Ohjelma.

KUUNTELEN. YMMÄRRÄN. KUNNIOITAN.

#YHDESSÄ2021-virtuaalitorstai toteutetaan suorana maksuttomana lähetyksenä Helsingistä. Keskustelujen seuraamisen ja niihin osallistumisen lisäksi tapahtumassa voi seurata inserttejä niin Oulusta kuin maailmalta.

#YHDESSÄ2021-virtuaalitorstai lähetetään Liveto.fi-verkkoalustalla. Alustalle on kirjauduttava etukäteen Liveton sivulla tästä linkistä. Kirjautua kannattaa hyvissä ajoin, jolloin pääsee tutustumaan sisältöihin jo ennakkoon. Varsinainen tapahtuma-alusta avautuu keskiviikkona 19.5. klo 15.

#YHDESSÄ2021-virtuaalitorstain ohjelma 20.5.2021

Iltapäiväosuus klo 13 – 15 /
juontajana viestintäyrittäjä ja tietokirjailija Unna Lehtipuu

Muutenkin kuin kännissä ja läpällä – mistä viha kasvaa puheeseen?

Sananvapaudella oikeutetaan huonoa keskustelukulttuuria. Meillä on sanomisen vapaus, mutta se ei poista vastuuta. Vihapuhe yltyy, millaisin askelmerkein sanoista siirrytään tekoihin? Keskustelukulttuuri on murroksessa, mutta onko muita vaihtoehtoja kuin jakaa banneja pahoille? Mikä on meidän jokaisen  vastuu – entä kirkon vastuu erityisesti?

Kirkon viestinnän ohjelmapäällikkö Kimmo Saareksen luotsaamassa keskustelussa kysytään, mistä viha kasvaa puheeseen. Aiheen äärellä ovat psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma, sisäministeriön kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen sekä Jussi-palkittu näyttelijä Chike Ohanwe.

Sanat rauhaa rakentamassa – vuoropuhelu ja kuuntelu avaimina rauhaan

Tunnetut rauhantyön asiantuntijat etsivät  Suomen Lähetysseuran viestintäjohtaja Laura Häklin luotsaamassa osuudessa vuoropuhelua ja kuuntelua avaimiksi maailmanlaajuisiin rauhanprosesseihin.

Asiaa lähestytään muun muassa Myanmarin kautta, jossa Suomen Lähetysseura tekee työtä rauhanprosessin vahvistamiseksi. 10 vuotta kestänyt Myanmarin demokratiakehitys otti ison askeleen taaksepäin helmikuussa, kun maata aiemmin kovalla kädellä johtanut armeija kaappasi uudelleen vallan siviilihallinnolta. Rauha ja vakaus ovat nyt entistä kauempana.

Ennakkoon nauhoitetussa ja tekstitetyssä insertti-osuudessa Euro Burma -toimiston asiantuntija Phao Hom ja Myanmarin rauhanhankkeen johtava projektipäällikkö Johannes Vierula Suomen Lähetysseurasta keskustelevat siitä, miten eri ryhmien ääni saataisiin rauhanneuvotteluissa kuulumaan.

Niin Myanmarissa kuin muissakin konflikteissa rauhantyön keskiössä on se, miten ihmiset kokevat tulevansa kuulluksi ja ymmärretyiksi. Miten luodaan luottamusta osapuolten välille? Mikä on rauhanvälittäjän ja kirkon rooli sovinnon rakentajana?

Tulevaisuuden toivo?

Iltapäivä-osuuden päättää vakava huoli liian monen nuoren näköalattomuudesta, jota korona-aika rajoitteineen on vahvistanut. Elinehto nuorelle on toivo tulevasta. Kuuleeko kirkko? Mitä se tekee?

Nuorten osalta koronatilanne on verrattavissa 1990-luvun lamaan, mutta kokemus voi olla voimakkaampi, koska mm. mahdollisuutta sosiaalisiin kontakteihin on rajattu. Näköalattomuus voi johtaa välinpitämättömyyteen.  Iltapäivän aihetta koostaa toimittaja Unna Lehtipuu.

Iltaosuus klo 18 – 19.30 /
juontajana Oulun kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmi

Minun vaiko meidän usko?

Illan aloittaa Mikko Salmi vieraineen kysyen: miten ihminen kuulee itseään ja kuinka uskosta voi keskustella toisten kanssa – tai uskonyhteisössä?

Hengellisyys muuttaa muotoaan, hiljaisuuden eri muodot ja pyhiinvaellukset ovat arvossaan. Kuinka sisäinen hengellinen kokemus ja uskonyhteisö ovat vuorovaikutuksessa? Ohjelmassa palataan myös aiemmin päivällä avatun Oulujoen pyhiinvaellusreitin avajaistunnelmiin.

Viisi kuvaa maailmalta

Illan kakkososuudessa toimittaja Salla Ranta vieraanaan muun muassa Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffansson johdattelee katsojat ja kuulijat lähetystyön asetelmiin.

Millaisin kuvin keskustelemme lähetystyöstä? Perinteinen kuva näyttää hellehattuisen länsimaalaisen auttajana ja opettajana afrikkalaisten keskellä. 2000-luvun asetelma on toisenlainen:  Lähetystyön ytimessä on kumppanuus, joka toteutuu vain tiiviisti  yhdessä keskustellen ja toimien. Yhteinen tavoitekuva syntyy vain yhteistyöllä. Entä mitä uutta, näkökulmiamme ja ymmärrystämme ravistelevaa me voimme saada maailmalta turvallisen tuttuun ajatteluumme?

Illan ohjelman musiikista vastaa oululainen lauluryhmä Puls Divina, johon kuuluvat Aino Puutio, Jaakko Rahko, Hanna Vapaavuori ja Joonas Vapaavuori.

Ohjelmakokonaisuus kaikkine nimineen täydentyy tälle sivulle ja julkistetaan 10.5.2021.