ja innostumaan työelämän kehittämisestä. Poimi mukaan parhaat kehittämisideat työpaikallasi hyödynnettäväksi.

Seurakuntia on haastettu julkistamaan hyvät käytäntönsä ja työelämän kehittämistekonsa. Tähän kilpaan osallistuneista kolme palkitaan KirTEKO 2017 -palkinnolla. Palkinto jaetaan ensimmäisen kerran reformaation merkkivuoden Kirkkopäivillä.

Kirkkopäivä-yleisö saa valita kolmesta finalistista oman suosikkinsa.

Palkinnot ojentaa arkkipiispa Kari Mäkinen. Seurakuntien edustajat esittelevät palkittavat kehittämiskäytäntönsä ja -tekonsa. Tule mukaan ja tunnista omalle työpaikallesi soveltuvimmat kehittämiskäytännöt. Vaikuta kirkon työelämän kehittymiseen!

KirTEKO 2017 -palkinnon päärahoittaja on Keva. Palkinto on osa Kirkon pääsopijaosapuolten käynnistämää Kirkon työelämä 2020 -ohjelmaa (KirTEKO). Siinä tavoitteena on, että kirkon työpaikat ovat kansallisen työelämän kehittämisstrategian mukaisesti tulevaisuuden työpaikkoja, joiden toiminta on kansalaisten ja seurakuntalaisten mielestä merkityksellistä ja vaikuttavaa ja joissa yhdessä panostetaan työyhteisöjen toimivuuteen ja työelämän laatuun.

Järj. Kirkon työmarkkinalaitos ja kirkon pääsopijajärjestöt, Kirkon työelämä 2020 -ohjelma


Mikaveli
Lauantai 20.5. 14:30-15:10
Tuomiokirkontori - Tuomiokirkontorin lava
Tuomiokirkonkatu 1

Osana Kirkkopäivä-lauantain Kiss my Kirkko -kokonaisuutta Tuomiokirkontorin lavan valloittaa suuren suosion saavuttanut rap-artisti Mikaveli. Suomalaista hengellistä musiikkia tuottava rap-mies aloitti musiikkiuransa Immanuel-yhtyeessä, mutta on viime vuodet rakentanut soolouraa.

Mikavelin biiseistä kuuluu läpi sopiva sarkasmi ja edelleen on pilkettä silmäkulmassa.

Järj. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä

Mikaveli julkaisi debyyttialbuminsa Herranjengis Maata Näkyvissä -festareilla Turussa marraskuussa 2015. Singlelohkaisut Ohikiitävää sekä Mitä ikinä niittivät menestystä mm. Radio Suomipop top 10 -listan kärkipaikoilla.

Mikaveli kommentoi albumiaan: Herranjengissä kuvastaa paljon omia fiiliksiä, mitä olen käynyt läpi viimeisen vuoden aikana. Kun ei tiedä yhtään mitä tulevaisuus pitää sisällään, tai edes mihin suuntaan on seuraavaksi menossa. Olen yrittänyt mahdollisimman rehellisesti kuvata miten näen asiat ja osittain myös miten haluaisin nähdä ne.  Joskus ei tunnu yhtään siltä, että on siivet selässä, vaan että on tuhannen kilon painot jaloissa ja mikään ei toimi. Silti haluaa luottaa siihen että huominen on parempi ja kaikki järjestyy.

Järj. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä


Mitä kuuluu herätysliikkeille?
Lauantai 20.5. 14:30-16:00
Logomo - Logi 1-2 (250 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Ohjelmassa eri herätysliikkeiden piirissä kasvaneet kertovat tarinoita siitä, mitä hengellisyys ja usko Jumalaan heille tarkoittavat ja miten usko näkyy heidän arjessaan.

Tarinoitaan kertovat opiskelija, ”herätysliikekeräilijä” Elina Jokinen, jonka hengellinen koti on nyt Kansan Raamattuseurassa, sähköinsinööri Jussi Luoma, joka toimii aktiivisesti Esikoiset ry:ssä, seurakuntapastori Jaakko Ranta, jonka hengelliset juuret ovat vanhoillislestadiolaisuudessa, teologi, vapaa kirjoittaja Salla Ranta, jonka hengellinen koti on herännäisyydessä sekä teologian maisteri Antero Toikka, SLEY-aktiivi ja keikkatyöläinen. Tilaisuuden juontaa pappi ja toimittaja Satu Kreivi-Palosaari.

Kertomuksien lomassa kuullaan eri perinteiden musiikkia.

Ohjelmaosuus päättyy paneelikeskusteluun, johon osallistuu piispa Kaarlo Kalliala.

Järj. Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli ja Kirkkopäivät


Selkomessu
Lauantai 20.5. 14:30-15:30
Mikaelinkirkko -
Puistokatu 16, 20100 Turku

”Kyllä se kuulee suomen kielen, joka ymmärtää kaikkein mielen”, totesi suomen kirjakielen isä Mikael Agricola. Niinpä reformaation myötä alkoi jumalanpalvelusten viettäminen suomen kielellä.

Tervetuloa tutustumaan Agricolan hengessä Kirkkopäivien selkomessuun, joka on selkeä ja konkreettinen jumalanpalvelus. Selkokieli arvostaa ja rakastaa kuulijaansa, ja selkokielinen messu sopii jokaiselle.

Tarve selkokielisille messuille on selkeä ja kasvava. Selkokeskuksen viimeisimmän tarvearvion mukaan selkokielen tarve on kasvanut viime vuosina huomattavasti.  Yli puoli miljoonaa ihmistä Suomessa eli noin 8–12 % väestöstä tarvitsee selkokieltä. Tämän lisäksi selkokielestä on hyötyä tietyissä tilanteissa huomattavasti suuremmalle osalle, noin 20–25 %:lle väestöstä (mukaanlukien selkokielen tarvitsijat).

Messussa laulaa Marko Lahtonen, saarnan pitää Pertti Arola. Selkomessussa käytetään puheen tukena tulkkausta kuvakommunikaatiolla. Mukana on puhevammatulkkiopiskelijoita Diakonia-ammattikorkeakoulusta.


The power of film; Breaking the mould
Lauantai 20.5. 14:30-15:30
Logomo - Logomo-sali (1800 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Sharmeen Obaid-Chinoy is a Pakistani filmmaker, journalist and activist. She is best known for her documentaries A Girl in the River and Saving Face, which highlight the inequality, honor killings and acid attacks faced by women in Pakistan. Obaid-Chinoy has won several awards for her work, including two Oscar´s and six Emmy Awards. Time magazine has named her one of the 100 most influential people in the world. Sharmeen Obaid-Chinoy is visiting Finland for the first time in May.

Her speech will be in English.

Sharmeen Obaid-Chinoy

Saving Face (2012)

A Girl in the River: The Price of Forgiveness

Ote The National -lehden artikkelista 3.3.2016

”But in making A Girl in the ­River: The Price of Forgiveness, the 37-year-old Pakistani filmmaker Sharmeen Obaid-­Chinoy has once again given a voice to the voiceless – a career-long mission that has earned the recognition of her peers, and now shamed her government into action it should have taken years ago.

During the past 15 years, Obaid-Chinoy has made more than 20 award-winning films that have been shown around the world, on channels including HBO, CNN, Channel 4, CBC and the Discovery Channel.

She collected her first Oscar in 2012, for Saving Face, a documentary about the female victims of acid attacks in Pakistan, which also won her an Emmy.

Saving Face is a movie that every man and woman in ­Pakistan must watch to understand the depth of the problem of domestic violence in our ­country,” wrote one reviewer.

At the time, Obaid-Chinoy was Pakistan’s first Oscar winner, which also earned her the Crescent of Distinction, ­Pakistan’s second-highest civilian award. Now she’s the country’s first double Oscar winner.”

Järj. Kirkon Ulkomaanapu


Peace United goes Liikkuva seurakunta katufudis
Lauantai 20.5. 15:00-18:00
Tuomiokirkontori -
Tuomiokirkonkatu 1

Kirkon Ulkomaanavun jalkapallokampanja Peace United rantautuu Tuomiokirkkotorille. Tule sinäkin pelaamaan katufudista rauhan puolesta. Mukana peleissä on myös nykyisiä ja entisiä futaajia.

Peace Unitedin tavoitteena on lopettaa vastakkainasettelu kulttuurien ja uskontojen välillä. Yhdessä meillä on mahdollisuus rauhaan. Maaliin, joka ratkaisee. Tule mukaan ja tee pieni ele yhteisen maailmamme puolesta.

#Liikkuvaseurakunta #PeaceUnited

Järj. Kirkon Ulkomaanapu, Liikkuva seurakunta


Reformaation myytinmurtajat
Lauantai 20.5. 15:00-16:30
Logomo - Move 1 (150 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Reformaatiota on kuvattu kautta aikojen vahvan mytologian kautta: Luther pelastui salamaniskulta, sai valaistuksen tornissa, naulasi teesinsä, istutti omenapuun ja sanoi seisovansa missä seisoo. Paitsi että… kriittisen tarkastelun alla monet reformaation myytit paljastuvat syntymäaikansa tuotteiksi.

Mitkä myytit värittävät kuvaamme reformaatiosta ja luterilaisuudesta Suomessa tänään? Mitkä myytit olisi syytä murtaa ytimen tieltä? Murtuvatko kaikki myytit, vai voidaanko ne vahvistaa?

Reformaation myytinmurtajat tarttuvat reformaation myytteihin ja murtavat tai vahvistavat ne toisaalta vankalla asiantuntemuksella, toisaalta kepeällä otteella. Irvi on hampaassa pikemmin kuin hammas irvessä.

Myyttejä murtamassa johtaja Kari Kopperi Kirkon koulutuskeskuksesta, kirkkoherra Sammeli Juntunen Savonlinnan seurakunnasta, yleisen historian professori Kirsi Salonen Turun yliopistosta ja TM, tutkija Sini Mikkola Helsingin yliopistosta. Puheenjohtajana toimii Kaisa Kariranta.

Järj. Kirkkohallitus


Tapaa Martin Lutherin ”poika”
Lauantai 20.5. 15:00-17:00
Katedraalikoulu - Agricola-sali
Vanha Suurtori

Turun Katedraalikoulun juhlasalissa reformaattori Martin Lutherin ”poika”, Christian Priesmeier, kertoo Lutherin suvulleen jättämästä ainutlaatuisesta perinnöstä. Priesmeier on Lutherin jälkeläinen alenevassa 14. polvessa, ja hän vierailee Suomessa nyt ensimmäisen kerran.
Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Järj. Kuninkaantiev muusikot ja Mikael Agricola -seura

www.kuninkaantienmuusikot.fi


Viitasen Piia
Lauantai 20.5. 15:00-
Vähätori - Vähätorin lava
Linnankatu 3, Turku

Viitasen Piia on suomalainen folk-yhtye, jonka keulahahmona toimii laulaja-lauluntekijä Piia Viitanen. Kokoonpano on julkaissut kolme albumia, joista ensimmäinen, Viitasen Piia, ilmestyi syksyllä 2012. Bändin musiikillista tyyliä on kuvailtu muun muassa luomufolkiksi, jossa suomenkieliset, vahvat lyriikat yhdistyvät americanan, kantrin ja folkin tyylilajeihin. Kappaleiden teemoissa toistuvat ihmisen suhde luontoon, toisiin ihmisiin ja itseensä, sekä suomalainen runous. Piia Viitasen lisäksi muita yhtyeen jäseniä ovat Mikko Malmivaara (kitara), Matias Tyni (koskettimet), Juho Niemelä (basso), sekä Oskari Lehtonen (rummut).

Marraskuussa 2016 julkaistu Viitasen Pian kolmossalbumi Laulumaa on kerännyt ansaittua suitsutusta edeltäjiensä tapaan henkevillä ja kauniilla biiseillään. Hauraan intiimi americanan ja bluesin sävyttämä musiikki vangitsee kuulijansa.


M18 -tanssiryhmä
Lauantai 20.5. 15:15-15:30
Tuomiokirkontori - Tuomiokirkontorin lava
Tuomiokirkonkatu 1

Kansainvälinen nuorten tanssiryhmä M18 Kroatiasta.


Kun maailma muuttuu – kolme tarinaa evankeliumin voimasta
Lauantai 20.5. 15:30-17:00
Konserttitalo -
Aninkaistenkatu 9, 20100 Turku

Kolminäytöksinen katselmus Lähetysseuran työstä eri työalueilla. Sanoma Jeesuksesta on maailman ihmeellisin voima. Se saa ihmiset liikkeelle ja toimimaan toisten hyväksi. Tavallisten ihmisten tavallisten tekojen kautta Jumalan rakkaus tulee todeksi ja muuttaa maailmaa.

Millaista toivoa kotouttamiskeskus Marhaban tuo siirtolaisten ja pakolaisten elämään Ranskan Marseillessa?

Mitä merkitsee omankielinen Raamattu Pohjois-Thaimaan vuoristossa elävälle pienelle vähemmistökansalle?

Miten evankeliumi muuttaa turvakotiin joutuneen lapsen ja hänen perheensä elämää Viipurissa?

Tarinoita kertomassa muun muassa Marhabanin pitkäaikainen työntekijä Pirjo Niemelä, Thaimaassa työskentelevä raamatunkääntäjä Tuula Kosonen, Turvakoti Dikonin johtaja Viktoria Shutova sekä nuoria turvakodista ja lähetystyöntekijä Andrey Heikkilä Venäjältä.

Ohjaus ja käsikirjoitus Iiris Autio
Video Antti Vuori ja Ari Vitikainen
Musiikki Pekka Nyman
Näyttelijä Anna Korolainen

Juontajat Ammi ja Miikka Kallio

Tilaisuudessa kerätään kolehti Marhaban-keskukselle, Pohjois-Thaimaassa tehtävälle työlle ja lasten turvakoti Dikonille Venäjällä.

Järj. Suomen Lähetysseura


Kirkon mediasäätiö esittää: Salainen metsäni
Lauantai 20.5. 16:00-18:00
Logomo - Move 2 Auditorio (126 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Salainen metsäni on dokumenttielokuva 20-vuotiaasta Laurista. Lauri haluaisi ystävystyä, mutta keho ei toimi tahdon kanssa saumattomassa yhteistyössä. Hän haluaisi sanoa ”mukava tavata”, mutta sanat eivät tule suusta ajatuksen mukaisesti. Keho vie Laurin kauemmas, vaikka hän haluaisi lähelle. Lauri haluaisi sanoa ääneen edes ”kukaan ei ymmärrä minua”, mutta se ei ole mahdollista.

Lauri ei kommunikoi puhumalla. Lauri elää äänettömänä kuulijana oman kehonsa sisällä. Lauri on autisti.

Kirkon mediasäätiö tukee uskontoa ja elämänkatsomusta käsitteleviä ohjelmia. Nina Brandtin ohjaama Salainen metsäni -dokumentti on yksi säätiön tukemista hankkeista. Vuonna 2016 valmistunut dokumentti kertoo autistisen nuoren miehen elämästä ja hänen ajatuksistaan sekä toiveistaan autismin takana. Dokumentin kesto 56′.

Dokumentin jälkeen säätiön asiamies Juha Rajamäki haastattelee ohjelman ohjaajaa dokumentin tekemisestä ja ohjelman teemasta, autismista.

Helsingin Sanomien artikkeli 20.2.2017

Järj. Kirkon mediasäätiö


Lutherin pöytävieraana
Lauantai 20.5. 16:00-17:00
Mikaelinkirkko -
Puistokatu 16, 20100 Turku

Reformaatiovuoden pienoisnäytelmä kuljettaa katsojan lämminhenkisesti reformaation tapahtumiin. Luentosalien lisäksi piipahdamme uskon, kirkon ja yhteiskunnan uudistajan Martti Lutherin (1483 – 1546) ja hänen vaimonsa Katariina von Boran kodissa. Opiskelijat kohtaavat tutussa krouvissa syvällisiä pohtien, mutta samalla toki olutta siemaillen.

Tapahtumat siirtyvät sitten Turkuun, Suomen reformaatiokaupunkiin. Mikael Agricola palaa ystävineen tuomiokirkkoon ja pohtii ajankohtaisia asioita, kuten suhdetta Venäjään ja suomen kielen tulevaisuutta. Ilmassa puhaltavat muutokset tuulet!

Näytelmän kesto noin 50 minuuttia.

Turun Mikaelinseurakunnan Mikael-teatteri
Käsikirjoitus: Ismo Seivästö
Puvustus: Iris Linkoranta ja Tellervo Rosti
Ohjaus: Ilmari Kuivala

Järj. Mikael-teatteri

Martti Luther


Salaliitto
Lauantai 20.5. 16:00-
Vähätori - Vähätorin lava
Linnankatu 3, Turku

Turkulaisen Salaliiton ajattomasti soivassa soundissa voi kuulla kaikuja indiepopista ja -rockista aina countryyn ja progeen asti. Huikeassa nousukiidossa olevan yhtyeen kehuttu kakkosalbumi “Melankolia” julkaistiin alkuvuodesta.


Armoa2017 – Pidetään huolta!
Lauantai 20.5. 16:30-18:00
Logomo - Logomo-sali (1800 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Arkkipiispa Kari Mäkinen ja maailmanlaajuisen Young Reformers -verkoston suomalaisjäsenet tuovat Turkuun terveiset juuri ennen Kirkkopäiviä Namibiassa järjestetystä Luterilaisen maailmanliiton (LML) yleiskokokouksesta. Yleiskokouksen ”jatkot” on suunnattu kaikille Kirkkopäiviin osallistuville.

Tilaisuudessa keskustellaan toimittaja Anne Flinkkilän johdolla luterilaisuuden ajankohtaisista teemoista paikallistasolla, ekumeenisesti ja tuorein kasvoin. Jatkojen afrikkalaisesta sykkeestä vastaa Make Perttilä Houseband vierailevina solisteinaan Olivia Amupala ja Pave Maijanen.

Pelastus, luomakunta ja ihminen eivät ole kauppatavaraa. Jumalan armo on vapauttanut meidät – Pidetään huolta!

Tervetuloa pohtimaan yhdessä luterilaisuuden tilaa, tehtävää ja merkitystä maailmanlaajuisesti ja Suomessa, osana maailmanlaajuista Kristuksen kirkkoa.

Tilaisuuden ensimmäisessä osiossa toimittaja Anne Flinkkilä haastattelee arkkipiispa Kari Mäkistä ja LML:n Nuoret reformaattorit -verkoston suomalaisjäseniä Sini-Maaria Katajaa ja Tapio Leinosta, jotka tuovat terveiset Afrikasta ja tarjoavat näkökulmia nykyhetken luterilaisuuteen maailmanlaajuisesti.

Keskustelu jatkuu Flinkkilän vetämässä ekumeenisessa paneelissa. Keskustelijoina ovat Katariina Väisänen luterilaisesta, Oskari Juurikkala katolisesta, Maria Mountraki ortodoksisesta ja Veli Loponen metodistikirkosta. Teemat ovat samat kuin Namibiassa: pelastus, ihminen ja luomakunta. Lähtökohtana on suomalainen elämäntodellisuus ja kristittyjen vastuu lähimmäisistä ja luomakunnasta.

Merkitseekö Jumalan lahjoittama pelastus ja sen iankaikkisuus vain pelastusta tästä elämästä – vai pelastusta jo myös tätä elämää varten?

Yhteistyössä Kirkon ulkoasiain osasto ja Kirkkopäivät


Nainen kaupattavana – kirkossakin?
Lauantai 20.5. 16:30-17:30
Logomo - Logi 1-2 (250 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Puolialaston naisvartalo Kirkkopäivien mainoksessa kohautti. Onko nainen kirkossakin kauppatavaraa – tai naisen seksuaalisuus uhka? Jos nainen esineellistetään miehisen katseen kohteeksi kirkossakin, millaiselle naiseudelle kirkossa on tilaa? Onko valonsäteeseen puettu seurakunnan palvelija pappi vai naispappi? Toimittaja Samuli Suonpään miehisen katseen alla naisen paikasta keskustelevat feministipastori Sinikka Pietilä, Wife and Wifestyle –bloggaaja ja pastori Elina Koivisto sekä Kirkkopalvelujen viestintäpäällikkö Salla Peltonen.


Pekka Simojoki & Exit 30-vuotisjuhlavuosi
Lauantai 20.5. 16:30-17:55
Tuomiokirkontori - Tuomiokirkontorin lava
Tuomiokirkonkatu 1

Pekka Simojoki Exit juhlistaa 30-vuotista taivaltaan vuonna 2017.

Exit on vuosien kuluessa tehnyt lähes 1000 konserttia ja konsertoinut Suomen lisäksi monissa Euroopan maissa. Yhtyeen levyjä on myyty lähes 100 000 kappaletta. Monet kappaleet ovat olleet hittejä rippikouluissa ja suosituimmat ovat päätyneet lukuisiin nuottikirjoihin. Yhtyeen tunnetuimpia lauluja ovat Varjoista maan, Kahden maan kansalainen ja Mitä rakkaus on? Vuonna 2012 Radio Dein kuuntelijat valitsivat Pekka Simojoen Suomen parhaaksi gospelartistiksi Exitin saavuttaessa kakkossijan.

Alkuperäisjäsenistä Exitissä ovat jäljellä Pekka Simojoki (laulu), Matti Puttonen (laulu ja koskettimet) ja Timo Luoto (rummut). Muut yhtyeen jäsenet ovat Jari Levy (laulu ja koskettimet), Markku Perttilä (laulu ja kitara), Jarkko Jouppi (kitara) ja Timo Jouppi (basso).

Exit tekee yhteistyötä Suomen Lähetysseuran Tasaus-kampanjan kanssa.

 


Afrikkalainen rukousilta
Lauantai 20.5. 18:00-20:00
Betel-kirkko - Kirkkosali (300 henk.)
Yliopistonkatu 29 a, 20100 Turku

Rukousta kasvavan kirkon keskeltä. Elämää muuttavat kohtaamiset Jumalan kanssa toimivat kompassina etelän kirkoille. Koe kuinka kirkko navigoi tulevaisuuden haasteiden edessä. Hyppää rukoilevan kirkkolaivan kyytiin valtameripurjehdukselle lämpimien tuulenpuhalluksien äärelle.

Rukousjohtajana Jukka Jämsen, afrikkalaisia vieraita mm. piispa Veikko Munyika Namibiasta, musiikki Petri Kosonen Band.

Tilaisuudessa kerätään kolehti evankelioimistyölle Lähetysseuran eri työalueilla.

Järj. Suomen Lähetysseura, Mikaelin seurakunta ja Suomen Liikemiesten Lähetysliitto

 


Herääminen-ooppera
Lauantai 20.5. 18:00-19:30
Logomo - Teatterisali (350 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Herääminen-ooppera kertoo tarinan Paavo Ruotsalaisesta, ihmisestä, joka väsyi jaksamaan.

Mitä annettavaa tällä yli kaksi sataa vuotta sitten eläneellä ”Jumalan hullulla” voi olla nykypäivän ihmiselle?

Pohjois-Savossa vuonna 1777 syntyneen saarnamiehen ydinajatuksia luotaava kuoro-ooppera kertoo ajattomasti Paavo Ruotsalaisen kokemasta henkisestä romahduksesta, mutta myös siitä, mitä on löytää toivo ja uusi suunta elämään. Ooppera on kipeän ajankohtainen myös tänä päivänä, kun ihmisten henkinen jaksaminen on alati koetuksella.

Ooppera esitetään osana Suomi 100 -juhlavuoden sekä Reformaation merkkivuosi 2017 -hankkeen virallista ohjelmaa. Oopperan ensi-ilta on musiikkiteatteri Kapsäkissä 30.3.2017.

www.maijaruuskanen.com

Yksinäytöksinen kuoro-ooppera solistille ja saksofonikvartetille. Kyseessä on konserttiversio ja oopperan kesto on noin 1 h.

Herännäisyys eli körttiläisyys on Pohjois-Savosta ja Pohjanmaalta 1700-luvulla alkunsa saanut luterilaisen kirkon sisällä toimiva herätysliike, jonka voimahahmoksi Paavo Ruotsalainen kohosi. Ruotsalainen toimi aikanaan sekä merkittävänä uskonnollisena että yhteiskunnallisena herättäjänä, mutta myös kansallisaatteen vahvistajana. Oopperan teema on sidottu nykyaikaan ja suomalaisuutta kommentoidaan tästä ajasta käsin Ruotsalaisen perintöön nojaten.

Katso video libretistin ajatuksista.

Säveltäjä: Maija Ruuskanen
Libretto: Jaakko Heinimäki
Ohjaus: Juulia Tapola
Solisti: Jussi Lehtipuu
Kuoro: Philomela & Herännäisnuorten kuoro
Orkesteri: Akateeminen Saksofonikvartetti
Valosuunnittelu ja visuaalinen suunnittelu: Ville Virtanen

Järj. Yhteistyössä Musiikkiteatteri Kapsäkki ja Kirkkopäivät


Kipinää liittoon
Lauantai 20.5. 18:00-19:30
Mikaelin srk-koti
Puistokatu 13

Toimiva parisuhde on tärkeä voimavaran lähde. Perheen hyvinvoinnilla on myös merkittäviä kansantaloudellisia vaikutuksia. Kirkon piirissä tehdään monenlaista parisuhdetyötä sekä ennaltaehkäisevällä että kriisejä ratkaisemaan pyrkivällä otteella. Parempi avioliitto ry panostaa perheiden hyvinvointiin vertaistuen avulla. Ohjelman tavoite on käytännönläheisellä tavalla kertoa, millaisin keinoin toimivaa parisuhdetta voi rakentaa. Tärkeintä on toivo: isoistakin kriiseistä voi selvitä.

Ohjelma sisältää neljä vartin mittaista miniluentoa:

 1. Aika arvon mittarina – Asiaa tärkeysjärjestyksestä, Markku ja Marita Kulmala
 2. Suopeita sanoja – Miten riidellä rakentavasti? Heikki ja Tuulikki Syrjälä
 3. Tarvitkaa toisianne – Puhetta suhdetarpeista Lassi ja Merja Laamanen
 4. Luottamus ja anteeksiantaminen Sami ja Tanja Kallio

Tilaisuuden musiikkitarjonnasta vastaa Lasse Heikkilä & Houseband. Juontajina Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtaja Hanna Ranssi-Matikainen ja Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen.

Järj. Parempi avioliitto ry


Maailma on täällä – Kirkkoturva 10 vuotta
Lauantai 20.5. 18:00-21:00
Mikaelinkirkko -
Puistokatu 16, 20100 Turku

Kaikille avoin tilaisuus juhlistaa kirkkoturvatyön 10-vuotista taivalta ja luotaa kirkon roolia turvapaikan tarjoajana Suomessa. Monikulttuurisesti värittyneessä illassa kuullaan tervehdyksiä niin valtiovallalta, kirkollisilta johtajilta kuin kansainvälisiltä vierailta. Multimedia- ja videoesitykset valottavat kirkkoturvatyön arjen kokemuksia. Ohjelman lomassa herkutellaan eri maiden keittiöiden makupaloilla ja nautitaan maahanmuuttajamuusikoiden ja suomalaisten suosikkiartistien esityksistä.

Esiintymässä Jippu, Musta Barbaari ja Prinssi Jusuf ja Le Alem yhtye.

Puheenvuorot: kansanedustaja Annika Saarikko, arkkipiispa Kari Mäkinen, kirkkoherra Jouni Lehikoinen, Suomen Ekumeenisen Neuvoston edustaja ja turvapaikanhakijoita.

Illan mittaan kuullaan ruohonjuuritason kokemuksia kirkkoturvatyöstä Mikaelinseurakunnasta Turusta, Teljän seurakunnasta Porista sekä Liedon seurakunnasta. Mitä turvapaikanhakijoiden auttaminen on antanut seurakunnille?

Ensimmäinen kirkosta turvaa hakenut, iranilainen Naze Aghai, anoi turvapaikkaa Mikaelinkirkosta kesäkuussa 2007, vain viikko silloisilla Turun Kirkkopäivillä julkaistun Kirkko turvapaikkana -ohjeistuksen jälkeen. Mitä on kirkkoturva keväällä 2017?

Järj. Turun Mikaelinseurakunta, Teljän seurakunta, Liedon seurakunta


Matteuspassio
Lauantai 20.5. 18:00-19:30
Tuomiokirkko -
Tuomiokirkkokatu 1

Johann Walter oli reformaattori Martin Lutherin seuraaja ja läheinen työtoveri. Hän on säveltänyt maailman ensimmäisen luterilaisen Matteus-passion. Teos syntyi noin 200 vuotta ennen kuin Johann Sebastian Bach sävelsi oman monumentaalisen, kaksoiskuorolle ja -orkesterille kirjoitetun passionsa.

Kuninkaantien muusikot esittää Johann Walterin Matteus-passioharvinaisuuden Suomessa nyt ensimmäisen kerran. Esityksen johtaa kapellimestari Jonas Rannila.

www.kuninkaantienmuusikot.fi

Vapaa pääsy.

Johann Walterin Matteus-passio on yksi varhaisimmista passioista koko maailmassa ja ensimmäinen luterilainen Matteus-passio. Turun tuomiokirkossa pidettävässä iltajumalanpalveluksessa passio on samassa kontekstissa kuin ensiesitys miltei 500 vuotta sitten.

Järj. Kuninkaantie muusikot


Sateenkaarimessu Henrikinkirkossa
Lauantai 20.5. 18:00-19:00
Henrikinkirkko -
Peltolantie 2

Kirkkopäivien Sateenkaarimessu on suunnattu sateenkaariväelle ja heidän läheisilleen ja ystävilleen. Tervetuloa messuun omana itsenäsi!

Messu noudattaa viikkomessun kaavaa soveltuvin osin. Moniäänisessä messussa rukous, puhe ja musiikki vaihtelevat.  Messun toteutus on soveltuvin osin kaksikielinen.

Messun toteuttamisessa ovat mukana Henrikinseurakunnan oman väen lisäksi Turun Malkus-ryhmä sekä Yhteys-liike.

Sateenkaarimessut ovat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville sekä heidän läheisilleen suunnattuja luterilaisia jumalanpalveluksia. Sateenkaarimessujen yhteistyökumppani on Yhteys-liike, joka on kirkkojen rajat ylittävältä pohjalta toimiva solidaarisuus- ja tukiryhmä. Yhteys-liike pyrkii edistämään ihmisarvoista ja kristillistä tapaa suhtautua seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin.

Järj. Turun Henrikinseurakunta ja Turun Malkus


Vigilia
Lauantai 20.5. 18:00-
Ortodoksinen kirkko -
Yliopistonkatu 19, Turku

Tervetuloa hiljentymään Turun ekumeenisten Kirkkopäivien lauantai-illan vigiliapalvelukseen.

Vigilia on ortodoksisen kirkon ehtoo- ja aamupalveluksesta sekä ensimmäisestä hetkestä koostuva (yleensä iltaisin vietettävä) juhlapalvelus, joka edeltää sunnuntain tai kirkollisen juhlapäivän liturgiaa.


FightBack Run tekee hyvää!
Lauantai 20.5. 18:05-18:25
Tuomiokirkontori
Tuomiokirkonkatu 1

Syyskuun toisena päivänä neljättä järjestettävä FightBack Run on koko Suomen tuntema hyväntekeväisyystapahtuma. Se on syntynyt freestylelaskija Pekka Hyysalon halusta levittää omaa taistelutahtoaan ympäri maata. FightBack-projektin avulla on kerätty varoja aivovamman saaneiden kuntoutukseen. Kerätyt varat ovat mahdollistaneet uusia sykähdyttäviä FightBack-tarinoita, joita pääsemme kuulemaan Kirkkopäivillä itse BackFightereiden kertomana.

http://fightbackrun.fi/


VALOA PÄIN ”Sing along”-iltamat
Lauantai 20.5. 19:30-21:00
Tuomiokirkontori - Tuomiokirkontorin lava
Tuomiokirkonkatu 1

VALOA PÄIN ”Sing along”-iltamissa keväistä fiilistä ja sielukasta tunnelmaa juurevin sanoin ja sävelin kaikelle kansalle tarjoilee ryhmä, joka on löytänyt toisensa viimeisen vuoden aikana.

Estradilla Tommi Kalenius, Edu Kettunen sekä Ninni Poijärvi & Mika Kuokkanen ja Friends. Bändi tuo palan aitoa folk/americana -fiilistä keskelle keväistä Turkua.

 

 

Storytelling-perinteestä kumpuavan musiikin ajattomuus ja maanläheinen, mutta taivaita tavoitteleva sointi kutsuu mukaan piknikille ja nautiskelemaan ja laulamaan mukana sing along -hengessä. Iltamien aikana lauletaan yhdessä ja kuullaan lauluja elämän virran varrelta folk-poljennolla, mm. Totuuden Henki, Lentäjän poika, Cohenin Hallelujah, Riding home jne.

Mukana illassa Tommi Kalenius, Edu Kettunen, Ninni Poijärvi & Mika Kuokkanen & Friends-kokoonpano: Olli Haavisto, Topi Kurki, Pasi Ryökkynen, Miika Pelkonen

Maksuton tilaisuus soveltuu kaikenikäisille laadukkaan musiikin ystäville.

 


CLOUD – elektroninen kirkko
Lauantai 20.5. 20:00-21:30
Logomo - Logomo-sali (1800 henk.)
Köydenpunojankatu 14

Basso resonoi iholla, valot hallitsevat ilmatilaa ja yläpuolellasi lasersäteet houkuttelevat tavoittamaan stratosfääriä. CLOUD kokoaa yhteen kristillisen elektronisen musiikin ystävät. Niin visuaalisena kuin musiikillisenakin edelläkävijänä Suomen kristillisten musiikkitapahtumien saralla CLOUD pitää huolen siitä, että kädet pysyvät ilmassa alusta loppuun. This is our church – prepare for takeoff!

CLOUD on nuorille ja nuorille aikuisille suunnattu korkeatasoinen kristillisen elektronisen musiikin tapahtuma, joka perustuu kristilliseen yhteisöllisyyteen, musiikilliseen jatkuvuuteen ja vahvaan visualisuuteen. Tapahtuman pääesiintyjänä on tiuhaan ulkomailla keikkaileva kotimainen kokoonpano Audile. Kristillisen elektronisen musiikin kiistaton keihäänkärki, Spark & Shade, saapuu CLOUDiin Hollannista. Lisäksi tapahtumassa esiintyvät DJ Valentine ja Mikaveli sekä Alex Swartz Virosta ja tanssiryhmä M-18 Kroatiasta.

Tapahtumaa suunnittelemassa ja toteuttamassa ovat Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, Hope-seurakunta ja Maata Näkyvissä -festarit.

Konsertti on Kirkkopäivien lisämaksullista ohjelmaa. Liput myy lippu.fi.


Ekumeeninen kynttilähartaus – Ekumenisk ljusandakt
Lauantai 20.5. 21:30-22:00
Vähätori - Kirjastosilta
Linnankatu 3, Turku

Perjantaina ja lauantaina illalla vietetään Kirjastosillalla ja jokirannassa ekumeenisia kynttilähartauksia. Tunnelmalliseen kynttilähartauteen sisältyy rukousta ja raamatunlukua, musiikkia ja tuohusten sytyttäminen. Tilaisuus päättyy yhteislauluun.

Lauantain hartauden toimittavat arkkipiispa Kari Mäkinen Suomen evankelis-luterilaisesta kirkosta ja kirkkokunnanjohtaja Hannu Vuorinen Suomen Vapaakirkosta.


iMove: Yökatukoris
Lauantai 20.5. 22:00-24:00
Tuomiokirkontori -
Tuomiokirkonkatu 1

Tule pelaamaan iMove-yökatukorista. DJ Resupekka luo aitoa katukoristunnelmaa.

Päihteettömässä katukoristapahtumassa pelataan pienpelejä kolmen hengen joukkueissa. Liity mukaan relaamaan tai pelaamaan, älä kulje ohi!

Tapahtumaa edeltävät alueelliset i Move-tapahtumat huhti–toukokuussa Turussa ja Kaarinassa.

Järj. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, Turun NMKY


Turun Tuomasmessu goes Kirkkopäivät
Lauantai 20.5. 22:00-
Helluntaikirkko -
Puistokatu 6 b

Se vähän erilainen messu kaikille kadun tallaajille, jotka viihtyvät musiikin ja maanläheisen rakkauden sanoman ilmapiirissä.

Bändi: ThomasGroove, artistivieraana Jippu

Saarna: Ilta Lauran kanssa -talk show. Talk show´n vieraina ovat kristillisen urheilutyön rakentajat Taneli Skyttä ja Mongoliassa urheilulähetystyötä tehnyt Niko Ijäs. Molemmat kuuluvat joukkoon, joka on perustamassa kristillistä urheiluseuraa Suomeen. Lavalla saatetaan päästä siis urheilun makuun.

Iltavirkun paras pyhä hetki. Tervetuloa!

Järj. Suomen Liikemiesten Lähetysliitto


Reformaatiomessu – Reformationsmässa
Lauantai 20.5. 22:15-23:30
Tuomiokirkko -
Tuomiokirkkokatu 1

Kirkkopäivien lauantai-ilta huipentuu Ulf Långbackan säveltämän reformaatiomessun elämykselliseen kantaesitykseen Turun tuomiokirkossa. Messussa perinteinen liturgia, moderni elektroninen äänimaailma, tanssi ja liike yhdistyvät kaikkia aisteja helliväksi kokonaisuudeksi. Tule ja nauti!

På lördag kväll kulminerar kyrkodagarna i uruppförandet av en av Ulf Långbacka komponerad reformationsmässa i Åbo domkyrka. I mässan förenas traditionell liturgi, elektronisk ljudvärld, dans och rörelse till en allt omfattande helhet som tilltalar alla sinnen.

Messun pääkieli on ruotsi. Myös latinaa, suomea ja muita kieliä käytetään lyhyesti.

Florakören, Brahe Djäknar, Åbolands kyrkosångskrets, soitinryhmä & solistit
Johtaja: Ulf Långbacka
Tanssiryhmä Laura Hellstenin johdolla

 


Syvänmerensukeltaja – Juicen virsikirjan helmiä
Lauantai 20.5. 22:15-23:30
Börs - Börs Night Club
Kauppiaskatu 6

Kirkkopäivien jatkoklubi ja yhteislauluilta, jossa sukelletaan Juicen tuttuihin ja tuntemattomiin helmiin. Kaikki tuntevat Juicen pintahitit, mutta pinnan alla hän oli vakava ja syvällinen lauluntekijä. Juicelle rakkaudessa oli uskonnollista syvyyttä. Hän näki maailman kulkevan kohti tuhoaan. Hän lauloi Jumalasta, Jeesuksesta ja kirkosta, mutta haastoi perinteisen tavan ajatella. Laulut on valittu virsikirjan teemojen mukaisesti, mutta sopisivatko ne virsikirjaan?

Tarinaa ja musiikkia vievät eteenpäin Lasse Halme & Band sekä yllätysvieraat.

Laulujen teemat ovat nämä. Arvaa, mitkä ovat laulut!

Ihminen
Piispa ja pappi
Reformaatio
Kirkko
Jumala ja Saatana
Usko
Jeesus
Raamattu
Henki
Sakramentit
Lähimmäisenrakkaus
Kasvatus
Taivas ja enkelit
Lopun ajat
Kuolema ja iankaikkisuus

Helposti närkästyvien kannattaa etsiä muuta ohjelmaa!

Juice Leskinen 1950 – 2006


A Night in the Cathedral K-16
Lauantai 20.5. 24:00-07:00
Tuomiokirkko -
Tuomiokirkkokatu 1

Miltä kuulostaa yö tuomiokirkossa?

Tule pyhään kirkkoon, vaihda villasukat jalkaan – omat tai kirkosta lahjaksi saatavat – ja asetu taloksi.  Ja kun alkaa väsyttää, nuku. Ota siis makuualusta ja makuupussi mukaan.

Tapahtumaan otetaan 150 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumislinkki

 

Vietetään yö yhdessä tuomiokirkon ikiaikaisten seinien suojassa. Puoliltaöin hipsitään villasukkamessuun. Unta odotellessa voit yhtyä lauluihin, kuunnella musiikkia, kokeilla kehollisia harjoitteita tai vaikkapa väkertää ystävänrannekkeita ja perhekoruja. Ruotsista kirkkoyöhön saapuva Sollentunan seurakunnan nuorten yhteislaulubändi Paulinas Angels viihdyttää englanniksi, ruotsiksi ja suomeksi.

Tarkk’ampujan kappelissa voi rentoutua ja Pormestarin kuorissa seurata Changemaker-ryhmän videoesitystä. Sakastissa on tarjolla yöpalaa, toki voit tuoda myös omat eväät.

Tuomiokirkon ruotsinkielisen nimen ”domkyrka” etuliite ”dom” tulee sanasta domus, mikä tarkoittaa kotia. Asetutaanpa siis kodiksi!

Järj. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä


Finlandssvenska ekumeniska kyrkodagar
Sunnuntai 21.5. 10:00-13:30
Marina Palace -
Linnankatu 32

Kyrkodagarna är ekumeniska och riktar sig till församlingarnas anställda, förtroendevalda och frivilliga medarbetare.
Läs mer

Ruotsinkieliset kirkkopäivät järjestetään rinnakkaistapahtumana, jolla on kiinteä yhteys Kirkkopäiviin.
Lue lisää

 


Raamattu Agricolasta digiaikaan
Sunnuntai 21.5. 12:00-18:00
Pääkirjasto
Linnankatu 2, 20100 Turku

Tiesitkö, että vuoden 1642 Raamattu painoi kuusi kiloa ja että vuoden 1776 Raamattu maksoi hyvän hevosen verran? Nykypäivän lukijalla on helpompaa: mobiililaite mahtuu taskuun, ja matkassa kulkee helposti ja huokeasti useampikin raamatunkäännös.

Tule tutustumaan näyttelyyn, joka esittelee suomenkielisen Raamatun vaiheet Agricolasta tähän päivään!

Keskiajan kirkon kieli oli latina, jota suomalainen korpikansa ei ymmärtänyt. Reformaatiossa keskeistä oli Raamatun kääntäminen kansan kielelle.

Uskonpuhdistaja Martti Lutherin kääntämä saksankielinen Raamattu valmistui vuonna 1534. Hänen oppilaansa Mikael Agricola käänsi ensimmäisen Uuden testamentin suomeksi vuonna 1548. Näyttely valottaa kotimaisen raamatunkäännöstyön vaiheita ja Raamatun käyttöä Suomessa.

Näyttely Turun kaupunginkirjastossa 4.–31.5.2017. Näyttely liittyy reformaation 500-vuotismerkkivuoteen ja on osa Turun Kirkkopäivien ohjelmaa 19.–21.5.2017

Järj. Suomen Pipliaseura


Suvivirsikirkko
Sunnuntai 21.5. 12:00-14:00
Tuomiokirkontori -
Tuomiokirkonkatu 1

Turun Kirkkopäivien juhlava ekumeeninen päätösmessu taivasalla, ikiaikaisen Tuomiokirkon syleilyssä kokoaa kaikki kynnelle kykenevät yhteiseen kevätkirkkoon! Tervetuloa viihtymään rajat yhdistävässä, iloisessa yhdessäolon meiningissä ja laulamaan Suvivirttä saman taivaan alle. Ja lauletaan messussa paljon muutakin, afrikkalaista shonankielellä veisattavaa virttä unohtamatta.

Messun liturgina Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen, saarnasta vastaa katolisen kirkon piispa Teemu Sippo ja avustavana liturgina toimii Turun ruotsalaisen seurakunnan vs. kirkkoherra Mia Bäck.

Musiikista ja Chorus Cantorum -kuorosta vastaa kanttori Olli-Pekka Laakkonen, Åbo-kvartetissa soittavat viulua Juha Viljanen ja Marjaana Holma viulu, alttoviulua Juhani Forsman ja selloa Laura Olli. Lisäksi mukana musiikissa Jun Saotome, oboe sekä Marko Valtonen, harmonikka.

Messun yhteydessä siunataan Suomen Lähetysseuran ulkomaantyöhön lähtevät lähetystyöntekijät.

Ylen TV1 lähettää Suvivirsikirkon suorana lähetyksenä Tuomiokirkkotorilta klo 12–13.15.