Ohjelma.

KUUNTELEN. YMMÄRRÄN. KUNNIOITAN.

#YHDESSÄ2021-virtuaalitorstai toteutetaan suorana maksuttomana lähetyksenä Helsingistä. Keskustelujen seuraamisen ja niihin osallistumisen lisäksi tapahtumassa voi seurata inserttejä niin Oulusta kuin maailmalta.

#YHDESSÄ2021-virtuaalitorstai lähetetään Liveto.fi-verkkoalustalla. Alustalle on kirjauduttava etukäteen tästä linkistä. Kirjautua kannattaa hyvissä ajoin, jolloin pääsee tutustumaan sisältöihin jo ennakkoon. Varsinainen tapahtuma-alusta avautuu keskiviikkona 19.5. klo 15.

Ennen päälavalla klo 13 alkavaa ohjelmaa pääsee seuraamaan klo 12 alkaen Oulujoen pyhiinvaellusreitin avajaisia Oulun tuomiokirkosta.

#YHDESSÄ2021-ohjelma 20.5.2021

Iltapäiväosuus klo 13 – 15 /
juontajana viestintäyrittäjä ja
tietokirjailija Unna Lehtipuu.
Musiikista vastaa Marzi Nyman.

 

Muutenkin kuin kännissä ja läpällä –mistä viha kasvaa puheeseen?

Iltapäivän ensimmäinen keskustelu pureutuu nykyajan ikävään ilmiöön, vihapuheeseen. Sananvapaudella oikeutetaan huonoa keskustelukulttuuria.  Mikä on meidän jokaisen  vastuu asiassa ja mistä viha kasvaa puheeseen?

Kirkon viestinnän ohjelmapäällikkö Kimmo Saareksen luotsaamassa kokonaisuudessa aiheesta ovat keskustelemassa professori Risto Saarinen, sisäministeriön kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen sekä Jussi-palkittu näyttelijä Chike Ohanwe.

Sanat rauhaa rakentamassa –
vuoropuhelu ja kuuntelu avaimina rauhaan

Ulkoministeri Pekka Haavisto ja Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka etsivät Suomen Lähetysseuran viestintäjohtaja Laura Häklin luotsaamassa osuudessa vuoropuhelua ja kuuntelua avaimiksi maailmanlaajuisiin rauhanprosesseihin.

Asiaa lähestytään myös Myanmarin kautta, jossa Suomen Lähetysseura tekee työtä rauhanprosessin vahvistamiseksi. 10 vuotta kestänyt Myanmarin demokratiakehitys otti ison askeleen taaksepäin helmikuussa, kun maata aiemmin kovalla kädellä johtanut armeija kaappasi uudelleen vallan siviilihallinnolta. Rauha ja vakaus ovat nyt entistä kauempana.

Ennakkoon nauhoitetussa ja tekstitetyssä insertti-osuudessa Euro Burma -toimiston asiantuntija Phao Hom ja Myanmarin rauhanhankkeen johtava projektipäällikkö Johannes Vierula Suomen Lähetysseurasta keskustelevat siitä, miten eri ryhmien ääni saataisiin rauhanneuvotteluissa kuulumaan.

Niin Myanmarissa kuin muissakin konflikteissa rauhantyön keskiössä on se, miten ihmiset kokevat tulevansa kuulluksi ja ymmärretyiksi. Miten luodaan luottamusta osapuolten välille? Mikä on rauhanvälittäjän ja kirkon rooli sovinnon rakentajana?

Tulevaisuuden toivoa nuorille?

Iltapäivä-osuuden päättää vakava huoli liian monen nuoren näköalattomuudesta, jota korona-aika rajoitteineen on vahvistanut. Elinehto nuorelle on toivo tulevasta. Kuuleeko kirkko? Mitä se tekee?

Nuorten osalta koronatilanne on verrattavissa 1990-luvun lamaan, mutta kokemus voi olla voimakkaampi, koska mm. mahdollisuutta sosiaalisiin kontakteihin on rajattu. Näköalattomuus voi johtaa välinpitämättömyyteen. Unna Lehtipuun vieraana kirkon alan lehtori, pastori Helena Kauppila.

KESKUSTELUHUONEET AVOINNA 15.00-15.35

Virtuaalitorstain päiväohjelman viralliset jatkot ovat heti tapahtuman jälkeen kolmessa keskusteluhuoneessa, joissa pääset vaihtamaan ajatuksia päivän aiheista. Jokaiseen keskusteluhuoneeseen voidaan ottaa 25 henkilöä. Huoneisiin ei ole ennakkoilmoittautumisia. Huoneet avautuvat klo 15 ja keskustelu alkaa 15.05 kestäen puoli tuntia.

  • Muutenkin kuin kännissä ja läpällä – keskusteluhuone 1
  • Sanat rauhaa rakentamassa – keskusteluhuone 2
  • Tulevaisuuden toivo? – keskusteluhuone 3

Iltaosuus klo 18 – 19.30 /
juontajana Oulun kaupungin viestintäjohtaja
Mikko Salmi – musiikista vastaa Puls Divina

 

Minun vaiko meidän usko?

Hengellisyys muuttaa muotoaan, hiljaisuuden eri muodot ja pyhiinvaellukset ovat arvossaan.

Studiossa Mikko Salmen vieraana dosentti, tutkija Jyri Komulainen ja toiminnanjohtaja, pastori Kati Pirttimaa keskustelevat siitä, miten sisäinen hengellinen kokemus ja uskonyhteisö ovat vuorovaikutuksessa ja miten ihminen kuulee itseään.

Ohjelmassa palataan myös aiemmin päivällä avatun Oulujoen pyhiinvaellusreitin avajaistunnelmiin.

Viisi kuvaa maailmalta

Millaisin kuvin keskustelemme lähetystyöstä? Perinteinen kuva näyttää hellehattuisen länsimaalaisen auttajana ja opettajana afrikkalaisten keskellä. 2000-luvun asetelma on toisenlainen:  Lähetystyön ytimessä on kumppanuus, joka toteutuu vain tiiviisti  yhdessä keskustellen ja toimien. Yhteinen tavoitekuva syntyy vain yhteistyöllä. Entä mitä uutta, näkökulmiamme ja ymmärrystämme ravistelevaa me voimme saada maailmalta turvallisen tuttuun ajatteluumme?

Toimittaja Salla Rannan vieraina toiminnanjohtaja Rolf Steffansson ja lastenoikeuksien ja lastensuojelun asiantuntija Anni Takko Suomen Lähetysseurasta.

Iltaohjelman musiikista vastaa oululainen lauluryhmä Puls Divina, johon kuuluvat Aino Puutio, Jaakko Rahko, Hanna Vapaavuori ja Joonas Vapaavuori.

Mukana ohjelmassa on myös pitkän linjan gospelmuusikko Make Perttilä Etiopia-kappaleensa uuden versioinnin ja videon myötä. Lue lisää ja katso video.

*************

Rekisteröitymällä tapahtumaan pääset katsomaan keskustelukulttuuritallenteita.  

Ttila: Kuka kuuntelee minua?

Ttila:n jaksossa nuoret juontajat Hyvinkäältä tutustuvat Ouluun ja tapaavat siellä oululaisten juontajien porukan. Nuoret keskustelevat teemasta ”Kuka kuuntelee minua?”.  Botswanasta ja Kambozasta saadaan videotervehdykset nuorilta, jotka ovat mukana Suomen Lähetysseuran tai paikallisen kirkon toiminnassa.  Ohjelma kestää n. 12 min ja on suunnattu n. 10-14 -vuotiaille. Ttila on koululaisten oma tubeshow. Uusi lähetys viikottain. Asiaa maan ja taivaan väliltä.

Miten tuottaa laadukkaita kohtaamisia juuri nyt?

Kallion kirkossa 19.1.2021 järjestetyssä tilaisuudessa pohdittiin nykyisen keskustelukulttuurin toimivuutta sekä hahmotellaan muotoa tulevaisuuden digikohtaamisille ja kirkon verkkosisällöille. Keskustelijoina toimitusjohtaja, teologian maisteri Laura Arikka Erätauko-säätiöstä, journalistiikan työelämäprofessori Reetta Räty Tampereen yliopistosta, tulevaisuudentutkija Ilkka Halava sekä kehityspäällikkö Jari Kupiainen Kirkkopalvelut ry:stä. Keskustelua moderoi Ylen toimittaja Rosa Kettumäki ja musiikista vastaavat ihastuttavat Eve&Ossi.